PoradyGotując golonkę, trzymaj się zasady dwóch kroków. Tak wyjdzie bosko chrupiąca i delikatna

Gotując golonkę, trzymaj się zasady dwóch kroków. Tak wyjdzie bosko chrupiąca i delikatna

Jak zrobić delikatną golonkę? - Pyszności; Foto Canva.com
Jak zrobić delikatną golonkę? - Pyszności; Foto Canva.com
29.12.2022 08:51

Jakie jest pierwsze skojarzenie, które przychodzi Wam do głowy, gdy pomyślicie o golonce? To tłusta potrawa, marynowana w piwie, serwowana w karczmach, charakterystyczna potrawa dla Niemiec. Okazuje się, że do tych skojarzeń można dodać również chrupiąca i delikatna. No właśnie, czy wiesz, jak zrobić delikatną golonkę? To bardzo proste!

Jak zrobić delikatną golonkę? Istotne będą tu dwa etapy jej przygotowania!

Nie ulega żadnej wątpliwości, że golonka to przysmak, który najlepiej smakuje z musztardą, chrzanem i w towarzystwie piwa. Pomimo tego, że kojarzy nam się z tłustą potrawą, to można ją przygotować w ten sposób, aby wyszła krucha i delikatna, przez co będzie idealna na rodzinny obiad. Jak zrobić delikatną golonkę? W takim przypadku, niezwykle istotna będzie nie tylko świeżość tego mięsa, ale przede wszystkim dwa etapy jej przygotowania. Pierwszy to jej gotowanie w wywarze z włoszczyzny, a drugi to pieczenie jej w piekarniku. Zobacz, jak to zrobić!

Golonka wieprzowa duszona w winie - Pyszności; Foto: Canva
Golonka wieprzowa duszona w winie - Pyszności; Foto: Canva

Najlepszy przepis na popularne danie - czyli, jak zrobić delikatną golonkę?

Okazuje się, że aby uzyskać efekt kruchości i delikatności, niezwykle ważne jest odpowiednie przygotowanie tego mięsa. Jak długo gotować golonkę i przez ile czasu należy ją piec? Poznaj najlepszy przepis na to wyjątkowe danie!

Składniki:

  • około 1,3 kg golonki wieprzowej
  • pietruszka
  • 2 marchewki
  • por
  • kawałek selera
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • cebula
  • sól
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki przyprawy do mięsa.

Sposób przygotowania:

Jeśli zastanawiasz się nad tym, jak zrobić delikatną golonkę, to wiedz, że należy rozpocząć od ugotowania jej w wywarze z włoszczyzny. Do dużego garnka wrzucamy obrane warzywa, zalewamy sól i gotujemy. Gdy otrzymamy odpowiedni wywar, to do garnka wrzucamy golonkę i gotujemy ją przez około 45 minut. Teraz kolej na jej pieczenie. W tym celu, należy rozgrzać piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy cebulę i obrane ząbki czosnku. Mięso nacieramy przyprawami, nacinamy na krzyż i przekładamy do naczynia.

Golonka - Pyszności; Foto: Canva.com
Golonka - Pyszności; Foto: Canva.com

Podlewamy ją szklanką wywaru warzywnego i wstawiamy do piekarnika na około 90 minut. Pamiętaj, by piec ją bez żadnego przykrycia. Dobrze jest podlewać golonkę co 20 minut - wywarem. Po wskazanym czasie wyjmujemy golonkę z naczynia, a sos przecieramy przez sitko z cebulą i czosnkiem. Golonka jest gotowa - można ją podać w całości lub pokrojoną na drobniejsze plastry. Smacznego!

A co powiesz na tradycyjny pasztet z mięsa z rosołu z dodatkiem warzyw? Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także