Japonka spróbowała polskich ciast. Jej reakcja po pierwszych kęsach bawi do łez

Polska słynie z bogatej tradycji cukierniczej, której słodkie specjały potrafią zachwycić podniebienia z całego świata. Kiedy Aiko pochodząca z Japonii po raz pierwszy spróbowała polskich wypieków, jej reakcje bawiły fanów do łez. Od klasycznych pączków po wyjątkowego Marcinka z Podlasia – każde ciasto zyskało świetne oceny. Które najbardziej podbiło serce Aiko?

Japonka mówi, jak smakują jej polskie ciastaJaponka mówi, jak smakują jej polskie ciasta
Źródło zdjęć: © Instagram, aikoiemil

Aiko z Japonii, która wraz z mężem prowadzi profil na Instagramie Aikoiemil, postanowiła zanurzyć się w polskich smakach i spróbować tradycyjnych ciast. Jej reakcje po pierwszym kęsie są bezcenne – pełne radości, zaskoczenia i ogromnej ekscytacji. Każde ciasto skradło jej serce, ale niektóre wywołały w niej prawdziwe, słodkie uniesienia. Ale które ciasta zasłużyły na te najwyższe noty?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Staropolski piernik dojrzewający na Święta. Przygotowania zacznij już teraz

Pączki - 8/10

Słodko-kwaśne pączki z nadzieniem malinowym szybko zdobyły serce Japonki. Oceniła je na solidne 8/10, zachwycając się ich wyjątkowym smakiem. Aiko lubi pączki, jednak jeśli ma wybór to zawsze sięga po te z nadzieniem malinowym.

Sernik – 9/10

Tradycyjny sernik wzbudził w niej zachwyt – kremowa konsystencja i delikatny smak sprawiły, że Aiko przyznała mu aż 9/10 punktów.

Sernik z migdałami z Zamościa – poza skalą

Sernik z migdałami, który spróbowała w Zamościu, skradł jej serce był poza skalą punktową. Ten smak na długo zapadł Japonce w pamięć.

Szarlotka – 10/10

W opinii Aiko szarlotka zasłużyła na 10/10, a szczególnie przypadła jej do gustu z dodatkiem lodów waniliowych. "Szarlotka ze słodkimi lodami to idealne połączenie" – przyznała.

Jagodzianki – 8/10

Jagodzianki, z nadzieniem z owoców, które w Japonii są rzadkością, oceniła na 8/10. "Te jagody są wyjątkowe!" – komentowała.

Marcinek – 11/10

Największym hitem okazał się Marcinek, którego spróbowała na Podlasiu. Smak tego deseru przypomniał jej japońskie ciasta, co sprawiło, że oceniła go aż na 11/10!

Aiko swoją szczerością i entuzjazmem zyskała wielu fanów w Polsce, a jej recenzje polskich deserów pokazują, że nasze słodkości potrafią zaskoczyć nawet najbardziej wymagających!

Wybrane dla Ciebie
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy
Jajecznica po bałkańsku jest puszysta i aromatyczna. Po prostu palce lizać!
Jajecznica po bałkańsku jest puszysta i aromatyczna. Po prostu palce lizać!