Jak zrobić najcieńsze lane kluseczki? Doskonały efekt osiągniesz biorąc do ręki jeden przedmiot

Znudził ci się już dodatek makaronu do zupy, a ziemniaki to nie to samo? Przychodzimy więc z propozycją na idealne kluski lane. Zdradzamy jeden prosty trik, na to, aby były idealnie cieniutkie. Potrzeba do nich tylko 3 składników i jedno naczynie, które na pewno masz w swojej kuchni.

Obrazek
Paulina

Kluski lane podajemy zazwyczaj do zup. Jest to dobry i sprawdzony dodatek. Możemy je gotować razem z zupą lub odzienie, wybór należy do nas. Bez problemu zastąpią makaron, ziemniaki czy ryz w naszej zupie. Przygotowane samodzielnie będą smakować jeszcze lepiej niż te ze sklepu. Jak je zrobić by były idealnie cieniutkie? Zdradzamy!

Obrazek

Jak zrobić cieniutkie lane kluski?

Nieregularne kształty lanych klusek to bardzo naturalne zjawisko. To właśnie cały ich urok. Jeśli chcesz, aby nie wyszły zbyt duże, albo by ciasto nie wpadło w całości do garnka, mamy pewną radę. Doskonałym rozwiązaniem będzie użycie wąskiego dzbanka do zrobienia takich klusek. Wystarczy, że umieścisz w nim ciasto i dzięki wąskiemu dzióbkowi będziesz je wlewać na wrzątek. Kluski przybiorą cienką i dużo ładniejszą formę. Alternatywą może być jeszcze sitko, ale wtedy kluski wyjdą bardzo drobne.

Przepis na lane kluseczki

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 kopiaste łyżki mąki
  • szczypta soli
Obrazek
Mieszanie ciasta - Pyszności

Sposób przygotowania:

Przygotuj wszystkie składniki. Jajka wbij w całości do miski. Następnie dokładnie je wymieszaj przy pomocy rózgi lub widelca. Masa jajeczna powinna być jednolita. Podczas mieszania dodaj mąkę i sól. Całość utrzyj na bardzo gładką masę i przelej do dzbanka.

Rozgrzej wodę w garnku i stopniowo wlewaj ciasto. Oddzielaj kluski przy pomocy noża. Pamiętaj też o mieszaniu klusek w garnku. Po wypłynięciu klusek na powierzchnię gotuj je jeszcze trochę. Tak przygotowany dodatek dobrze sprawdzi się do zupy pomidorowej, rosołu czy zupy mlecznej. Smacznego!

Baza do głównego dania gotowa. Teraz czas na deser. Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować puszyste i lekkie jak chmurka naleśniki z dodatkiem piwa krok po kroku. To nic trudnego!

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości