Inspirowane proziakami Sebiaki

Nasz Seba zainspirowany kultowymi proziakami, postanowił stworzyć własne arcydzieło - oczywiście w wersji fit ? Oto co mu wyszło ⬇️

Obrazek
Pyszności

Składniki:

  1. 450 g mąka pełnoziarnista
  2. 50 g otręby pszenne
  3. 1 łyżeczka soda
  4. 1 łyżeczka sól
  5. 1 łyżeczka cukier
  6. 1 szt. jajko
  7. 250 ml maślanka

Sos

  1. 1/2 łyżeczki sól
  2. 1 garść bazylia
  3. 1 garść pietruszka
  4. 1 ząbek czosnek
  5. 1,5 łyżki pasta tahini
  6. 1 łyżka sok z cytryny
  7. 1 łyżka ocet jabłkowy

Pozostałe składniki

  1. 1/2 szkl. rukola
  2. 1-2 szt. kalarepa
  3. 1-2 szt. awokado
  4. 1/3 szkl. kiełki
  5. 50 g feta
Sposób przygotowania:

1. W misce połącz ze sobą mąkę pełnoziarnistą, otręby pszenne, sodę, sól i cukier. Dokładnie wymieszaj.

Obrazek

2. Do sypkich produktów dodaj jajko i stopniowo maślankę. Ugniataj do chwili, aż powstanie zwarte ciasto.

Obrazek

3. Rozwałkuj ciasto i wytnij przyszłe bułeczki. Piecz przez 25 minut w rozgrzanym do 200 stopni C piekarniku.

Obrazek

4. W blenderze przygotuj sos. W tym celu połącz ze sobą pastę tahini, sok z cytryny, ocet jabłkowy, sól, bazylię, pietruszkę i czosnek.

Obrazek

5. Gotowe bułeczki przekrój na pół. Na spodzie rozprowadź zielony sos. Na wierzchu ułóż rukolę, plastry kalarepy i ponownie dodaj sos, a na wierzchu połóż awokado.

Obrazek

6. I znów rozsmaruj sos, dodaj fetę i kiełki. Na wierzchu ułóż drugą część bułki i gotowe. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇