Nasz Seba zainspirowany kultowymi proziakami, postanowił stworzyć własne arcydzieło - oczywiście w wersji fit ? Oto co mu wyszło ⬇️
Składniki:
450 g mąka pełnoziarnista
50 g otręby pszenne
1 łyżeczka soda
1 łyżeczka sól
1 łyżeczka cukier
1 szt. jajko
250 ml maślanka
Sos
1/2 łyżeczki sól
1 garść bazylia
1 garść pietruszka
1 ząbek czosnek
1,5 łyżki pasta tahini
1 łyżka sok z cytryny
1 łyżka ocet jabłkowy
Pozostałe składniki
1/2 szkl. rukola
1-2 szt. kalarepa
1-2 szt. awokado
1/3 szkl. kiełki
50 g feta
Sposób przygotowania:
1. W misce połącz ze sobą mąkę pełnoziarnistą, otręby pszenne, sodę, sól i cukier. Dokładnie wymieszaj.
2. Do sypkich produktów dodaj jajko i stopniowo maślankę. Ugniataj do chwili, aż powstanie zwarte ciasto.
3. Rozwałkuj ciasto i wytnij przyszłe bułeczki. Piecz przez 25 minut w rozgrzanym do 200 stopni C piekarniku.
4. W blenderze przygotuj sos. W tym celu połącz ze sobą pastę tahini, sok z cytryny, ocet jabłkowy, sól, bazylię, pietruszkę i czosnek.
5. Gotowe bułeczki przekrój na pół. Na spodzie rozprowadź zielony sos. Na wierzchu ułóż rukolę, plastry kalarepy i ponownie dodaj sos, a na wierzchu połóż awokado.
6. I znów rozsmaruj sos, dodaj fetę i kiełki. Na wierzchu ułóż drugą część bułki i gotowe. Smacznego!