Jak zrobić najcieńsze lane kluseczki? Doskonały efekt osiągniesz biorąc do ręki jeden przedmiot

Znudził ci się już dodatek makaronu do zupy, a ziemniaki to nie to samo? Przychodzimy więc z propozycją na idealne kluski lane. Zdradzamy jeden prosty trik, na to, aby były idealnie cieniutkie. Potrzeba do nich tylko 3 składników i jedno naczynie, które na pewno masz w swojej kuchni.

Obrazek
Paulina

Kluski lane podajemy zazwyczaj do zup. Jest to dobry i sprawdzony dodatek. Możemy je gotować razem z zupą lub odzienie, wybór należy do nas. Bez problemu zastąpią makaron, ziemniaki czy ryz w naszej zupie. Przygotowane samodzielnie będą smakować jeszcze lepiej niż te ze sklepu. Jak je zrobić by były idealnie cieniutkie? Zdradzamy!

Obrazek

Jak zrobić cieniutkie lane kluski?

Nieregularne kształty lanych klusek to bardzo naturalne zjawisko. To właśnie cały ich urok. Jeśli chcesz, aby nie wyszły zbyt duże, albo by ciasto nie wpadło w całości do garnka, mamy pewną radę. Doskonałym rozwiązaniem będzie użycie wąskiego dzbanka do zrobienia takich klusek. Wystarczy, że umieścisz w nim ciasto i dzięki wąskiemu dzióbkowi będziesz je wlewać na wrzątek. Kluski przybiorą cienką i dużo ładniejszą formę. Alternatywą może być jeszcze sitko, ale wtedy kluski wyjdą bardzo drobne.

Przepis na lane kluseczki

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 kopiaste łyżki mąki
  • szczypta soli
Obrazek
Mieszanie ciasta - Pyszności

Sposób przygotowania:

Przygotuj wszystkie składniki. Jajka wbij w całości do miski. Następnie dokładnie je wymieszaj przy pomocy rózgi lub widelca. Masa jajeczna powinna być jednolita. Podczas mieszania dodaj mąkę i sól. Całość utrzyj na bardzo gładką masę i przelej do dzbanka.

Rozgrzej wodę w garnku i stopniowo wlewaj ciasto. Oddzielaj kluski przy pomocy noża. Pamiętaj też o mieszaniu klusek w garnku. Po wypłynięciu klusek na powierzchnię gotuj je jeszcze trochę. Tak przygotowany dodatek dobrze sprawdzi się do zupy pomidorowej, rosołu czy zupy mlecznej. Smacznego!

Baza do głównego dania gotowa. Teraz czas na deser. Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować puszyste i lekkie jak chmurka naleśniki z dodatkiem piwa krok po kroku. To nic trudnego!

Wybrane dla Ciebie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki