Jak zrobić baranka z masła bez foremki? To prostsze, niż myślisz

Baranek z masła lub cukru to jedna z wielu kulinarnych tradycji na Wielkanoc. Tego z masła stawiamy na stole w honorowym miejscu, ozdabiając go zielonymi gałązkami, na przykład bukszpanu. Do przygotowania ładnej figurki wcale nie potrzebujesz foremki.

Zastanów się, czy foremka do baranka to nie jest zbędny wydatekZastanów się, czy foremka do baranka to nie jest zbędny wydatek
Źródło zdjęć: © Facebook, Pyszności
Anna Galuhn

Daria pokazuje, jak w prosty sposób przygotować baranka z masła w jednym z naszych materiałów wideo. Jako bazę wykorzystała większą osełkę, z której odkroiła narożniki. One posłużyły jako materiał na głowę. Oczy zaznaczyła ziarenkami pieprzu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wielkanocna babka z ciasteczkami. Wersja oreo zachwyci wszystkich domowników

Jakie masło na baranka wielkanocnego?

Jeśli chcesz powtórzyć wyczyn Darii w domu, zadbaj o odpowiednią temperaturę masła. Osełka nie może być wyjęta prosto z lodówki, ponieważ będzie za twarda, a taką trudno jest formować. Z kolei zbyt miękkie masło może się rozpływać.

Aby masa na baranka była stabilna i plastyczna jednocześnie, wystarczy pozostawić osełkę na blacie kuchennym na ok. 30 minut. Jednak uważaj, żeby nie zostawiać jej w nasłonecznionym miejscu.

Delikatnymi ruchami dłoni nadaj barankowi zaokrąglony kształt
Delikatnymi ruchami dłoni nadaj barankowi zaokrąglony kształt © Facebook, Pyszności

Wykonanie baranka z masła krok po kroku

Figurkę będziesz formować palcami, więc przydadzą się rękawiczki jednorazowe – nie tylko ze względów higienicznych, ale także po to, żeby nie nagrzewać zbytnio masła ciepłymi dłońmi.

Przygotuj:

  • 1 dużą osełkę masła,
  • nóż kuchenny,
  • 2 ziarenka pieprzu,
  • wykałaczkę do szaszłyków.

Wykonanie

  1. Połóż osełkę na desce do krojenia. Po kolei odetnij cztery narożniki i przyklej je w miejsce głowy baranka wielkanocnego.
  2. Palcami uformuj pysk i małe uszka.
  3. Zaznacz oczy końcówką wykałaczki, we wgłębienia włóż ziarenka pieprzu. Wykałaczką zrób także wycięcie pod pyskiem.
  4. Ostrym końcem zrób loki na całym korpusie (Daria na filmiku dokładnie pokazuje, jak to zrobić).

Baranek z masła, cukru, a może z ciasta?

W niektórych domach baranek jest wypiekany również z ciasta biszkoptowego. Przepis na takiego baranka jest podobny na babkę wielkanocną, ale tym razem niezbędna jest odpowiednia foremka. Symbolika baranka ma wymiar religijny. Jak podaje Muzeum Etnograficzne w Warszawie:

"Baranek upieczony z ciasta, wykonany z lukru, niekiedy masła jest znakiem Chrystusa Zmartwychwstałego (Chrystus jest nazywany Barankiem Bożym) i uosabia triumf życia nad śmiercią. To także symbol przypisywanej temu zwierzęciu łagodności, znak niewinności Syna Bożego i złożonej przez niego ofiary krzyża. Wierzono, że baranek wielkanocny zapewni domownikom przychylność sił natury i ochroni przed klęskami" (za: ethnomuseum.pl).

Barankom wielkanocnym często towarzyszy biała lub czerwona flaga z krzyżem, która oznacza zmartwychwstanie i zwycięstwo nad grzechem. Biały kolor nawiązuje do niewinności, a czerwony do krwi, która przynosi odkupienie.

Wybrane dla Ciebie
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
Jajecznicę robię po włosku i wychodzi kremowa. Trzymam się proporcji - jedna łyżka na jedno jajko
Jajecznicę robię po włosku i wychodzi kremowa. Trzymam się proporcji - jedna łyżka na jedno jajko
Natrzyj rybę i odstaw. Rozmrozi się znacznie szybciej
Natrzyj rybę i odstaw. Rozmrozi się znacznie szybciej
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟