Roladki z kurczaka z nadzieniem serowo-pieczarkowym. Szybki przepis na pyszny obiad

Genialne roladki z kurczaka z nadzieniem serowo-pieczarkowym podane z ziemniaczanymi łódeczkami, to sprawdzony przepis na pyszny obiad.

Obrazek
Pyszności

Roladki z kurczaka z nadzieniem serowo-pieczarkowym – jak je zrobić?

Roladki z kurczaka to rewelacyjna inspiracja na pyszny obiad. Nadzienie powstało z kremowego połączenia pieczarek i żółtego sera i świetnie komponuje się z delikatnym drobiem.

Zamiast piersi z kurczaka możesz użyć również piersi lub sznycli z indyka. Dzięki temu, że nasze mięso przygotowaliśmy w piekarniku, to jest to lekki i szybki przepis na posiłek dla całej rodziny.

Łódeczki z ziemniaków do obiadu – sposób przygotowania

Zamiast klasycznych ziemniaków, frytek czy purée przygotowaliśmy łódeczki. Do ich wnętrza włożyliśmy podsmażony boczek i marchewkę. Ten nietypowy dodatek zrobi furorę!

Marchewkę do tego przepisu przygotowaliśmy w robocie kuchennym marki Philips.

Przepis na roladki z kurczaka z nadzieniem serowo-pieczarkowym poniżej. Sprawdź, jak je zrobić, jakich składników potrzebujesz i ile czasu ci to zajmie.

Składniki

Roladki z kurczaka z nadzieniem serowo-pieczarkowym – składniki

  1. 2 filety z kurczaka
  2. 2 łyżki oleju
  3. 1 łyżeczka suszonego czosnku
  4. 1 łyżeczka suszonej cebuli
  5. 1 łyżeczka majeranku
  6. 1 łyżeczka słodkiej papryki
  7. 1/2 łyżeczki pieprzu
  8. 1 łyżeczka soli
  9. 1/4 cebuli
  10. 8 pieczarek
  11. 1/4 szklanki żółtego sera

Ziemniaczane łódeczki – składniki

  1. 1 marchewka
  2. 6 plastrów boczku
  3. 3 podpieczone ziemniaki
  4. 1/3 szklanki żółtego sera
  5. 1/2 natki pietruszki

Jak zrobić roladki z kurczaka z nadzieniem serowo-pieczarkowym?

Pracę nad przepisem na roladki z kurczaka z nadzieniem serowo-pieczarkowym rozpocznij od przygotowania filetów z kurczaka.

W tym celu umyj i osusz mięso przy pomocy ręcznika papierowego. Następnie ułóż mięso na desce do krojenia, natnij je w połowie i rozłóż, po czym rozbij przy pomocy kuchennego tłuczka.

genialny kurczak z nadzieniem serowo-pieczarkowym

Jeśli chcesz, aby deska do krojenia nie przemieszczała się podczas pracy z mięsem, pomiędzy deską a blatem ułóż nawilżoną ściereczkę kuchenną lub ręcznik papierowy. Dzięki temu zabiegowi w szybki i prosty sposób przygotujesz filety z kurczaka.

Marynata kurczaka i złożenie

Czas przygotować marynatę do naszego kurczaka.

Rozbite kawałki kurczaka przełóż do dużej miski. Następnie dodaj do niej: olej, suszony czosnek, suszoną cebulę,

majeranek, słodką paprykę, pieprz oraz sól. Dokładnie wymieszaj, po czym odstaw naczynie na bok. Mięso możesz przygotować dzień wcześniej i zamarynowane schować do lodówki na całą noc.

genialny kurczak z nadzieniem serowo-pieczarkowym

Podziel cebulę w drobną kostkę, po czym podsmaż ją na patelni z odrobiną masła. Kiedy cebula będzie miała już złocisty kolor, dodaj do niej pokrojone pieczarki. Pieczarek nie musisz obierać, pamiętaj jednak, żeby dokładnie je umyć.

Roladki z kurczaka z nadzieniem serowo-pieczarkowym – czas pieczenia

Na blacie kuchennym ponownie ułóż zamarynowane kawałki kurczaka. Na jednej połówce ułóż pieczarki z cebulą oraz żółty ser, po czym złóż filety z kurczaka w połowie. Tak przygotowane mięso przełóż do formy do pieczenia, po czym wstaw do nagrzanego piekarnika na 30 minut.

genialny kurczak z nadzieniem serowo-pieczarkowym

Urządzenie ma pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Do tego zadania wykorzystaj program "góra-dół".

Jak zrobić ziemniaczane łódeczki? Co jest potrzebne?

To nie koniec pracy nad naszym przepisem. Czas przygotować ziemniaczane łódeczki. Jak je zrobić? Jakie składniki są potrzebne?

Podsmaż na patelni podzielone na mniejsze kawałki plastry boczku. Po chwili dodaj marchewkę przygotowaną w robocie kuchennym.

genialny kurczak z nadzieniem serowo-pieczarkowym

Następnie zajmij się przygotowaniem podpieczonych ziemniaków. W tym celu podziel warzywa na pół,  po czym wydrąż ich zawartość do małej miski. Następnie połącz miks z patelni z wcześniej wydrążonymi ziemniakami oraz starym na tarce żółtym serem. Dokładnie wymieszaj, po czym umieść powstały farsz w ziemniaczanych łódeczkach.

genialny kurczak z nadzieniem serowo-pieczarkowym

Tak przygotowane łódeczki umieść w piekarnika na 20 minut. Piekarnik ma pracować w temperaturze 200 stopni Celsjusza, wykorzystując program "góra-dół".

I to wszystko! Pyszny i oryginalny obiad jest już gotowy. Jak sama widzisz, jego przygotowanie jest bajecznie proste, więc nie zwlekaj i wykorzystaj nasz przepis jeszcze dziś!

genialny kurczak z nadzieniem serowo-pieczarkowym

Więcej pomysłów na ciekawy obiad dla całej rodziny czeka w naszej bogatej bazie. Na pewno znajdziesz tam wiele kulinarnych perełek, które skradną Twoje serce od pierwszego kęsa.

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy