WAŻNE
TERAZ

Lewandowski!! Euforia na trybunach po 2. golu Polski

Ania Starmach pokazała najszybszy przepis na placki z cukinii. Robi je w 15 minut

Pomimo tego, że sezon na cukinię już za nami, to w wielu popularnych sklepach w dalszym ciągu można znaleźć to pyszne i wykorzystywane na wiele sposobów - warzywo. Jeśli szukasz inspiracji na szybki, pożywny i naprawdę smaczny obiad, to idealną opcją mogą okazać się tu placki z cukinii. Swoją recepturą podzieliła się z nami Ania Starmach!

ObrazekPlacki z cukinii - Pyszności; Foto Canva.com i screen z instagram.com/ania_starmach
Karol Wiak

Placki z cukinii według Ani Starmach - zachwycają smakiem i wyglądem!

Niejednokrotnie mamy do czynienia z takimi sytuacjami, że po powrocie do domu z pracy, najzwyczajniej w świecie, nie chce nam się gotować. I w takim przypadku, najczęściej odgrzewamy danie z poprzedniego dnia lub decydujemy się na przygotowanie coś naprawdę szybkiego. Dlatego też postanowiliśmy zaprezentować Wam przepis na szybkie danie, według receptury Ani Starmach. Popularna jurorka z programów kulinarnych i miłośniczka gotowania zaprezentowała na swoim Instagramie przepis na placki z cukinii. To danie zachwyca!

Obrazek
Krojenie cukinii - Pyszności

Jak przygotować placki z cukinii?

Będzie szybko, smacznie, pożywnie i zdrowo. Co ważne, to danie, które przygotujesz w parę chwil, dlatego już dziś warto wypróbować tę unikalną recepturę.

Składniki:

  • 2 cukinie
  • odrobina mąki - około 80 g
  • jajko
  • szczypta soli
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

Jak widać, placki z cukinii to danie, którego przygotowanie nie będzie skomplikowane. Czas, jaki będzie tu potrzebny, to około 15 minut. Najpierw zetrzyj cukinię na tarce o grubych oczkach i następnie przełóż do miski. Kolejny krok to dodanie rozmieszanego jajka i soli. Mąkę dodajemy stopniowo. W tym czasie dobrze jest już rozgrzać olej na patelni, bo za chwilę przystąpimy do smażenia naszych placków. Wszystkie składniki w misce dokładnie mieszamy i placki z cukinii nakładamy łyżką na patelnię.

Obrazek
Placki z cukinii - Pyszności; Foto: Canva.com

Smażymy przez około 2 minuty, na każdej ze stron. Gdy placki będą gotowe, to dobrze będzie je odsączyć z nadmiaru tłuszczu. W takim przypadku niezwykle pomocny będzie ręcznik papierowy. Tak przygotowane placki, można podawać z pysznymi dodatkami. Idealnie sprawdzi się tu np. połączenie jogurtu naturalnego i koperku. Gwarantujemy, że tak przygotowane danie zachwyci Twoje podniebienie. Nie jest to skomplikowany przepis, dlatego wypróbuj go już dziś. Smacznego!

A co powiesz na ziemniaki pieczone z salami i sosem pomidorowym pod serową kołderką? Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser