Jak zrobić najcieńsze lane kluseczki? Doskonały efekt osiągniesz biorąc do ręki jeden przedmiot

Znudził ci się już dodatek makaronu do zupy, a ziemniaki to nie to samo? Przychodzimy więc z propozycją na idealne kluski lane. Zdradzamy jeden prosty trik, na to, aby były idealnie cieniutkie. Potrzeba do nich tylko 3 składników i jedno naczynie, które na pewno masz w swojej kuchni.

Obrazek
Paulina

Kluski lane podajemy zazwyczaj do zup. Jest to dobry i sprawdzony dodatek. Możemy je gotować razem z zupą lub odzienie, wybór należy do nas. Bez problemu zastąpią makaron, ziemniaki czy ryz w naszej zupie. Przygotowane samodzielnie będą smakować jeszcze lepiej niż te ze sklepu. Jak je zrobić by były idealnie cieniutkie? Zdradzamy!

Obrazek

Jak zrobić cieniutkie lane kluski?

Nieregularne kształty lanych klusek to bardzo naturalne zjawisko. To właśnie cały ich urok. Jeśli chcesz, aby nie wyszły zbyt duże, albo by ciasto nie wpadło w całości do garnka, mamy pewną radę. Doskonałym rozwiązaniem będzie użycie wąskiego dzbanka do zrobienia takich klusek. Wystarczy, że umieścisz w nim ciasto i dzięki wąskiemu dzióbkowi będziesz je wlewać na wrzątek. Kluski przybiorą cienką i dużo ładniejszą formę. Alternatywą może być jeszcze sitko, ale wtedy kluski wyjdą bardzo drobne.

Przepis na lane kluseczki

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 kopiaste łyżki mąki
  • szczypta soli
Obrazek
Mieszanie ciasta - Pyszności

Sposób przygotowania:

Przygotuj wszystkie składniki. Jajka wbij w całości do miski. Następnie dokładnie je wymieszaj przy pomocy rózgi lub widelca. Masa jajeczna powinna być jednolita. Podczas mieszania dodaj mąkę i sól. Całość utrzyj na bardzo gładką masę i przelej do dzbanka.

Rozgrzej wodę w garnku i stopniowo wlewaj ciasto. Oddzielaj kluski przy pomocy noża. Pamiętaj też o mieszaniu klusek w garnku. Po wypłynięciu klusek na powierzchnię gotuj je jeszcze trochę. Tak przygotowany dodatek dobrze sprawdzi się do zupy pomidorowej, rosołu czy zupy mlecznej. Smacznego!

Baza do głównego dania gotowa. Teraz czas na deser. Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować puszyste i lekkie jak chmurka naleśniki z dodatkiem piwa krok po kroku. To nic trudnego!

Wybrane dla Ciebie
Kroję w kostkę i obtaczam w słodkiej glazurze. Ani grama mięsa, a rodzina zawsze prosi o dokładkę
Kroję w kostkę i obtaczam w słodkiej glazurze. Ani grama mięsa, a rodzina zawsze prosi o dokładkę
Mają śmieszną nazwę i przypominają pierogi. Robią furorę w moich rodzinnych stronach
Mają śmieszną nazwę i przypominają pierogi. Robią furorę w moich rodzinnych stronach
Tak na święta marynuję karpia. Po upieczeniu jest pyszny i złocisty
Tak na święta marynuję karpia. Po upieczeniu jest pyszny i złocisty
Sos z szynki robię z przepisu babci. Idealny do ziemniaków i klusek
Sos z szynki robię z przepisu babci. Idealny do ziemniaków i klusek
Szybka i prosta pasta twarogowa. To jedno z najlepszych smarowideł do chleba
Szybka i prosta pasta twarogowa. To jedno z najlepszych smarowideł do chleba
Zamówiłam w restauracji. Wielu na samą myśl o tym daniu przechodzą ciarki
Zamówiłam w restauracji. Wielu na samą myśl o tym daniu przechodzą ciarki
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Zwróć na to uwagę w sklepie. Tak wybierzesz najlepsze bakalie
Zwróć na to uwagę w sklepie. Tak wybierzesz najlepsze bakalie
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟