Gdy nie mam czasu na lepienie, robię szybkie uszka. Każdy się nimi później zachwyca
Samo przygotowanie uszek zajmuje niewiele czasu. Najbardziej długotrwałą i żmudną częścią pracy jest lepienie fantazyjnych pierożków. Zwłaszcza gdy przygotowujesz Wigilię dla większego grona osób, to zajęcie może ci zabrać nawet 2 godziny czasu, który przed świętami jest na wagę złota. Na szczęście z pomocą przychodzą praktyczne gadżety. Z tym prostym wynalazkiem lepienie uszek to bajka.
Nawet jeśli chcesz przygotować wszystko samodzielnie, tuż przed świętami pojawia się pokusa, by zyskać na czasie. W chwili kryzysu sięgasz po gotowe produkty ze sklepu. Jak znaleźć złoty środek, czyli podać potrawy wysokiej jakości i zadbać o czas dla siebie? Wiele osób o tym nie wie, ale na rynku od dawna jest dostępny pewien gadżet, który znacznie przyspiesza lepienie wigilijnych pierożków do czerwonego barszczu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Szybkie uszka do barszczu na Wigilię
Najczęściej do barszczu przygotowywane są uszka z farszem grzybowym. Czasem grzyby leśne mieszane są z kiszoną kapustą. Do takiego nadzienia potrzebne są namoczone grzyby. Jeśli w zapasach masz jeszcze suszone borowiki lub podgrzybki zebrane jesienią, to jesteś w doskonałej pozycji. Przed świętami ten pachnący dodatek potrafi kosztować fortunę.
Alternatywą mogą być mrożone grzyby lub dostępne w o wiele niższej cenie pieczarki. Wybierając ostatni wariant, nie tylko oszczędzasz czas. Takie danie jest też bardziej odpowiednie dla dzieci, które nawet do 10-12 roku życia nie powinny spożywać grzybów leśnych ze względu na niedojrzały jeszcze układ pokarmowy.
Sprytna pomoc w lepieniu uszek
W lepieniu wigilijnych uszek świetną pomocą jest metalowa forma, czyli tak zwana pierożnica. Ten praktyczny gadżet najczęściej wykonany jest ze stali nierdzewnej, więc jest to zakup na lata. To taka gruba płytka z wycięciami na pierożki.
Instrukcja użycia jest banalnie prosta. Ciasto na uszka rozwałkowujesz na 2 duże placki. Kładziesz jeden z nich na pierożnicę, a do widocznych wgłębień nakładasz po jednej łyżeczce farszu. Przykrywasz drugim plackiem i wałkujesz, aby uszka się posklejały. Z wykrojnika pierożki wyskakują same i są już gotowe do ugotowania.
Przepis na szybkie uszka do barszczu
Poniżej przepis na uszka z pieczarkami. Jeśli dysponujesz namoczonymi grzybami leśnymi, możesz je dodać do farszu.
Składniki na farsz:
- 1 kg pieczarek,
- 2 cebule,
- kilka łyżek masła,
- sól, pieprz do smaku,
- bułka tarta.
Ciasto na uszka:
- 1 kg mąki,
- 2 szklanki gorącej wody,
- 2 łyżki oleju rzepakowego.
Wykonanie:
- Najpierw przygotuj farsz. Drobno posiekaną cebulę zeszklij na patelni z roztopionym masłem. Dodaj równie drobno pokrojone pieczarki. Wszystko razem podgrzewaj do momentu, aż odparuje woda. Sprawdź, czy pieczarki są miękkie. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj z 1 dużą łyżką bułki tartej.
- Mąkę rozrób z gorącą wodą. Gdy zacznie się sklejać, przełóż na stolnicę oprószoną mąką, dodaj olej i wyrób gładkie ciasto. Ulep kulę i przykryj ją miską na 15-20, by ciasto odpoczęło.
- Ciasto rozwałuj na dwa placki i przy pomocy wykrywacza przygotuj pierwszą porcję uszek.
- Gotuj w dużym garnku z osoloną wodą do wypłynięcia na powierzchnię.
- Po odcedzeniu możesz posmarować olejem, aby zapobiec sklejaniu się ciasta.
Pierożnicę do uszek kupisz w sklepach z rozmaitościami za ok. 20-30 złotych. W jednej formy wychodzi ok. 37 pierożków o średnicy ok. 2,5 cm. Gadżet sprawdzi się nie tylko przy okazji lepienia uszek na Wigilię, ale także do przygotowania pysznych ravioli w każdy inny dzień w roku.