Jak długo można pić kawę po zaparzeniu? Wielu popełnia błąd i takie są tego skutki
Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Dla wielu osób stanowi codzienny rytuał. Włosi piją szybkie espresso przy barze, z kolei Amerykanie wolą nosić ją w dużym kubku przez cały dzień. Tymczasem okazuje się, że czas od zaparzenia do wypicia kawy ma niebagatelne znaczenie.
Zarówno świeżo zaparzona kawa, jak i ta, która postoi dłuższą chwilę, może mieć negatywny wpływ na zdrowie. Serwis healthline.com podaje, że już po 30 minutach zmniejsza się intensywność naparu, a z każdą kolejną – kawa staje się coraz mniej smaczna. Dodatkowo, w przypadku kawy z mlekiem, może dojść do rozwoju groźnych bakterii.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ubij miód i dodaj do napoju. Lepsze niż kawa z sieciówki
Jak długo może stać czarna kawa?
Jeśli należysz do grona osób, którym kubek z kawą towarzyszy przez kilka pierwszych godzin pracy, zdecydowanie postaw na czarną kawę – bez cukru i mleka. Taka kawa nie tylko jest zdrowsza niż kawa z mlekiem, ale także jej spożywanie – nawet kilka godzin po zaparzeniu – nie jest obarczone ryzykiem. Zimna kawa raczej nie będzie tak smaczna jak świeża, ale nie powinna ci zaszkodzić.
Jeśli kawa została zaparzona metodą cold brew, czyli na zimno, możesz ją przechowywać w lodówce w zamkniętym naczyniu ( na przykład w butelce) nawet przez 5–7 dni. Zaparzoną w tradycyjny sposób przestudzoną kawę również możesz przechowywać w lodówce, ale nie dłużej niż przez 24 godziny.
Co innego kawa z mlekiem
W przypadku białej kawy dodatkowo pojawia się problem z bakteriami, których tempo rozwoju zależy od temperatury w pomieszczeniu. Taką kawę należy spożyć w ciągu dwóch godzin i nie jest wskazane jej ponowne podgrzewanie, na przykład w mikrofalówce. Takie "odświeżenie" kawy prowadzi do rozpadu białek, wpływając na zmianę konsystencji napoju.
Oczywiście, w cieplejszy dzień lub zimą przy rozkręconym grzejniku kawa z mlekiem zepsuje się o wiele szybciej niż w pomieszczeniu o stabilnej temperaturze nieprzekraczającej 20 stopni Celsjusza.
Uważaj na bardzo gorącą kawę
Nie tylko zbyt długi czas od zaparzenia może stanowić problem. Lekarze zwracają uwagę również na wysoką temperaturę świeżo zaparzonej kawy. Serwis ligawalkizrakiem.pl podaje konkretne informacje:
W niedawno opublikowanym przez IARC przeglądzie badań naukowych zauważono, że picie gorących napojów o temperaturze powyżej 65°C prawdopodobnie może przyczyniać się do rozwoju raka przełyku u ludzi.
Dalsze badania na temat ryzyka są w toku, jednak warto zachować czujność. Na szczęście kawa szybko stygnie – w warunkach pokojowych jej temperatura obniża się średnio o 5 stopni Celsjusza co 2 minuty. Świeżo zaparzona kawa ma od 85 do 95 stopni, więc już po ok. 6–7 minutach będzie najbardziej odpowiednia do spożycia.