Jedz posiłki o tej porze, a schudniesz. Moja kuzynka przestrzega tych zasad i ma płaski brzuch

Wielu z nas je posiłki dopiero wtedy, gdy dosłownie umiera z głodu. Wcześniej nawet nie myślimy o posiłkach, gdyż nasz umysł zaprzątają zupełnie inne rzeczy. Jest to ogromny błąd, który kosztuje nasze zdrowie i sylwetkę, a do tego utrudnia odchudzanie. Warto to zmienić i zacząć jeść o odpowiednich porach. Tak postępuje moja kuzynka i cieszy się idealną figurą.

OdchudzanieOdchudzanie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Zdrowe odchudzanie to przede wszystkim składowa odpowiednio zbilansowanej diety, zdrowego stylu życia i aktywności fizycznej. Najważniejsze jest to, by chudnąć w odpowiednim tempie i nie katować się głodówkami oraz restrykcyjnymi dietami. Okazuje się, że ważne są również dodatkowe czynniki, jak częstotliwość i czas jedzenia posiłków. Może to znacznie ułatwić proces odchudzania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ten świąteczny sernik dosłownie rozpływa się w ustach. Taki jest dobry

Regularne jedzenie posiłków a zdrowe odchudzanie

Nie tylko podaż kalorii jest ważna w przypadku walki o idealną sylwetkę. Musimy zwrócić też uwagę na inne kwestie, na przykład pory jedzenia posiłków. Jeśli będziemy jeść regularnie, zapanujemy nad nadmiernym apetytem i podjadaniem między posiłkami. Unikniemy dzięki temu nagłych ataków głodu, przez które sięgamy po słone lub słodkie i bardzo kaloryczne przekąski.

Niezwykle istotne jest to, byśmy pory żywienia wybierali zgodnie z działaniem naszego zegara biologicznego. Jeśli tego nie dopilnujemy, możemy odczuwać nieprzyjemne dla organizmu skoki i spadki cukru. Nie ma na to jakiegoś złotego przepisu, ale są ogólne ramy, które mogą okazać się pomocne.

Odchudzanie
Odchudzanie © Pixabay

Jedz posiłki o tych porach

Zdrowe odchudzanie polega na spożywaniu zbilansowanych dań o odpowiednich porach. Śniadanie najlepiej zjeść w ciągu dwóch godzin od przebudzenia, a drugie śniadanie od 3 do 4 godzin później. W tym przypadku istnieje dość ważna zasada: jemy małe porcje tylko wtedy, gdy jesteśmy głodni. Obiad warto spożyć przed godziną 15. Jeśli chodzi o kolacje, wszystko zależy od tego, kiedy chodzimy spać. Najlepiej zjeść ją najpóźniej trzy godziny przed snem, bo tyle czasu zajmuje trawienie posiłków. Przerwy między różnymi daniami lub przekąskami nie powinny być krótsze niż 3 godziny i dłuższe niż 5 godzin.

Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje