PrzepisPrzekąskiInspirowane proziakami Sebiaki

Inspirowane proziakami Sebiaki

Inspirowane proziakami Sebiaki
Pyszności

17.07.2018 18:30, aktual.: 18.07.2018 08:29

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Nasz Seba zainspirowany kultowymi proziakami, postanowił stworzyć własne arcydzieło - oczywiście w wersji fit ? Oto co mu wyszło ⬇️

Składniki:

  1. 450 g mąka pełnoziarnista
  2. 50 g otręby pszenne
  3. 1 łyżeczka soda
  4. 1 łyżeczka sól
  5. 1 łyżeczka cukier
  6. 1 szt. jajko
  7. 250 ml maślanka

Sos

  1. 1/2 łyżeczki sól
  2. 1 garść bazylia
  3. 1 garść pietruszka
  4. 1 ząbek czosnek
  5. 1,5 łyżki pasta tahini
  6. 1 łyżka sok z cytryny
  7. 1 łyżka ocet jabłkowy

Pozostałe składniki

  1. 1/2 szkl. rukola
  2. 1-2 szt. kalarepa
  3. 1-2 szt. awokado
  4. 1/3 szkl. kiełki
  5. 50 g feta
Sposób przygotowania:

1. W misce połącz ze sobą mąkę pełnoziarnistą, otręby pszenne, sodę, sól i cukier. Dokładnie wymieszaj.

Obraz

2. Do sypkich produktów dodaj jajko i stopniowo maślankę. Ugniataj do chwili, aż powstanie zwarte ciasto.

Obraz

3. Rozwałkuj ciasto i wytnij przyszłe bułeczki. Piecz przez 25 minut w rozgrzanym do 200 stopni C piekarniku.

Obraz

4. W blenderze przygotuj sos. W tym celu połącz ze sobą pastę tahini, sok z cytryny, ocet jabłkowy, sól, bazylię, pietruszkę i czosnek.

Obraz

5. Gotowe bułeczki przekrój na pół. Na spodzie rozprowadź zielony sos. Na wierzchu ułóż rukolę, plastry kalarepy i ponownie dodaj sos, a na wierzchu połóż awokado.

Obraz

6. I znów rozsmaruj sos, dodaj fetę i kiełki. Na wierzchu ułóż drugą część bułki i gotowe. Smacznego!

Obraz