PoradyTakich pączków absolutnie nie jedz! Przed zakupem sprawdź ważną rzecz

Takich pączków absolutnie nie jedz! Przed zakupem sprawdź ważną rzecz

Pexels.pl
Pexels.pl
15.02.2023 15:58

Tłusty czwartek to ten dzień, w którym nie liczą się kalorie. Sklepy i cukiernie oferują pączki pod różną postacią. A czy wiesz, jak dokonać naprawdę słusznego wyboru i jakich pączków nie jeść? To musisz wiedzieć przed ich zakupem.

Czy wiesz, jakich pączków nie jeść?

Szalejąca inflacja spowodowała, że ceny pączków w roku 2023 poszły zdecydowanie w górę. Mimo tego, wszystko wskazuje na to, że przed popularnymi cukierniami ustawią się naprawdę długie kolejki. Ceny tego słodkiego przysmaku są naprawdę różne - wszystko jest uzależnione od miasta, lokalizacji cukierni, czy jej tradycji. Jednak, średni koszt pączka mieści się w przedziale od 6 do 8 zł. Są jednak i takie miejsca, w których zapłacisz nawet o połowę taniej. To supermarkety, w których znajdziesz różne rodzaje tanich pączków. Ale czy to, co tanie, jest na pewno dobre i zdrowe?

Pączki - Pyszności; foto: Canva
Pączki - Pyszności; foto: Canva

Analizując to, jakich pączków nie jeść, dobrze jest wziąć pod lupę te pączki, które można zakupić w supermarketach. Dlaczego są one aż takie tanie? Cukiernicy przyznali, że to m.in. efekt skali zamówień.

Cukiernie przemysłowe wykorzystują gotowe mieszanki. Po dodaniu nieco tłuszczu i wody powstaje od razu ciasto drożdżowe. Brak tam prawdziwych żółtek, czy masła, za to sporo spulchniaczy. No i sztucznych aromatów, a to właśnie nadzienie jest jest jednym z najdroższych elementów pączka, na którym często szuka się oszczędności

- przyznaje właścicielka jednej z rzemieślniczych cukierni.

W jaki sposób smażone są tanie pączki w supermarkecie?

Skoro już wiesz, jakich pączków nie jeść, to dobrze jest wspomnieć o samym procesie smażenia takich pączków. Tak, jak wspomniała właścicielka jednej z cukierni, producenci pączków z supermarketów oszczędzają niemal na wszystkim. Konfitura z płatków róży jest zastępowana zdecydowanie tańszą marmoladą. Do smażenia pączków, zamiast smalcu, używa się frytury lub mieszanki olejów. Pączki z supermarketów najczęściej przygotowuje się z ciasta mrożonego. Oznacza to, że są wcześniej przygotowywane, nadziewane i smażone i następnie mrożone.

A co powiesz na słodkie bułeczki śniadaniowe? Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także