Inspirowane proziakami Sebiaki

Nasz Seba zainspirowany kultowymi proziakami, postanowił stworzyć własne arcydzieło - oczywiście w wersji fit ? Oto co mu wyszło ⬇️

Obrazek
Pyszności

Składniki:

  1. 450 g mąka pełnoziarnista
  2. 50 g otręby pszenne
  3. 1 łyżeczka soda
  4. 1 łyżeczka sól
  5. 1 łyżeczka cukier
  6. 1 szt. jajko
  7. 250 ml maślanka

Sos

  1. 1/2 łyżeczki sól
  2. 1 garść bazylia
  3. 1 garść pietruszka
  4. 1 ząbek czosnek
  5. 1,5 łyżki pasta tahini
  6. 1 łyżka sok z cytryny
  7. 1 łyżka ocet jabłkowy

Pozostałe składniki

  1. 1/2 szkl. rukola
  2. 1-2 szt. kalarepa
  3. 1-2 szt. awokado
  4. 1/3 szkl. kiełki
  5. 50 g feta
Sposób przygotowania:

1. W misce połącz ze sobą mąkę pełnoziarnistą, otręby pszenne, sodę, sól i cukier. Dokładnie wymieszaj.

Obrazek

2. Do sypkich produktów dodaj jajko i stopniowo maślankę. Ugniataj do chwili, aż powstanie zwarte ciasto.

Obrazek

3. Rozwałkuj ciasto i wytnij przyszłe bułeczki. Piecz przez 25 minut w rozgrzanym do 200 stopni C piekarniku.

Obrazek

4. W blenderze przygotuj sos. W tym celu połącz ze sobą pastę tahini, sok z cytryny, ocet jabłkowy, sól, bazylię, pietruszkę i czosnek.

Obrazek

5. Gotowe bułeczki przekrój na pół. Na spodzie rozprowadź zielony sos. Na wierzchu ułóż rukolę, plastry kalarepy i ponownie dodaj sos, a na wierzchu połóż awokado.

Obrazek

6. I znów rozsmaruj sos, dodaj fetę i kiełki. Na wierzchu ułóż drugą część bułki i gotowe. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Tak zrobisz idealny omlet. Urośnie i będzie puszysty
Tak zrobisz idealny omlet. Urośnie i będzie puszysty
Hitowa nowość na jarmarkach bożonarodzeniowych. Kolejki ustawiają się, aby spróbować
Hitowa nowość na jarmarkach bożonarodzeniowych. Kolejki ustawiają się, aby spróbować
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟