InspiracjeJak zrobić domowy salceson? Pochodzenie, skład, przyprawy

Jak zrobić domowy salceson? Pochodzenie, skład, przyprawy

Pyszności - Fot. Canva
Pyszności - Fot. Canva
Ewa

07.04.2022 13:28, aktual.: 11.04.2022 13:14

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Przepis na domowy salceson. Jak go zrobić? Składniki, przyprawy, pochodzenie… Salceson to jedna z najbardziej kontrowersyjnych potraw w Polsce. Jedni go kochają, inni wręcz krzywią się na jego widok. Czym jest salceson i jak zrobić go w domu?

Salceson – co to za wędlina? Skład tradycyjnego salcesonu i pochodzenie

Salceson należy do wędlin podrobowych, zwanych też garmażeryjnymi. Słowo „salceson” pochodzi od włoskiego „salsiccione” albo francuskiego „saucisson” i oznacza po prostu kiełbasę.

Do Polski salceson przyjechał z Włoch około XV-XVII i szybko zdobył dużą popularność. Zajadali się nim zarówno mieszkańcy dworków, jak i chłopi. Przygotowywano go najczęściej od razu po świniobiciu i szybko zjadano, nie tylko dlatego, że długo nie mógł poleżeć, ale przede wszystkim decydowało to, że był on przysmakiem cenionym przez dzieci, młodzież, dorosłych i starców.

Skład tradycyjnego salcesonu. Z czego jest prawdziwy salceson? Mięso na salceson poddaje się peklowaniu, obgotowuje i odpowiednio przyprawia. Tak przygotowaną masą wypełnia się żołądki wieprzowe lub pęcherze wołowe, gotuje i prasuje. Najczęściej wykonuje się go z pozostałości po rozbiorze półtusz wieprzowych, takich jak policzki.

Salceson za granicą

instagram/featherbladebutcher
instagram/featherbladebutcher

Salceson w innych krajach różni się składem. Chociaż mogłoby się wydawać, że salceson obecnie króluje głównie w Polsce. To za granicą bez większego problemu znajdziesz jego odpowiedniki. Szkocką odpowiedzią na salceson jest haggis – jagnięcy żołądek z włożonymi do środka baranimi sercami, płucami, wątrobą i nerkami z dodatkiem ziół, cebuli i kaszy jaglanej. Włoska wersja salcesonu na przykład bardziej przypomina galaretkę z lekko zatopionym mięsem, natomiast Anglicy mają wersję bardzo podobną do naszej polskiej.

Co kraj to obyczaj!

Składniki na domowy salceson

Salceson możesz przygotować samodzielnie w swoim domu. Jak zrobić domowy salceson? Jakie składniki są potrzebne do zrobienia prawdziwego salcesonu? Przepis, który pokochasz.

Potrzebujesz:

  • 1-2 ogony wieprzowe
  • 35-40 dag serca wieprzowego lub ozorków
  • 1 kg dag łopatki wieprzowej
  • ok 2 - 2,5 l bulionu mięsno-warzywnego
  • 6-8 ząbków czosnku
  • 5 listków laurowych
  • 15 ziaren ziela angielskiego
  • 15 ziaren pieprzu czarnego
  • sól
  • pieprz czarny i biały
  • kolendra sproszkowana ( łyżeczka)
  • ok 1,5 m osłonki na salceson (szer. 15 cm)
  • sznurek

Dokładny przepis krok po kroku znajdziesz w filmiku poniżej:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także