Patelnia nie będzie potrzebna. Teraz jajecznicę robi się inaczej

Jajecznica na parze jest zdrowsza i bardziej kremowa od tej smażonej na tłuszczu. Nie potrzebujesz parowaru ani żadnych innych specjalistycznych sprzętów, by ją przygotować. Wystarczy, że uzbroisz się w garnek i niewielką miseczkę. Reszta zrobi się sama.

Jajecznica na parze- Pyszności/ źródło: CanvaJajecznica na parze- Pyszności/ źródło: Canva

Jajecznica przygotowana na parze jest przede wszystkich zdrowsza od tej smażonej na oleju lub maśle. Ze względu na to, że przyrządzenie jej nie wymaga dodawania tłuszczu, jest mniej kaloryczna i lekkostrawna. Ponadto, ma delikatną, kremową konsystencję. Warto również dodać, że jajka są bogate w białko i inne składniki odżywcze, takie jak witamina D i żelazo, a gotowanie ich na parze pozwala na zachowanie większości tych wartości odżywczych, dzięki czemu danie jest bardziej pożywne.

Jak zrobić jajecznicę na parze bez parowaru?

Przyrządzenie jajecznicy na parze jest łatwe i szybkie. Jeśli nie masz parowaru, użyj po prostu metalowej miseczki ustawionej nad garnkiem z gotującą się wodą. Pamiętaj jednak, by jajka, z których przygotowujesz danie, miały temperaturę pokojową. Wyjmij je więc z lodówki wcześniej, najlepiej ok. poł godziny. W garnku zagotuj wodę, a następnie oprzyj na jego brzegach miseczkę z rozkłóconymi jajkami (wtedy możesz zmniejszyć moc palnika).

Jajecznicę podgrzewaj przez około 10-15 minut, co jakiś czas mieszając ją, by ścięła się równomiernie. Podawaj ją z ulubionymi dodatkami: pomidorem, awokado, szczypiorkiem czy innymi ziołami czy przyprawami. Jajecznica na parze świetnie sprawdzi się w menu dzieci, również podczas rozszerzania diety. Wiedz jednak, że jeśli przygotowujesz ją dla malucha, zetnij dobrze białka oraz żółtka.

Obrazek
Jajecznica - Pyszności; Foto: Canva.com

Ile kalorii ma jajecznica bez tłuszczu?

Jajecznica przygotowana na parze z dwóch jajek, dostarczy ok. 150-200 kalorii (to zależy od wielkości jajek). Rezygnując z tłuszczu do smażenia, możesz zjeść śniadanie, którego wartość energetyczna zmieści się w 300 kcal, a zawiera smaczne i zdrowe dodatki, takie jak: szczypiorek, kurki, pomidor.. Przypomnijmy, że jedna łyżka stołowa masła ma ok. 100 kalorii, a np. oleju rzepakowego - ok. 90.

"Odchudzoną" jajecznicę zrobisz również na wodzie lub mleku. Wystarczy, że podgrzejesz na patelni pół szklanki mleka. Kiedy będzie ciepłe, dodaj do niego rozkłócone jajka. Przemieszaj je, kiedy zaczną się ścinać. Natomiast jeśli chcesz przygotować jajecznicę na wodzie, rozkłóć jajka z wodą gazowaną (jedna łyżka na jedno jajko) i taką masę wylej na patelnię. Gotuj ją na wolnym ogniu, ciągle mieszając.

Nie masz pomysłu na ciekawe danie? Zobacz przepis na  ryżowe babeczki:

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej