Jajka zapiekane w miseczce z pomidora - pomysł na lekkie i kolorowe śniadanie

Jajka zapiekane w miseczce z pomidora z dodatkiem sera to prosty pomysł na szybkie i lekkie śniadanie. Możesz zapiec je tak, jak lubisz- na twardo lub z płynnym żółtkiem. Dzięki temu w pełni wykorzystasz sezon na pyszne, świeże pomidory z ogródka.

ObrazekJajka zapiekane w pomidorach- Pyszności
Ewa

Śniadania jedzone latem powinny być lekkie i pożywne. Nie zawsze mamy ochotę na porcję gorącej owsianki, zwykłe kanapki potrafią łatwo się znudzi, a na wyszukane śniadanie zwyczajnie brakuje czasu w ciągu tygodnia. Z pomocą przychodzi wtedy nasz sprawdzony przepis na jaja zapiekane w pomidorach z dodatkiem ciągnącej się mozzarelli. Proste, szybkie i bardzo smaczne. W naszym przepisie sięgnęliśmy po żółte pomidory, ale możesz również użyć czerwonych.

Przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube: 

Jajka zapiekane w miseczce z pomidora - składniki

2 żółte pomidory

80 g sera mozzarella - tartego

2 jajka

2 łyżki majonezu

2 łyżki posiekanego szczypiorku

sól/pieprz do smaku

Przepis na zapiekane jajka

Z pomidorów odetnij ich górę i wydrąż przy pomocy łyżki miąższ ze środka.

Obrazek
Jajka zapiekane w pomidorach- Pyszności

W naczyniu żaroodpornym ułóż odcięte czapeczki pomidorów i postaw na nich wydrążone warzywa. Do środka wsyp startą mozzarellę i dodaj jajka.

Obrazek
Jajka zapiekane w pomidorach- Pyszności

Szczypiorek umyj i drobno posiekaj. Posyp nim jajka i dopraw całość solą oraz pieprzem. Jeśli lubisz, to możesz dodać na górę również odrobinę płatków chili. Ten przepis to taka "baza", którą możesz dowolnie modyfikować: wrzuć razem z serem trochę szynki, szczypiorek zamienić na natkę pietruszki lub poszaleć troszkę z przyprawami.

Obrazek
Jajka zapiekane w pomidorach- Pyszności

Na górę dodaj jeszcze startą mozzarellę, majonez i wstaw całość do piekarnika. Zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez ok. 20 minut.

Obrazek

Jajka zapiekane w pomidorach

Po 20 minutach w piekarniku jajka są już gotowe. Prosty przepis z pewnością przypadnie do gustu zarówno Tobie, jak i Twoim bliskim. To prosty przepis na śniadanie inaczej. Tak przygotowane jajka podawaj na ciepło i posyp dodatkowo posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Za komuny smażyła je niemal każda gospodyni. Wychodziły puszyste i bardzo smaczne
Za komuny smażyła je niemal każda gospodyni. Wychodziły puszyste i bardzo smaczne
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Ten japoński omlet to hit. Smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Ten japoński omlet to hit. Smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość