Jak zrobić baranka z masła bez foremki? To prostsze, niż myślisz
Baranek z masła lub cukru to jedna z wielu kulinarnych tradycji na Wielkanoc. Tego z masła stawiamy na stole w honorowym miejscu, ozdabiając go zielonymi gałązkami, na przykład bukszpanu. Do przygotowania ładnej figurki wcale nie potrzebujesz foremki.
Daria pokazuje, jak w prosty sposób przygotować baranka z masła w jednym z naszych materiałów wideo. Jako bazę wykorzystała większą osełkę, z której odkroiła narożniki. One posłużyły jako materiał na głowę. Oczy zaznaczyła ziarenkami pieprzu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i szparagami z grilla
Jakie masło na baranka wielkanocnego?
Jeśli chcesz powtórzyć wyczyn Darii w domu, zadbaj o odpowiednią temperaturę masła. Osełka nie może być wyjęta prosto z lodówki, ponieważ będzie za twarda, a taką trudno jest formować. Z kolei zbyt miękkie masło może się rozpływać.
Aby masa na baranka była stabilna i plastyczna jednocześnie, wystarczy pozostawić osełkę na blacie kuchennym na ok. 30 minut. Jednak uważaj, żeby nie zostawiać jej w nasłonecznionym miejscu.