Patelnia nie będzie potrzebna. Teraz jajecznicę robi się inaczej

Jajecznica na parze jest zdrowsza i bardziej kremowa od tej smażonej na tłuszczu. Nie potrzebujesz parowaru ani żadnych innych specjalistycznych sprzętów, by ją przygotować. Wystarczy, że uzbroisz się w garnek i niewielką miseczkę. Reszta zrobi się sama.

Jajecznica na parze- Pyszności/ źródło: CanvaJajecznica na parze- Pyszności/ źródło: Canva

Jajecznica przygotowana na parze jest przede wszystkich zdrowsza od tej smażonej na oleju lub maśle. Ze względu na to, że przyrządzenie jej nie wymaga dodawania tłuszczu, jest mniej kaloryczna i lekkostrawna. Ponadto, ma delikatną, kremową konsystencję. Warto również dodać, że jajka są bogate w białko i inne składniki odżywcze, takie jak witamina D i żelazo, a gotowanie ich na parze pozwala na zachowanie większości tych wartości odżywczych, dzięki czemu danie jest bardziej pożywne.

Jak zrobić jajecznicę na parze bez parowaru?

Przyrządzenie jajecznicy na parze jest łatwe i szybkie. Jeśli nie masz parowaru, użyj po prostu metalowej miseczki ustawionej nad garnkiem z gotującą się wodą. Pamiętaj jednak, by jajka, z których przygotowujesz danie, miały temperaturę pokojową. Wyjmij je więc z lodówki wcześniej, najlepiej ok. poł godziny. W garnku zagotuj wodę, a następnie oprzyj na jego brzegach miseczkę z rozkłóconymi jajkami (wtedy możesz zmniejszyć moc palnika).

Jajecznicę podgrzewaj przez około 10-15 minut, co jakiś czas mieszając ją, by ścięła się równomiernie. Podawaj ją z ulubionymi dodatkami: pomidorem, awokado, szczypiorkiem czy innymi ziołami czy przyprawami. Jajecznica na parze świetnie sprawdzi się w menu dzieci, również podczas rozszerzania diety. Wiedz jednak, że jeśli przygotowujesz ją dla malucha, zetnij dobrze białka oraz żółtka.

Obrazek
Jajecznica - Pyszności; Foto: Canva.com

Ile kalorii ma jajecznica bez tłuszczu?

Jajecznica przygotowana na parze z dwóch jajek, dostarczy ok. 150-200 kalorii (to zależy od wielkości jajek). Rezygnując z tłuszczu do smażenia, możesz zjeść śniadanie, którego wartość energetyczna zmieści się w 300 kcal, a zawiera smaczne i zdrowe dodatki, takie jak: szczypiorek, kurki, pomidor.. Przypomnijmy, że jedna łyżka stołowa masła ma ok. 100 kalorii, a np. oleju rzepakowego - ok. 90.

"Odchudzoną" jajecznicę zrobisz również na wodzie lub mleku. Wystarczy, że podgrzejesz na patelni pół szklanki mleka. Kiedy będzie ciepłe, dodaj do niego rozkłócone jajka. Przemieszaj je, kiedy zaczną się ścinać. Natomiast jeśli chcesz przygotować jajecznicę na wodzie, rozkłóć jajka z wodą gazowaną (jedna łyżka na jedno jajko) i taką masę wylej na patelnię. Gotuj ją na wolnym ogniu, ciągle mieszając.

Nie masz pomysłu na ciekawe danie? Zobacz przepis na  ryżowe babeczki:

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥