Jak zrobić domowy salceson? Pochodzenie, skład, przyprawy
Przepis na domowy salceson. Jak go zrobić? Składniki, przyprawy, pochodzenie… Salceson to jedna z najbardziej kontrowersyjnych potraw w Polsce. Jedni go kochają, inni wręcz krzywią się na jego widok. Czym jest salceson i jak zrobić go w domu?
Salceson – co to za wędlina? Skład tradycyjnego salcesonu i pochodzenie
Salceson należy do wędlin podrobowych, zwanych też garmażeryjnymi. Słowo „salceson” pochodzi od włoskiego „salsiccione” albo francuskiego „saucisson” i oznacza po prostu kiełbasę.
Do Polski salceson przyjechał z Włoch około XV-XVII i szybko zdobył dużą popularność. Zajadali się nim zarówno mieszkańcy dworków, jak i chłopi. Przygotowywano go najczęściej od razu po świniobiciu i szybko zjadano, nie tylko dlatego, że długo nie mógł poleżeć, ale przede wszystkim decydowało to, że był on przysmakiem cenionym przez dzieci, młodzież, dorosłych i starców.
Skład tradycyjnego salcesonu. Z czego jest prawdziwy salceson? Mięso na salceson poddaje się peklowaniu, obgotowuje i odpowiednio przyprawia. Tak przygotowaną masą wypełnia się żołądki wieprzowe lub pęcherze wołowe, gotuje i prasuje. Najczęściej wykonuje się go z pozostałości po rozbiorze półtusz wieprzowych, takich jak policzki.
Salceson za granicą
Salceson w innych krajach różni się składem. Chociaż mogłoby się wydawać, że salceson obecnie króluje głównie w Polsce. To za granicą bez większego problemu znajdziesz jego odpowiedniki. Szkocką odpowiedzią na salceson jest haggis – jagnięcy żołądek z włożonymi do środka baranimi sercami, płucami, wątrobą i nerkami z dodatkiem ziół, cebuli i kaszy jaglanej. Włoska wersja salcesonu na przykład bardziej przypomina galaretkę z lekko zatopionym mięsem, natomiast Anglicy mają wersję bardzo podobną do naszej polskiej.
Co kraj to obyczaj!
Składniki na domowy salceson
Salceson możesz przygotować samodzielnie w swoim domu. Jak zrobić domowy salceson? Jakie składniki są potrzebne do zrobienia prawdziwego salcesonu? Przepis, który pokochasz.
Potrzebujesz:
- 1-2 ogony wieprzowe
- 35-40 dag serca wieprzowego lub ozorków
- 1 kg dag łopatki wieprzowej
- ok 2 - 2,5 l bulionu mięsno-warzywnego
- 6-8 ząbków czosnku
- 5 listków laurowych
- 15 ziaren ziela angielskiego
- 15 ziaren pieprzu czarnego
- sól
- pieprz czarny i biały
- kolendra sproszkowana ( łyżeczka)
- ok 1,5 m osłonki na salceson (szer. 15 cm)
- sznurek
Dokładny przepis krok po kroku znajdziesz w filmiku poniżej: