Blachę do pieczenia natrzyj specjalną pastą. Po 15 minutach będzie lśniła jak świeżo kupiona
Czystość z kuchni odgrywa niezwykle ważną rolę podczas każdego przygotowania posiłku. Chyba nikt z Was nie lubi bałaganu. Dlatego, jeśli zastanawiasz się nad tym, jak wyczyścić blachę do pieczenia, to postanowiliśmy zaprezentować Ci kilka praktycznych rozwiązań. Dzięki nim, będzie lśnić jak nowa!
Jak wyczyścić blachę do pieczenia - dlaczego jest to tak ważne?
Czystość w kuchni, w każdej jej części, jest niezwykle ważna, gdy chcemy przygotować posiłek w odpowiednich warunkach. W przypadku blachy do pieczenia, najczęściej jest tak, że pieczemy na niej nie tylko ciasta, ale również i mięsa. Folia aluminiowa czy papier do pieczenia nie zawsze są w stanie ochronić naszą blachę przez zabrudzeniem. Skapujący tłuszcz, czy ciasto, powoduje, że się zwęgla, a na blaszce pojawiają się zabrudzenia trudne do usunięcia. Brudny piekarnik stanowi podłoże, na którym żerują niebezpieczne mikroorganizmy. Dlatego też czysta blacha do pieczenia jest tak ważna!
Poza tym, brudna blacha niekorzystnie wpływa na smak i zapach potraw. Pamiętajmy również, że czystość w piekarniku przyczynia się do komfortu jego użytkowania. Dlatego też, jeśli zastanawiasz się, jak wyczyścić blachę do pieczenia, to przygotowaliśmy dla Ciebie kilka praktycznych potraw. Dzięki regularnemu czyszczeniu, unikniesz problemu przypalonych potraw, a blaszka będzie błyszczeć jak nowa.
Jak wyczyścić blachę do pieczenia? Poznaj praktyczne sposoby!
Wiedz, że możliwości jest naprawdę wiele. Odpowiednio wyczyścisz blachę do pieczenia, jeśli skorzystać z jednego z niżej przedstawionych sposobów. Efekt? Na pewno będzie to zaskoczenie, bo blacha do pieczenia będzie błyszczeć jak nowa!
Najpopularniejsze sposoby czyszczenia blaszki do pieczenia to:
- mieszanka sody oczyszczonej i wody utlenionej - to sposób, który pozwoli Ci wyczyścić blachę do pieczenia w 15 minut; mieszanką należy rozprowadzić po całej powierzchni i pozostawić na 10-15 minut; po tym czasie posypujemy solą, delikatnie szorujemy, płuczemy i suszymy;
- gruba warstwa soli kuchennej - to bez wątpienia najpopularniejszy sposób; posypujemy solą całą blaszkę i wstawiamy do piekarnika; wyciągamy ją w momencie, gdy sól zbrązowieje; warstwę soli usuwamy ręcznikiem papierowym i myjemy blachę pod bieżącą wodą;
- pasta z sody oczyszczonej i niewielkiej ilości wody - patent, który pozwoli nam usunąć przypalone resztki na blaszce; później należy dokładnie wypłukać blachę;
- soda oczyszczona i kwasek cytrynowy - obie substancje należy rozsypać na blaszce i zalać niewielką ilością wody; wszystko, będzie dobrze pozostawić na noc i dokładnie umyć na następny dzień;
- kąpiel w roztworze z sody oczyszczonej i wody - pozostawić do namoczenia na około godzinę i następnie dokładnie umyć;
- ocet - idealnie radzi sobie z różnego rodzaju zabrudzeniami;
- cytryna - naturalny i nieodłączny składnik w każdej kuchni, który pozwoli zadbać o czystość.
Jeśli wiesz, jak wyczyścić blachę do pieczenia, to czas przystąpić do działania. Czysty piekarnik to smaczne dania i pełne zadowolenie każdego, kto lubi gotować.
Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na przekąski ze szpinakiem, łososiem i serkiem śmietankowym: