6 sprawdzonych porad, dzięki którym wybierzesz idealnie dojrzałego i soczystego arbuza
Soczysty, najlepiej zimny arbuz to coś, co idealnie sprawdza się w czasie letnich upałów. Czasami w sklepach sprzedawane są jedynie w całości, przez co określenie tego, czy jest odpowiednio dojrzały może być kłopotliwe. Dzięki tym wskazówkom wybierzesz arbuza idealnego ;)
09.07.2021 12:34
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
#1 Plama na spodzie
Jasna plama, którą możesz zobaczyć na arbuzie, to miejsce, w którym leżał na ziemi. Im jest ona ciemniejsza tym lepiej, bo to znak, że owoc jest gotowy do spożycia.
Dlatego najlepiej wybierać arbuza z intensywnie żółtą plamą, a nie białym zabarwieniem.
#2 Test z dźwiękiem
Aby sprawdzić czy arbuz jest dojrzały, możesz również zrobić prosty test. Stuknij w owoc i jeśli usłyszysz dudniący dźwięk, to znak, że arbuz nadaje się do zjedzenia.
#3 Zwróć uwagę na rozmiar arbuza
Na co jeszcze należy zwrócić uwagę przy zakupie arbuza? Oczywiście na jego wielkość.
I w tym przypadku lepiej wybierać średniej i dużej wielkości owoce. Małe arbuzy mogą nie być w pełni dojrzałe.
#4 Ogonek
Ten element arbuza powinien być suchy. Oznacza to bowiem, że owoc jest w pełni dojrzały.
Natomiast zielona końcówka to znak, że arbuz został zerwany zbyt wcześnie. A co za tym idzie, jego smak może się różnić od naszych oczekiwań.
#5 "Pajęczynki"
Charakterystyczna sieć, dobrze widoczna na arbuzie, to bardzo dobry znak. Jest to ewidentny dowód na to, że owoc będzie słodki w smaku. A na tym nam przecież zależy!
#6 Kolor
I na koniec jeszcze jedna, bardzo ważna informacja. Dojrzały arbuz ma ciemnozielony kolor skórki, dlatego w sklepie wybieraj tylko takie okazy.