Jak zrobić baranka z masła bez foremki? To prostsze, niż myślisz

Baranek z masła lub cukru to jedna z wielu kulinarnych tradycji na Wielkanoc. Tego z masła stawiamy na stole w honorowym miejscu, ozdabiając go zielonymi gałązkami, na przykład bukszpanu. Do przygotowania ładnej figurki wcale nie potrzebujesz foremki.

Zastanów się, czy foremka do baranka to nie jest zbędny wydatekZastanów się, czy foremka do baranka to nie jest zbędny wydatek
Źródło zdjęć: © Facebook, Pyszności
Anna Galuhn

Daria pokazuje, jak w prosty sposób przygotować baranka z masła w jednym z naszych materiałów wideo. Jako bazę wykorzystała większą osełkę, z której odkroiła narożniki. One posłużyły jako materiał na głowę. Oczy zaznaczyła ziarenkami pieprzu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wielkanocna babka z ciasteczkami. Wersja oreo zachwyci wszystkich domowników

Jakie masło na baranka wielkanocnego?

Jeśli chcesz powtórzyć wyczyn Darii w domu, zadbaj o odpowiednią temperaturę masła. Osełka nie może być wyjęta prosto z lodówki, ponieważ będzie za twarda, a taką trudno jest formować. Z kolei zbyt miękkie masło może się rozpływać.

Aby masa na baranka była stabilna i plastyczna jednocześnie, wystarczy pozostawić osełkę na blacie kuchennym na ok. 30 minut. Jednak uważaj, żeby nie zostawiać jej w nasłonecznionym miejscu.

Delikatnymi ruchami dłoni nadaj barankowi zaokrąglony kształt
Delikatnymi ruchami dłoni nadaj barankowi zaokrąglony kształt © Facebook, Pyszności

Wykonanie baranka z masła krok po kroku

Figurkę będziesz formować palcami, więc przydadzą się rękawiczki jednorazowe – nie tylko ze względów higienicznych, ale także po to, żeby nie nagrzewać zbytnio masła ciepłymi dłońmi.

Przygotuj:

  • 1 dużą osełkę masła,
  • nóż kuchenny,
  • 2 ziarenka pieprzu,
  • wykałaczkę do szaszłyków.

Wykonanie

  1. Połóż osełkę na desce do krojenia. Po kolei odetnij cztery narożniki i przyklej je w miejsce głowy baranka wielkanocnego.
  2. Palcami uformuj pysk i małe uszka.
  3. Zaznacz oczy końcówką wykałaczki, we wgłębienia włóż ziarenka pieprzu. Wykałaczką zrób także wycięcie pod pyskiem.
  4. Ostrym końcem zrób loki na całym korpusie (Daria na filmiku dokładnie pokazuje, jak to zrobić).

Baranek z masła, cukru, a może z ciasta?

W niektórych domach baranek jest wypiekany również z ciasta biszkoptowego. Przepis na takiego baranka jest podobny na babkę wielkanocną, ale tym razem niezbędna jest odpowiednia foremka. Symbolika baranka ma wymiar religijny. Jak podaje Muzeum Etnograficzne w Warszawie:

"Baranek upieczony z ciasta, wykonany z lukru, niekiedy masła jest znakiem Chrystusa Zmartwychwstałego (Chrystus jest nazywany Barankiem Bożym) i uosabia triumf życia nad śmiercią. To także symbol przypisywanej temu zwierzęciu łagodności, znak niewinności Syna Bożego i złożonej przez niego ofiary krzyża. Wierzono, że baranek wielkanocny zapewni domownikom przychylność sił natury i ochroni przed klęskami" (za: ethnomuseum.pl).

Barankom wielkanocnym często towarzyszy biała lub czerwona flaga z krzyżem, która oznacza zmartwychwstanie i zwycięstwo nad grzechem. Biały kolor nawiązuje do niewinności, a czerwony do krwi, która przynosi odkupienie.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości