Jak zrobić ciasto na pierogi? Sprawdzony przepis i kilka porad

Pierogi są potrawą, z którą kojarzy się na świecie Polska. My sami utożsamiamy je z naszym krajem i świętami Bożego Narodzenia. Czy macie już doświadczenie w lepieniu pierogów? Jak zrobić ciasto na pierogi i pierogi ruskie? Śpieszymy z odpowiedzią.

ObrazekPhoto by Vita Marija Murenaite on Unsplash
Anna

Jak zrobić ciasto na pierogi

Lepienie pierogów jest nie lada wyzwaniem, bywa, że od zrobienia pierogów idealnych dzieli nas długa droga pełna prób i błędów. Postaramy się ich uniknąć i przedstawimy Wam przepis na ciasto na pierogi idealne.

Obrazek
pixabay.com

Jeśli chodzi o farsze pierogowe, dowolność jest ogromna. Oczywiście najbardziej klasyczne są pierogi ruskie, czyli te z ziemniakami i serem, ale danie podaje się również z kapustą na słodko lub kiszoną, owocami, kaszą czy szpinakiem. Jednak na pierwszy ogień rzucamy hasło: pierogi ciasto!

Choć robienie ciasta na pierogi może przysporzyć wiele trudności, to na pierwszy rzut oka wydaje się być banalne, bowiem w jego skład wchodzą jedynie mąka, sól i woda lub mleko. Na początek kilka cennych wskazówek - mleko lub woda muszą być bardzo ciepłe. Wówczas zaparzą mąkę i ciasto stanie się elastyczne. Elastyczność poprawia również odstawienie go zawiniętego w ściereczkę na pół godzinki. Wówczas gluten otrzymuje od nas czas na uformowanie siatki białkowej. Niektórzy do robienia ciasta na pierogi używają jajka, jednak może ono sprawić, że będzie ono twarde.

Jak wspomnieliśmy na początku, ciasto na pierogi może nam nie wyjść. Co to znaczy? Może być za twarde, czego powodem może być dodatnie jajka, wyrabianie go z zimnej wody czy mleka lub dodanie za dużej ilości mąki. Jeśli nasze pierogi będą rozklejać się podczas gotowania, może być to wina zbyt cienkiego ciasta, za małej ilości mąki, złego sklejenia lub powietrza w pierogach. Natomiast jeśli ciasto nie będzie chciało się skleić może to być efekt zbyt dużej ilości mąki. Zwilżenie brzegów powinno załatwić sprawę.

Jak zlepiać pierogi? Niektórzy zagniatają palcami tak, by powstała falbanka, można również szczypać brzegi czy zaciskać je widelcem, łyżeczką lub specjalnym przyrządem.

Pierogi ciasto – przepis

Przygotujcie:

- 2,5 szklanki mąki,

- szczyptę soli,

- szklankę ciepłego mleka lub wody.

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i stopniowo wlewamy ciecz. Mieszamy ręką lub drewnianą łyżką – uważajcie jednak, by nie poparzyć się gorącą wodą lub mlekiem. Następnie przenosimy ciasto na stolnicę i wyrabiamy. Ma być gładkie i elastyczne. Gdy osiągniemy pożądaną konsystencję, rozwałkowujemy na stolnicy kawałek ciasta. Kolejnym krokiem jest wykrawanie kółek. Pomagamy sobie szklanką lub specjalną foremką. Okrawki ciasta formujemy w kulkę i używamy ich przy kolejnej partii wyrabiania pierogowych krążków. Gdy mamy gotowe kółka, układamy w ich środku kulkę z farszu i zlepiamy brzegi.

Obrazek
Photo by Vita Marija Murenaite on Unsplash

Pierogi ruskie – przepis

Jak zrobić pierogi ruskie? Do przygotowania farszu potrzebujesz 500 g tłustego białego sera, 500 g ziemniaków, łyżeczkę soli, kminku, pieprzu oraz zrumienioną na masełku cebulkę. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, ser kruszymy. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę i mieszamy z serem, dodajemy przyprawy i zeszkloną cebulkę. Mieszamy, mamy uzyskać gładką masę bez grudek. Następnie nasz farsz umieszczamy na cieście pierogowym, zlepiamy brzegi i gotowe pierogi odkładamy na stolnicę. Przykrywami je ściereczką, by nie obeschły.

W dużym garnku gotujemy osoloną wodę z dodatkiem oliwy. Gdy zacznie wrzeć wrzucamy pierwszą partię pierogów, gdy wypłyną na powierzchnię gotujemy je jeszcze 1,5 minuty i wyławiamy łyżką cedzakową. Podajemy z roztopionym masłem, zeszkloną cebulką, skwarkami, grzybowym sosem lub śmietaną.

Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇