Po tym rozpoznasz, że Twoje przyprawy są podrabiane. Nie daj się oszukać

Przyprawy stanowią niezwykle ważny element praktycznie każdego dania. Niektóre są pochodzenia naturalnego, inne zaś kupujemy w sklepie lub internecie. I tu może dojść do sytuacji, że zakupimy podróbki. Jak odróżnić podrabiane przyprawy?

ObrazekPodrabiane przyprawy - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Te przyprawy są najczęściej podrabiane - jak odróżnić podrabiane przyprawy?

Nie ulega żadnej wątpliwości, że w obecnych czasach, praktycznie wszystko doczekało się swojej kopii. Najczęściej jest to produkt gorszej jakości, ale w bardzo atrakcyjnej cenie. O dziwo, ta kwestia dotyczy również popularnych przypraw, które wykorzystujemy w swojej domowej kuchni. Okazuje się, że bardzo łatwo je podrobić. Przygotowaliśmy listę tych przypraw, które są najczęściej podrabiane. Sprawdź, jak odróżnić podrabiane przyprawy.

Obrazek
Przyprawy - Pyszności; Foto Canva.com

Wiedz, że do najczęściej podrabianych przypraw, należy zaliczyć:

  • cynamon - w tym przypadku należy zwrócić uwagę na jego krzywiznę; laska podrabianego cynamonu, najczęściej jest zawijana w jedną stronę, a ten oryginalny ma podwójną krzywiznę;
  • goździki - te oryginalne mają jaśniejszą główkę od ogonka; pionowe unoszenie się goździków w wodzie jest oznaką ich świeżości;
  • imbir - ten prawdziwy produkt charakteryzuje się delikatną skórką, a jego miąższ ma kolor cytrynowy, przechodzący w żółty;
  • anyż - ta oryginalna przyprawa ma osiem ramion; podróbka ma ich mniej;
  • pieprz czarny - to bardzo popularna, ale i podrabiana przyprawa; kulki pieprzu powinny być pomarszczone i mieć średnicę 3-5 mm;
  • wanilia - laski tej popularnej przyprawy powinny być elastyczne i mieć długość do 25 cm.

Czym kierować się przy zakupie przypraw?

Warto jest również wziąć sobie głęboko do serca te zasady, którymi kierujemy się przy kupowaniu popularnych przypraw. Na pewno warto jest robić to w sprawdzonych miejscach, a najlepiej jest wybierać produkty znanych marek. Unikajmy przypraw na wagę, które są sprzedawane na bazarach, czy targowiskach. Wiedz, że istnieje również prosty test, który pozwoli Ci sprawdzić, czy dana przyprawa jest prawdziwa. Jeśli zastanawiasz się, jak odróżnić podrabiane przyprawy, to wystarczy, że użyjesz tu szklanki wody. Co dokładnie należy zrobić?

Obrazek
Przyprawy - Pysznościl Foto: Pixabay.com

Wystarczy, że wsypiesz szczyptę mielonej przyprawy do szklanki wypełnionej letnią wodą. Ta prawdziwa opadnie na dno i nie zmieni koloru wody. A ta podrabiana pozostanie na powierzchni wody, ze względu na dodatek trocin lub łodyżek. Pamiętaj również, że przyprawy dobrej jakości pachną intensywnie i w opakowaniu nie zawierają dużej ilości łodyżek i trocin. To niezwykle istotne, gdy zastanawiasz się nad tym, jak odróżnić podrabiane przyprawy.

Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na kociołek z piekarnika. Najlepsze przyprawy będą tu obowiązkowe:

Wybrane dla Ciebie

Zrób z niej taką surówkę do obiadu. Sprawdzi się idealnie dla seniorów i osób z nadciśnieniem
Zrób z niej taką surówkę do obiadu. Sprawdzi się idealnie dla seniorów i osób z nadciśnieniem
Włosi się zajadają, a Polacy wciąż nie mają zaufania. Na stole prezentują się jak dzieło sztuki
Włosi się zajadają, a Polacy wciąż nie mają zaufania. Na stole prezentują się jak dzieło sztuki
"Dziwak" od siostry Anastazji zachwyci nawet wybredną teściową. Do kawy pasuje idealnie
"Dziwak" od siostry Anastazji zachwyci nawet wybredną teściową. Do kawy pasuje idealnie
Tureckie naleśniki robią furorę na każdej imprezie. Znikają szybciej niż sałatki i chipsy
Tureckie naleśniki robią furorę na każdej imprezie. Znikają szybciej niż sałatki i chipsy
Zwykłe schabowe odchodzą do lamusa. Na niedzielny obiad robię schab po irańsku
Zwykłe schabowe odchodzą do lamusa. Na niedzielny obiad robię schab po irańsku
Jak smakują frytki w różnych krajach? O tych rodzajach mało kto w Polsce słyszał
Jak smakują frytki w różnych krajach? O tych rodzajach mało kto w Polsce słyszał
Ogórki kiszone po francusku to mój as w rękawie. Wszystkie sąsiadki proszą o przepis
Ogórki kiszone po francusku to mój as w rękawie. Wszystkie sąsiadki proszą o przepis
Remigiusz Rączka dodaje 1 szklankę do ciasta ucieranego. Wychodzi wilgotne i miękkie jak gąbeczka
Remigiusz Rączka dodaje 1 szklankę do ciasta ucieranego. Wychodzi wilgotne i miękkie jak gąbeczka
Wygląda niepozornie, a to prawdziwy skarb. Nie przegap sezonu
Wygląda niepozornie, a to prawdziwy skarb. Nie przegap sezonu
Wystarczy szczypta do porannej kawy. Pomoże szybciej pozbyć się boczków
Wystarczy szczypta do porannej kawy. Pomoże szybciej pozbyć się boczków
Na widok tych flaków nikt nie ucieka. Aromatyczne, pyszne i bez grama mięsa
Na widok tych flaków nikt nie ucieka. Aromatyczne, pyszne i bez grama mięsa
Tak reaguje organizm, kiedy codziennie jesz maliny. Wielu nie wie
Tak reaguje organizm, kiedy codziennie jesz maliny. Wielu nie wie