Jak zrobić baranka z masła bez foremki? To prostsze, niż myślisz
Baranek z masła lub cukru to jedna z wielu kulinarnych tradycji na Wielkanoc. Tego z masła stawiamy na stole w honorowym miejscu, ozdabiając go zielonymi gałązkami, na przykład bukszpanu. Do przygotowania ładnej figurki wcale nie potrzebujesz foremki.
Daria pokazuje, jak w prosty sposób przygotować baranka z masła w jednym z naszych materiałów wideo. Jako bazę wykorzystała większą osełkę, z której odkroiła narożniki. One posłużyły jako materiał na głowę. Oczy zaznaczyła ziarenkami pieprzu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wielkanocna babka z ciasteczkami. Wersja oreo zachwyci wszystkich domowników
Jakie masło na baranka wielkanocnego?
Jeśli chcesz powtórzyć wyczyn Darii w domu, zadbaj o odpowiednią temperaturę masła. Osełka nie może być wyjęta prosto z lodówki, ponieważ będzie za twarda, a taką trudno jest formować. Z kolei zbyt miękkie masło może się rozpływać.
Aby masa na baranka była stabilna i plastyczna jednocześnie, wystarczy pozostawić osełkę na blacie kuchennym na ok. 30 minut. Jednak uważaj, żeby nie zostawiać jej w nasłonecznionym miejscu.
Wykonanie baranka z masła krok po kroku
Figurkę będziesz formować palcami, więc przydadzą się rękawiczki jednorazowe – nie tylko ze względów higienicznych, ale także po to, żeby nie nagrzewać zbytnio masła ciepłymi dłońmi.
Przygotuj:
- 1 dużą osełkę masła,
- nóż kuchenny,
- 2 ziarenka pieprzu,
- wykałaczkę do szaszłyków.
Wykonanie
- Połóż osełkę na desce do krojenia. Po kolei odetnij cztery narożniki i przyklej je w miejsce głowy baranka wielkanocnego.
- Palcami uformuj pysk i małe uszka.
- Zaznacz oczy końcówką wykałaczki, we wgłębienia włóż ziarenka pieprzu. Wykałaczką zrób także wycięcie pod pyskiem.
- Ostrym końcem zrób loki na całym korpusie (Daria na filmiku dokładnie pokazuje, jak to zrobić).
Baranek z masła, cukru, a może z ciasta?
W niektórych domach baranek jest wypiekany również z ciasta biszkoptowego. Przepis na takiego baranka jest podobny na babkę wielkanocną, ale tym razem niezbędna jest odpowiednia foremka. Symbolika baranka ma wymiar religijny. Jak podaje Muzeum Etnograficzne w Warszawie:
"Baranek upieczony z ciasta, wykonany z lukru, niekiedy masła jest znakiem Chrystusa Zmartwychwstałego (Chrystus jest nazywany Barankiem Bożym) i uosabia triumf życia nad śmiercią. To także symbol przypisywanej temu zwierzęciu łagodności, znak niewinności Syna Bożego i złożonej przez niego ofiary krzyża. Wierzono, że baranek wielkanocny zapewni domownikom przychylność sił natury i ochroni przed klęskami" (za: ethnomuseum.pl).
Barankom wielkanocnym często towarzyszy biała lub czerwona flaga z krzyżem, która oznacza zmartwychwstanie i zwycięstwo nad grzechem. Biały kolor nawiązuje do niewinności, a czerwony do krwi, która przynosi odkupienie.