Patelnia nie będzie potrzebna. Teraz jajecznicę robi się inaczej
Jajecznica na parze jest zdrowsza i bardziej kremowa od tej smażonej na tłuszczu. Nie potrzebujesz parowaru ani żadnych innych specjalistycznych sprzętów, by ją przygotować. Wystarczy, że uzbroisz się w garnek i niewielką miseczkę. Reszta zrobi się sama.
25.04.2023 07:40
Jajecznica przygotowana na parze jest przede wszystkich zdrowsza od tej smażonej na oleju lub maśle. Ze względu na to, że przyrządzenie jej nie wymaga dodawania tłuszczu, jest mniej kaloryczna i lekkostrawna. Ponadto, ma delikatną, kremową konsystencję. Warto również dodać, że jajka są bogate w białko i inne składniki odżywcze, takie jak witamina D i żelazo, a gotowanie ich na parze pozwala na zachowanie większości tych wartości odżywczych, dzięki czemu danie jest bardziej pożywne.
Jak zrobić jajecznicę na parze bez parowaru?
Przyrządzenie jajecznicy na parze jest łatwe i szybkie. Jeśli nie masz parowaru, użyj po prostu metalowej miseczki ustawionej nad garnkiem z gotującą się wodą. Pamiętaj jednak, by jajka, z których przygotowujesz danie, miały temperaturę pokojową. Wyjmij je więc z lodówki wcześniej, najlepiej ok. poł godziny. W garnku zagotuj wodę, a następnie oprzyj na jego brzegach miseczkę z rozkłóconymi jajkami (wtedy możesz zmniejszyć moc palnika).
Jajecznicę podgrzewaj przez około 10-15 minut, co jakiś czas mieszając ją, by ścięła się równomiernie. Podawaj ją z ulubionymi dodatkami: pomidorem, awokado, szczypiorkiem czy innymi ziołami czy przyprawami. Jajecznica na parze świetnie sprawdzi się w menu dzieci, również podczas rozszerzania diety. Wiedz jednak, że jeśli przygotowujesz ją dla malucha, zetnij dobrze białka oraz żółtka.
Ile kalorii ma jajecznica bez tłuszczu?
Jajecznica przygotowana na parze z dwóch jajek, dostarczy ok. 150-200 kalorii (to zależy od wielkości jajek). Rezygnując z tłuszczu do smażenia, możesz zjeść śniadanie, którego wartość energetyczna zmieści się w 300 kcal, a zawiera smaczne i zdrowe dodatki, takie jak: szczypiorek, kurki, pomidor.. Przypomnijmy, że jedna łyżka stołowa masła ma ok. 100 kalorii, a np. oleju rzepakowego - ok. 90.
"Odchudzoną" jajecznicę zrobisz również na wodzie lub mleku. Wystarczy, że podgrzejesz na patelni pół szklanki mleka. Kiedy będzie ciepłe, dodaj do niego rozkłócone jajka. Przemieszaj je, kiedy zaczną się ścinać. Natomiast jeśli chcesz przygotować jajecznicę na wodzie, rozkłóć jajka z wodą gazowaną (jedna łyżka na jedno jajko) i taką masę wylej na patelnię. Gotuj ją na wolnym ogniu, ciągle mieszając.
Nie masz pomysłu na ciekawe danie? Zobacz przepis na ryżowe babeczki: