Jajka zapiekane w miseczce z pomidora - pomysł na lekkie i kolorowe śniadanie
Jajka zapiekane w miseczce z pomidora z dodatkiem sera to prosty pomysł na szybkie i lekkie śniadanie. Możesz zapiec je tak, jak lubisz- na twardo lub z płynnym żółtkiem. Dzięki temu w pełni wykorzystasz sezon na pyszne, świeże pomidory z ogródka.
09.07.2022 | aktual.: 16.10.2023 12:25
Śniadania jedzone latem powinny być lekkie i pożywne. Nie zawsze mamy ochotę na porcję gorącej owsianki, zwykłe kanapki potrafią łatwo się znudzi, a na wyszukane śniadanie zwyczajnie brakuje czasu w ciągu tygodnia. Z pomocą przychodzi wtedy nasz sprawdzony przepis na jaja zapiekane w pomidorach z dodatkiem ciągnącej się mozzarelli. Proste, szybkie i bardzo smaczne. W naszym przepisie sięgnęliśmy po żółte pomidory, ale możesz również użyć czerwonych.
Przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Jajka zapiekane w miseczce z pomidora - składniki
2 żółte pomidory
80 g sera mozzarella - tartego
2 jajka
2 łyżki majonezu
2 łyżki posiekanego szczypiorku
sól/pieprz do smaku
Przepis na zapiekane jajka
Z pomidorów odetnij ich górę i wydrąż przy pomocy łyżki miąższ ze środka.
W naczyniu żaroodpornym ułóż odcięte czapeczki pomidorów i postaw na nich wydrążone warzywa. Do środka wsyp startą mozzarellę i dodaj jajka.
Szczypiorek umyj i drobno posiekaj. Posyp nim jajka i dopraw całość solą oraz pieprzem. Jeśli lubisz, to możesz dodać na górę również odrobinę płatków chili. Ten przepis to taka "baza", którą możesz dowolnie modyfikować: wrzuć razem z serem trochę szynki, szczypiorek zamienić na natkę pietruszki lub poszaleć troszkę z przyprawami.
Na górę dodaj jeszcze startą mozzarellę, majonez i wstaw całość do piekarnika. Zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez ok. 20 minut.
Jajka zapiekane w pomidorach
Po 20 minutach w piekarniku jajka są już gotowe. Prosty przepis z pewnością przypadnie do gustu zarówno Tobie, jak i Twoim bliskim. To prosty przepis na śniadanie inaczej. Tak przygotowane jajka podawaj na ciepło i posyp dodatkowo posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!