Fitowe tiramisu z kremowym tofu

Tiramisu zna i kocha każdy z nas. Ale czy wiesz, że można zrobić ten deser w wersji fitowej, zachowując cudowny smak? Najlepiej świadczy o tym dzisiejsza propozycja. Ślinka cieknie od samego patrzenia ❤️

Obrazek
Pyszności
SKOMENTUJ

Składniki:

Ciasto

  1. 1 szkl. mąka ryżowa
  2. 2/3 szkl. mąka migdałowa
  3. 1/3 szkl. olej kokosowy
  4. 1/3 szkl. syrop klonowy
  5. 1/2 szkl. mleko
  6. 1 łyżeczka proszek do pieczenia

Krem

  1. 400 g tofu naturalne
  2. 1/3 szkl. syrop klonowy
  3. 1/2 szkl. masło migdałowe/orzechowe
  4. 1 szt. laska wanilii

Dodatki

  1. 3 łyżki kakao
  2. 50 g gorzka czekolada
  3. 200 ml kawa z ekspresu

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od przygotowania bazy na ciasto. W tym celu połącz: mąkę migdałową, mąkę ryżową, proszek do pieczenia, jajka, mleko, syrop klonowy oraz olej kokosowy.

Obrazek

2. Podziel mieszankę na dwie formy (opruszone mąką) i wstaw je do piekarnika na 25 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).

Obrazek

3. Czas na masę. W tym celu zmiksuj: tofu, ziarenka wanilii, masło orzechowe, syrop klonowy oraz mleko.

Obrazek

4. Nasącz pierwsze ciasto kawą. Następnie rozprowadź na nim połowę masy i posyp kakao. Następnie powtórz jeszcze raz cały proces.

Obrazek

5. Smacznego!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Bób po sycylijsku zawładnął moją kuchnią. Robię go niemal codziennie
Bób po sycylijsku zawładnął moją kuchnią. Robię go niemal codziennie
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Już w sklepie zauważysz, czy arbuz był sztucznie pędzony. Jeden szczegół to zdradza
Już w sklepie zauważysz, czy arbuz był sztucznie pędzony. Jeden szczegół to zdradza
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre