WAŻNE
TERAZ

Dron nad budynkami rządowymi. Jest komunikat premiera

Jak wykorzystać skrawki ciasta po lepieniu pierogów? Nie wyrzucaj ich, są bardzo cenne

Pierogi to przysmak, którym lubimy się zajadać o każdej porze roku. Skoro Wigilia, to z dodatkiem kapusty i grzybów. Na obiad chętnie lepimy pierogi ruskie, z mięsem lub w wersji na słodko. A czy zastanawialiście się, jak wykorzystać resztki ciasta na pierogi? Pod żadnym pozorem nie należy go wyrzucać!

ObrazekJak wykorzystać resztki ciasta na pierogi? - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Jak wykorzystać resztki ciasta na pierogi? Poznaj najpopularniejsze rozwiązania

Bardzo często zdarzają się takie sytuacje, że po lepieniu pierogów zostaje nam jeszcze dość spora ilość ciasta. Farszu na pierogi już nie mamy, więc co zrobić w takiej sytuacji? Możesz skorzystać z kilku innych ciekawych i smacznych rozwiązań. Pod żadnym pozorem nie należy go wyrzucać. Wykonasz coś zupełnie innego niż pierwotne przeznaczenie ciasta - na słodko lub wytrawnie. Wybór należy tylko i wyłącznie do Ciebie. My tylko przedstawimy Ci popularne inspiracje, które pozwolą Ci stworzyć kulinarne arcydzieło.

Obrazek
Pierogi ruskie - Pyszności; foto: Canva

Jak wykorzystać resztki ciasta na pierogi? Wiedz, że takie przekąski są równie smaczne, co same pierogi. Ilość możliwości potrafi przyprawić o prawdziwy zawrót głowy. Najpopularniejszą opcją będą kluski z ciasta na pierogi, które przygotujesz w mniej niż 20 minut. Popularnym rozwiązaniem będą również chruściki, podpłomyki, chipsy, czy bajaderki.

Chipsy z ciasta na pierogi - czyli jak w prosty sposób przygotować smaczną przekąskę?

Z myślą o osobach, które szukają rozwiązania na to, jak wykorzystać resztki ciasta na pierogi, postanowiliśmy zaprezentować stosunkowo najprostszy przepis, który pozwoli Ci usmażyć "pierogowe chipsy". Wystarczy, że wszystkie kawałki ciasta na pierogi połączysz ze sobą na stolnicy i następnie je rozwałkujesz. Kolejny krok to powycinanie dowolnych kształtów. Następnie wrzucamy je do gotującej się, lekko osolonej wody. Gdy zaczną wypływać, to wyławiamy je i pozostawiamy do wystudzenia.

Obrazek
Wykrawanie ciasta - Pyszności

Teraz przystępujemy do ich smażenia, aby nabrały złocistego koloru i stały się chrupiące jak chipsy. Rumienimy je na rozgrzanym oleju, aż nabiorą tego właściwego koloru i następnie posypujemy dowolnymi przyprawami. Nasze chipsy idealnie sprawdzą się w towarzystwie sosu czosnkowego. Smacznego!

Chipsy to jedna z przekąsek. Poznaj całą paletę świątecznych przekąsek. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie

Dodaję do sałatki z buraków. Z kotletem smakuje 1000 razy lepiej niż ćwikła
Dodaję do sałatki z buraków. Z kotletem smakuje 1000 razy lepiej niż ćwikła
Robię na lunch do pracy. Po południu nie myślę tylko o obiedzie na szybko
Robię na lunch do pracy. Po południu nie myślę tylko o obiedzie na szybko
Dodatki, które walczą z infekcją. Piklami w tej marynacie zajadamy się całą zimę
Dodatki, które walczą z infekcją. Piklami w tej marynacie zajadamy się całą zimę
Przepis na te pyszne bułeczki przywiozłem ze Szwecji. Cynamonki mogą już dla mnie nie istnieć
Przepis na te pyszne bułeczki przywiozłem ze Szwecji. Cynamonki mogą już dla mnie nie istnieć
Najłatwiejszy przepis na jabłka do słoika. Pamiętaj tylko o jednym
Najłatwiejszy przepis na jabłka do słoika. Pamiętaj tylko o jednym
Wygląda dziwnie, ale wprawieni grzybiarze wiedzą, że jest pyszny. W tym wydaniu smakuje jak poezja
Wygląda dziwnie, ale wprawieni grzybiarze wiedzą, że jest pyszny. W tym wydaniu smakuje jak poezja
Zrobiliśmy w panierce na obiad. Wyszły tak pyszne, że zjadłam razem z ogonkami
Zrobiliśmy w panierce na obiad. Wyszły tak pyszne, że zjadłam razem z ogonkami
Sok z cytryny dodaje się do sałatek nie tylko dla smaku. Oto dlaczego warto to robić
Sok z cytryny dodaje się do sałatek nie tylko dla smaku. Oto dlaczego warto to robić
Nikt nie uwierzy, że parówki mogą tak smakować. Zanurzam w cieście i układam na patelni
Nikt nie uwierzy, że parówki mogą tak smakować. Zanurzam w cieście i układam na patelni
Najlepsze ciasto na świecie. Polski wypiek okazał się bezkonkurencyjny
Najlepsze ciasto na świecie. Polski wypiek okazał się bezkonkurencyjny
Mdłe i rozgotowane mięso zamienia się w obiadowy hit. Wyciągam z rosołu i robię soczyste kotleciki
Mdłe i rozgotowane mięso zamienia się w obiadowy hit. Wyciągam z rosołu i robię soczyste kotleciki
Hiszpanie nie marnują ani okruszka. Czerstwy chleb zamienia się w śniadanie jak z restauracji
Hiszpanie nie marnują ani okruszka. Czerstwy chleb zamienia się w śniadanie jak z restauracji