Gdy nie mam czasu na lepienie, robię szybkie uszka. Każdy się nimi później zachwyca

Samo przygotowanie uszek zajmuje niewiele czasu. Najbardziej długotrwałą i żmudną częścią pracy jest lepienie fantazyjnych pierożków. Zwłaszcza gdy przygotowujesz Wigilię dla większego grona osób, to zajęcie może ci zabrać nawet 2 godziny czasu, który przed świętami jest na wagę złota. Na szczęście z pomocą przychodzą praktyczne gadżety. Z tym prostym wynalazkiem lepienie uszek to bajka.

Te uszka są tak samo smaczne, a ich lepienie zajmuje kilka minutTe uszka są tak samo smaczne, a ich lepienie zajmuje kilka minut
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Nawet jeśli chcesz przygotować wszystko samodzielnie, tuż przed świętami pojawia się pokusa, by zyskać na czasie. W chwili kryzysu sięgasz po gotowe produkty ze sklepu. Jak znaleźć złoty środek, czyli podać potrawy wysokiej jakości i zadbać o czas dla siebie? Wiele osób o tym nie wie, ale na rynku od dawna jest dostępny pewien gadżet, który znacznie przyspiesza lepienie wigilijnych pierożków do czerwonego barszczu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wigilijna zupa migdałowa zachwyci gości. Do kuchni zabierzesz tylko puste talerze

Szybkie uszka do barszczu na Wigilię

Najczęściej do barszczu przygotowywane są uszka z farszem grzybowym. Czasem grzyby leśne mieszane są z kiszoną kapustą. Do takiego nadzienia potrzebne są namoczone grzyby. Jeśli w zapasach masz jeszcze suszone borowiki lub podgrzybki zebrane jesienią, to jesteś w doskonałej pozycji. Przed świętami ten pachnący dodatek potrafi kosztować fortunę. 

Alternatywą mogą być mrożone grzyby lub dostępne w o wiele niższej cenie pieczarki. Wybierając ostatni wariant, nie tylko oszczędzasz czas. Takie danie jest też bardziej odpowiednie dla dzieci, które nawet do 10-12 roku życia nie powinny spożywać grzybów leśnych ze względu na niedojrzały jeszcze układ pokarmowy.

Sprytna pomoc w lepieniu uszek

W lepieniu wigilijnych uszek świetną pomocą jest metalowa forma, czyli tak zwana pierożnica. Ten praktyczny gadżet najczęściej wykonany jest ze stali nierdzewnej, więc jest to zakup na lata. To taka gruba płytka z wycięciami na pierożki.

Instrukcja użycia jest banalnie prosta. Ciasto na uszka rozwałkowujesz na 2 duże placki. Kładziesz jeden z nich na pierożnicę, a do widocznych wgłębień nakładasz po jednej łyżeczce farszu. Przykrywasz drugim plackiem i wałkujesz, aby uszka się posklejały. Z wykrojnika pierożki wyskakują same i są już gotowe do ugotowania.

Przepis na szybkie uszka do barszczu

Poniżej przepis na uszka z pieczarkami. Jeśli dysponujesz namoczonymi grzybami leśnymi, możesz je dodać do farszu.

Składniki na farsz:

  • 1 kg pieczarek,
  • 2 cebule,
  • kilka łyżek masła,
  • sól, pieprz do smaku,
  • bułka tarta.

Ciasto na uszka:

  • 1 kg mąki,
  • 2 szklanki gorącej wody,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego.

Wykonanie:

  1. Najpierw przygotuj farsz. Drobno posiekaną cebulę zeszklij na patelni z roztopionym masłem. Dodaj równie drobno pokrojone pieczarki. Wszystko razem podgrzewaj do momentu, aż odparuje woda. Sprawdź, czy pieczarki są miękkie. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj z 1 dużą łyżką bułki tartej.
  2. Mąkę rozrób z gorącą wodą. Gdy zacznie się sklejać, przełóż na stolnicę oprószoną mąką, dodaj olej i wyrób gładkie ciasto. Ulep kulę i przykryj ją miską na 15-20, by ciasto odpoczęło.
  3. Ciasto rozwałuj na dwa placki i przy pomocy wykrywacza przygotuj pierwszą porcję uszek.
  4. Gotuj w dużym garnku z osoloną wodą do wypłynięcia na powierzchnię.
  5. Po odcedzeniu możesz posmarować olejem, aby zapobiec sklejaniu się ciasta.

Pierożnicę do uszek kupisz w sklepach z rozmaitościami za ok. 20-30 złotych. W jednej formy wychodzi ok. 37 pierożków o średnicy ok. 2,5 cm. Gadżet sprawdzi się nie tylko przy okazji lepienia uszek na Wigilię, ale także do przygotowania pysznych ravioli w każdy inny dzień w roku.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Kobiety po 50-tce powinny używać. Reguluje hormony i spowalnia procesy starzenia
Kobiety po 50-tce powinny używać. Reguluje hormony i spowalnia procesy starzenia
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła, i zajadam ze smakiem
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła, i zajadam ze smakiem
Co roku na 11 listopada robię gęś faszerowaną po polsku. Goście są zachwyceni
Co roku na 11 listopada robię gęś faszerowaną po polsku. Goście są zachwyceni
Jak przyprawić gęś? To kluczowe składniki, aby była pyszna po upieczeniu
Jak przyprawić gęś? To kluczowe składniki, aby była pyszna po upieczeniu
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Dodaję do ciasta na pierogi zamiast masła. Wychodzi delikatne i elastyczne
Dodaję do ciasta na pierogi zamiast masła. Wychodzi delikatne i elastyczne
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień  znakiem smaku i świadomości
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień znakiem smaku i świadomości