Tak rozpoznasz nieświeże jajka, nawet bez rozbijania skorupki. Te metody zawsze działają

Świeżość jajek, których dodajemy do naszych potraw, powinna zawsze być sprawą priorytetową. Przecież to jasne, że jeden zepsuty składnik zepsuje całe danie, a w przypadku wadliwych jajek jest to wyjątkowo pewne. Jak rozpoznać nieświeże jajka bez rozbijania skorupki? Oto sposoby.

ObrazekJajka - Pyszności; foto: Canva

Zepsute jajko jest groźne z kilku powodów. Najważniejszym z nim jest oczywiście możliwe zagrożenie dla naszego zdrowia. Już zwykłe problemy żołądkowo to nic przyjemnego, a zakażenie bakterią salmonelli to o wiele poważniejsza dolegliwość.

Kolejną sprawą jest to, że tak jak w przypadku zepsutego mięsa poczujemy jego charakterystyczny zapach na przykład podczas krojenia, tak już przy jajkach często zdarza nam się rozbić je bezpośrednio do patelni czy miski. Nie wąchanie kurzych jajek przed ich użyciem to złe przyzwyczajenie, które powinniśmy wykluczyć z naszych nawyków.

Obrazek
Nieświeże jajka - Pyszności; foto: Canva

Zachodzi pytanie: jak rozpoznać nieświeże jajka? A jeszcze lepiej: jak zrobić to bez rozbijania skorupki? Są na to sposoby.

Jak rozpoznać nieświeże jajka bez rozbijania skorupki?

Patent numer 1. Ocena wizualna.

Jeśli na skorupce jajka zauważyłaś nietypowe plamy lub odbarwienia, jest to zły znak. Mogą one oznaczać zaburzenia procesu wapnienia oraz złą dietę i stres u kur. Nawet jeśli takie jajka nie będą sensu stricto nieświeże, lepiej ich unikać. To samo dotyczy wyczucia miękkiej skorupki - świadczy o braku dostępu kur do wody, a jednocześnie jest groźne, bo miękka skorupka to słabsza ochrona jajka przed bakteriami.

Patent numer 2. Potrząśnięcie jajkiem.

Możesz tę metodę zastosować już na etapie zakupów w sklepie. Jeśli robiąc to, poczujesz, że w środku coś się przelewa, chlupocze, oznacza to, że jajko jest nieświeże. Jest to bowiem sygnał, że do środka dostało się powietrze.

Obrazek
Nieświeże jajka - Pyszności; foto: Canva

Patent numer 3. Najbardziej znany - metoda wodna.

Wrzuć jajko do naczynia z wodą. Jeśli opadnie i pozostanie na dnie, znaczy, że jajko jest świeże. Jeśli natomiast jajko zacznie wznosić się w stronę powierzchni, lub nawet wypłynie - ponownie masz do czynienia z nieświeżym jajkiem. Raz jeszcze chodzi tu o powietrze we wnętrzu.

Wiesz już jak rozpoznać nieświeże jajka. Może cię w takim razie zainteresować ten film z naszego kanału na YouTube z przepisem na pyszną jajecznicę z papryką.

Wybrane dla Ciebie
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟