Jajka zapiekane w miseczce z pomidora - pomysł na lekkie i kolorowe śniadanie

Jajka zapiekane w miseczce z pomidora z dodatkiem sera to prosty pomysł na szybkie i lekkie śniadanie. Możesz zapiec je tak, jak lubisz- na twardo lub z płynnym żółtkiem. Dzięki temu w pełni wykorzystasz sezon na pyszne, świeże pomidory z ogródka.

ObrazekJajka zapiekane w pomidorach- Pyszności
Ewa

Śniadania jedzone latem powinny być lekkie i pożywne. Nie zawsze mamy ochotę na porcję gorącej owsianki, zwykłe kanapki potrafią łatwo się znudzi, a na wyszukane śniadanie zwyczajnie brakuje czasu w ciągu tygodnia. Z pomocą przychodzi wtedy nasz sprawdzony przepis na jaja zapiekane w pomidorach z dodatkiem ciągnącej się mozzarelli. Proste, szybkie i bardzo smaczne. W naszym przepisie sięgnęliśmy po żółte pomidory, ale możesz również użyć czerwonych.

Przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube: 

Jajka zapiekane w miseczce z pomidora - składniki

2 żółte pomidory

80 g sera mozzarella - tartego

2 jajka

2 łyżki majonezu

2 łyżki posiekanego szczypiorku

sól/pieprz do smaku

Przepis na zapiekane jajka

Z pomidorów odetnij ich górę i wydrąż przy pomocy łyżki miąższ ze środka.

Obrazek
Jajka zapiekane w pomidorach- Pyszności

W naczyniu żaroodpornym ułóż odcięte czapeczki pomidorów i postaw na nich wydrążone warzywa. Do środka wsyp startą mozzarellę i dodaj jajka.

Obrazek
Jajka zapiekane w pomidorach- Pyszności

Szczypiorek umyj i drobno posiekaj. Posyp nim jajka i dopraw całość solą oraz pieprzem. Jeśli lubisz, to możesz dodać na górę również odrobinę płatków chili. Ten przepis to taka "baza", którą możesz dowolnie modyfikować: wrzuć razem z serem trochę szynki, szczypiorek zamienić na natkę pietruszki lub poszaleć troszkę z przyprawami.

Obrazek
Jajka zapiekane w pomidorach- Pyszności

Na górę dodaj jeszcze startą mozzarellę, majonez i wstaw całość do piekarnika. Zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez ok. 20 minut.

Obrazek

Jajka zapiekane w pomidorach

Po 20 minutach w piekarniku jajka są już gotowe. Prosty przepis z pewnością przypadnie do gustu zarówno Tobie, jak i Twoim bliskim. To prosty przepis na śniadanie inaczej. Tak przygotowane jajka podawaj na ciepło i posyp dodatkowo posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości