Wyciągnij z szuflady i owiń stopy. Przydaje się nie tylko do pieczenia

Folia aluminiowa ma mnóstwo zastosowań. Możemy jej używać nie tylko do pieczenia, pakowania kanapek i przykrywania różnych dań. Przedmiot ten jest idealny do sprzątania oraz... zabiegów domowego SPA. Przekonajcie się sami. Efekty na pewno was mocno zaskoczą.

ObrazekFolia aluminiowa na stopy to idealny sposób dla zmarźluchów (archiwum prywatne)
Paulina Hermann

Większość osób ma folię aluminiową w swoim domu. Wszakże używamy jej niemalże codziennie. Zawsze do czegoś się przydaje, szczególnie w kuchni. Niektórzy używają jej do farbowania włosów i rozjaśniania ich (w salonach fryzjerskich jest tego dosłownie na pęczki). Ma również swoje zastosowanie podczas czyszczenia biżuterii.

Folia aluminiowa jest idealna do domowej pielęgnacji. Koniecznie owiń nią stopy

Obrazek

Mnóstwo osób narzeka, że marzną im stopy. Najbardziej odczuwalne jest to w okresie jesienno-zimowym, ale również w letnie, chłodne wieczory. Kapryśna aura, a także niezbyt dobrze dobrane buty sprawiają, że czujemy się niekomfortowo. Szczególnie dotkliwe jest to, gdy cały dzień jesteśmy na nogach i nie możemy w żaden sposób się ogrzać. Dlatego też po całym dniu pracy i braku komfortów warto przygotować sobie mini SPA. Z pomocą przyjdzie nam zwyczajna folia aluminiowa.

Wydawałoby się, że taki niepozorny przedmiot nie będzie miał żadnego zastosowania w pielęgnacji. Nic bardziej mylnego! Ta srebrna folia ma idealne właściwości do tego, by ogrzać, odprężyć i rozluźnić zmarźnięte stopy. Co więc musimy zrobić? Sprawa jest banalnie prosta. Należy posmarować stopy ulubionym kremem i owinąć je folią na 30 minut. Trzeba pamiętać o tym, by błyszcząca strona dotykała stopy. Na efekty nie będziecie musieli długo czekać.

Jakie jeszcze są zastosowania folii aluminiowej?

Przedmiot sprawdzi się również w wielu innych sytuacjach. Uratują na przykład fryzurę. Chyba większość z nas miała problem z odstającymi kosmykami. Wystarczy, że będziemy przesuwać po nich folię i pozbędziemy się problemu.

Folia aluminiowa jest także super zamiennikiem dla kuchennego drapaka. Umyjesz nią nawet przypalony piekarnik. Spryskaj miejsce odpowiednim detergentem, a po chwili wyszoruj wszystko kulką z folii. Urządzenie będzie dosłownie jak nowe. Tłuszcz zniknie.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej