Hitowy deser na lato. Ma niewiele kalorii i jest pyszny

Szukasz wyjątkowego przepisu na letni deser? Chcesz zaskoczyć swoich bliskich czymś wyjątkowym i zdrowym jednocześnie? Tak się składa, że mamy idealne rozwiązanie. Co więcej, nasz sprawdzony przepis to gotowa receptura na hitowy deser. Cała rodzina będzie zajadać się nim ze smakiem!

ObrazekDomowe lody owocowe: źródło: sveta_zarzamora/Adobe Stock
Marzena Pęcak

Lato w pełni, a wraz z nim wysokie temperatury, z którymi możemy walczyć na wiele sposobów. Całą masę cennych porad i przepisów, które pomogą przetrwać ten ciężki okres, czeka na naszej stronie. Oczywiście nie osiadamy na laurach i ciągle szukamy nowychrozwiązań oraz przepisów, które mogą cię zainteresować.

I oczywiście dzisiaj nie będzie inaczej. Już za moment dowiesz się, jak wyczarować w swojej kuchni genialny deser w wydaniu fit. Możesz zajadać się nim bez wyrzutów sumienia. Co więcej, z pewnością ugasi on pragnienie i choć na chwilę zapewni trochę ochłody nawet w największe upały. Czego chcieć więcej?

Sprawdzony pomysł na orzeźwiający deser

Na pewno zgodzisz się z nami, że zjedzenie pieczonego ciasta z dużą ilością kremu nie jest zbyt dobrym pomysłem, kiedy z nieba leje się żar. Takie przepisy lepiej zostawić sobie na miesiące, kiedy zrobi się o wiele chłodniej. Teraz lepiej postawić na szybkie i proste przepisy, które w 100% wyeliminują użycie piekarnika. Po co generować w domu dodatkowe ciepło, kiedy tak naprawdę potrzeba ci ochłody?

W takiej roli świetnie spiszą się domowe lody owocowe. A kiedy przygotujesz je w klasycznej formie na patyku, to już w ogóle sztos. Nie dość, że będą genialne smakować, to jeszcze będą fajnie się prezentować. Maluchy wręcz oszaleją na ich punkcie. Ty również, bo dzisiejszy deser ma niewiele kalorii. Same plusy!

Obrazek
Na bazie malin można zrobić pyszne lody w wersji fit/źródło: DGlodowska, pixabay

Jak zrobić domowe lody sorbetowe?

Aby przygotować zdrowe lody w zaciszu własnego domu, potrzebujesz tak naprawdę trzech składników. Ulubionych owoców, mleka i słodzidła. Przyda się również specjalna foremka na lody, którą dostaniesz praktycznie w każdym sklepie. A, że można jej używać wiele razy, warto mieć taki gadżet w swojej kuchni zawsze pod ręką.

Składniki:

      
  • kiwi,
  • 1 szkl. malin,
  • 1/4 szkl. mleka,
  • 1 szczypta ksylitolu lub erytrytolu.

Sposób przygotowania:

       
  1. Maliny dokładnie umyj na cedzaku pod bieżącą wodą.
  2. Kiwi obierz ze skórki i podziel na mniejsze kawałki.
  3. Teraz umieść wszystkie składniki w blenderze i zmiksuj ze sobą.
  4. W efekcie masz otrzymać jednolitą mieszankę.
  5. Rozprowadź owocowy miks w foremce na lody, po czym wstaw do zamrażarki na kilka godzin. Smacznego!

Jak sam widzisz, cała procedura jest mega szybka i prosta. Fitowy, smaczny i przede wszystkim ciekawy deser może pojawić się w twoim domu jeszcze dziś. Od razu zabieraj się do pracy, a na pewno nie pożałujesz. Po prostu nie ma takiej opcji!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej