Fitowe tiramisu z kremowym tofu

Tiramisu zna i kocha każdy z nas. Ale czy wiesz, że można zrobić ten deser w wersji fitowej, zachowując cudowny smak? Najlepiej świadczy o tym dzisiejsza propozycja. Ślinka cieknie od samego patrzenia ❤️

Obrazek
Pyszności

Składniki:

Ciasto

  1. 1 szkl. mąka ryżowa
  2. 2/3 szkl. mąka migdałowa
  3. 1/3 szkl. olej kokosowy
  4. 1/3 szkl. syrop klonowy
  5. 1/2 szkl. mleko
  6. 1 łyżeczka proszek do pieczenia

Krem

  1. 400 g tofu naturalne
  2. 1/3 szkl. syrop klonowy
  3. 1/2 szkl. masło migdałowe/orzechowe
  4. 1 szt. laska wanilii

Dodatki

  1. 3 łyżki kakao
  2. 50 g gorzka czekolada
  3. 200 ml kawa z ekspresu

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od przygotowania bazy na ciasto. W tym celu połącz: mąkę migdałową, mąkę ryżową, proszek do pieczenia, jajka, mleko, syrop klonowy oraz olej kokosowy.

Obrazek

2. Podziel mieszankę na dwie formy (opruszone mąką) i wstaw je do piekarnika na 25 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).

Obrazek

3. Czas na masę. W tym celu zmiksuj: tofu, ziarenka wanilii, masło orzechowe, syrop klonowy oraz mleko.

Obrazek

4. Nasącz pierwsze ciasto kawą. Następnie rozprowadź na nim połowę masy i posyp kakao. Następnie powtórz jeszcze raz cały proces.

Obrazek

5. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem