PoradyGotując golonkę, trzymaj się zasady dwóch kroków. Tak wyjdzie bosko chrupiąca i delikatna

Gotując golonkę, trzymaj się zasady dwóch kroków. Tak wyjdzie bosko chrupiąca i delikatna

Jakie jest pierwsze skojarzenie, które przychodzi Wam do głowy, gdy pomyślicie o golonce? To tłusta potrawa, marynowana w piwie, serwowana w karczmach, charakterystyczna potrawa dla Niemiec. Okazuje się, że do tych skojarzeń można dodać również chrupiąca i delikatna. No właśnie, czy wiesz, jak zrobić delikatną golonkę? To bardzo proste!

Jak zrobić delikatną golonkę? - Pyszności; Foto Canva.com
Jak zrobić delikatną golonkę? - Pyszności; Foto Canva.com

Jak zrobić delikatną golonkę? Istotne będą tu dwa etapy jej przygotowania!

Nie ulega żadnej wątpliwości, że golonka to przysmak, który najlepiej smakuje z musztardą, chrzanem i w towarzystwie piwa. Pomimo tego, że kojarzy nam się z tłustą potrawą, to można ją przygotować w ten sposób, aby wyszła krucha i delikatna, przez co będzie idealna na rodzinny obiad. Jak zrobić delikatną golonkę? W takim przypadku, niezwykle istotna będzie nie tylko świeżość tego mięsa, ale przede wszystkim dwa etapy jej przygotowania. Pierwszy to jej gotowanie w wywarze z włoszczyzny, a drugi to pieczenie jej w piekarniku. Zobacz, jak to zrobić!

Golonka wieprzowa duszona w winie - Pyszności; Foto: Canva
Golonka wieprzowa duszona w winie - Pyszności; Foto: Canva

Najlepszy przepis na popularne danie - czyli, jak zrobić delikatną golonkę?

Okazuje się, że aby uzyskać efekt kruchości i delikatności, niezwykle ważne jest odpowiednie przygotowanie tego mięsa. Jak długo gotować golonkę i przez ile czasu należy ją piec? Poznaj najlepszy przepis na to wyjątkowe danie!

Składniki:

  • około 1,3 kg golonki wieprzowej
  • pietruszka
  • 2 marchewki
  • por
  • kawałek selera
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • cebula
  • sól
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki przyprawy do mięsa.

Sposób przygotowania:

Jeśli zastanawiasz się nad tym, jak zrobić delikatną golonkę, to wiedz, że należy rozpocząć od ugotowania jej w wywarze z włoszczyzny. Do dużego garnka wrzucamy obrane warzywa, zalewamy sól i gotujemy. Gdy otrzymamy odpowiedni wywar, to do garnka wrzucamy golonkę i gotujemy ją przez około 45 minut. Teraz kolej na jej pieczenie. W tym celu, należy rozgrzać piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy cebulę i obrane ząbki czosnku. Mięso nacieramy przyprawami, nacinamy na krzyż i przekładamy do naczynia.

Golonka - Pyszności; Foto: Canva.com
Golonka - Pyszności; Foto: Canva.com

Podlewamy ją szklanką wywaru warzywnego i wstawiamy do piekarnika na około 90 minut. Pamiętaj, by piec ją bez żadnego przykrycia. Dobrze jest podlewać golonkę co 20 minut - wywarem. Po wskazanym czasie wyjmujemy golonkę z naczynia, a sos przecieramy przez sitko z cebulą i czosnkiem. Golonka jest gotowa - można ją podać w całości lub pokrojoną na drobniejsze plastry. Smacznego!

A co powiesz na tradycyjny pasztet z mięsa z rosołu z dodatkiem warzyw? Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie