Jajka zapiekane w miseczce z pomidora - pomysł na lekkie i kolorowe śniadanie

Jajka zapiekane w miseczce z pomidora z dodatkiem sera to prosty pomysł na szybkie i lekkie śniadanie. Możesz zapiec je tak, jak lubisz- na twardo lub z płynnym żółtkiem. Dzięki temu w pełni wykorzystasz sezon na pyszne, świeże pomidory z ogródka.

ObrazekJajka zapiekane w pomidorach- Pyszności
Ewa

Śniadania jedzone latem powinny być lekkie i pożywne. Nie zawsze mamy ochotę na porcję gorącej owsianki, zwykłe kanapki potrafią łatwo się znudzi, a na wyszukane śniadanie zwyczajnie brakuje czasu w ciągu tygodnia. Z pomocą przychodzi wtedy nasz sprawdzony przepis na jaja zapiekane w pomidorach z dodatkiem ciągnącej się mozzarelli. Proste, szybkie i bardzo smaczne. W naszym przepisie sięgnęliśmy po żółte pomidory, ale możesz również użyć czerwonych.

Przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube: 

Jajka zapiekane w miseczce z pomidora - składniki

2 żółte pomidory

80 g sera mozzarella - tartego

2 jajka

2 łyżki majonezu

2 łyżki posiekanego szczypiorku

sól/pieprz do smaku

Przepis na zapiekane jajka

Z pomidorów odetnij ich górę i wydrąż przy pomocy łyżki miąższ ze środka.

Obrazek
Jajka zapiekane w pomidorach- Pyszności

W naczyniu żaroodpornym ułóż odcięte czapeczki pomidorów i postaw na nich wydrążone warzywa. Do środka wsyp startą mozzarellę i dodaj jajka.

Obrazek
Jajka zapiekane w pomidorach- Pyszności

Szczypiorek umyj i drobno posiekaj. Posyp nim jajka i dopraw całość solą oraz pieprzem. Jeśli lubisz, to możesz dodać na górę również odrobinę płatków chili. Ten przepis to taka "baza", którą możesz dowolnie modyfikować: wrzuć razem z serem trochę szynki, szczypiorek zamienić na natkę pietruszki lub poszaleć troszkę z przyprawami.

Obrazek
Jajka zapiekane w pomidorach- Pyszności

Na górę dodaj jeszcze startą mozzarellę, majonez i wstaw całość do piekarnika. Zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez ok. 20 minut.

Obrazek

Jajka zapiekane w pomidorach

Po 20 minutach w piekarniku jajka są już gotowe. Prosty przepis z pewnością przypadnie do gustu zarówno Tobie, jak i Twoim bliskim. To prosty przepis na śniadanie inaczej. Tak przygotowane jajka podawaj na ciepło i posyp dodatkowo posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione