PoradyJak wykorzystać skrawki ciasta po lepieniu pierogów? Nie wyrzucaj ich, są bardzo cenne

Jak wykorzystać skrawki ciasta po lepieniu pierogów? Nie wyrzucaj ich, są bardzo cenne

Pierogi to przysmak, którym lubimy się zajadać o każdej porze roku. Skoro Wigilia, to z dodatkiem kapusty i grzybów. Na obiad chętnie lepimy pierogi ruskie, z mięsem lub w wersji na słodko. A czy zastanawialiście się, jak wykorzystać resztki ciasta na pierogi? Pod żadnym pozorem nie należy go wyrzucać!

Jak wykorzystać resztki ciasta na pierogi? - Pyszności; Foto Canva.com
Jak wykorzystać resztki ciasta na pierogi? - Pyszności; Foto Canva.com

23.12.2022 08:10

Jak wykorzystać resztki ciasta na pierogi? Poznaj najpopularniejsze rozwiązania

Bardzo często zdarzają się takie sytuacje, że po lepieniu pierogów zostaje nam jeszcze dość spora ilość ciasta. Farszu na pierogi już nie mamy, więc co zrobić w takiej sytuacji? Możesz skorzystać z kilku innych ciekawych i smacznych rozwiązań. Pod żadnym pozorem nie należy go wyrzucać. Wykonasz coś zupełnie innego niż pierwotne przeznaczenie ciasta - na słodko lub wytrawnie. Wybór należy tylko i wyłącznie do Ciebie. My tylko przedstawimy Ci popularne inspiracje, które pozwolą Ci stworzyć kulinarne arcydzieło.

Pierogi ruskie - Pyszności; foto: Canva
Pierogi ruskie - Pyszności; foto: Canva

Jak wykorzystać resztki ciasta na pierogi? Wiedz, że takie przekąski są równie smaczne, co same pierogi. Ilość możliwości potrafi przyprawić o prawdziwy zawrót głowy. Najpopularniejszą opcją będą kluski z ciasta na pierogi, które przygotujesz w mniej niż 20 minut. Popularnym rozwiązaniem będą również chruściki, podpłomyki, chipsy, czy bajaderki.

Chipsy z ciasta na pierogi - czyli jak w prosty sposób przygotować smaczną przekąskę?

Z myślą o osobach, które szukają rozwiązania na to, jak wykorzystać resztki ciasta na pierogi, postanowiliśmy zaprezentować stosunkowo najprostszy przepis, który pozwoli Ci usmażyć "pierogowe chipsy". Wystarczy, że wszystkie kawałki ciasta na pierogi połączysz ze sobą na stolnicy i następnie je rozwałkujesz. Kolejny krok to powycinanie dowolnych kształtów. Następnie wrzucamy je do gotującej się, lekko osolonej wody. Gdy zaczną wypływać, to wyławiamy je i pozostawiamy do wystudzenia.

Wykrawanie ciasta - Pyszności
Wykrawanie ciasta - Pyszności

Teraz przystępujemy do ich smażenia, aby nabrały złocistego koloru i stały się chrupiące jak chipsy. Rumienimy je na rozgrzanym oleju, aż nabiorą tego właściwego koloru i następnie posypujemy dowolnymi przyprawami. Nasze chipsy idealnie sprawdzą się w towarzystwie sosu czosnkowego. Smacznego!

Chipsy to jedna z przekąsek. Poznaj całą paletę świątecznych przekąsek. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube: