Jedz zamiast owsianki. Bardzo szybko zauważysz luz w pasie i poprawę samopoczucia

To lekkie śniadanie sprawdza się nawet w upalne poranki. Choć wygląda niepozornie, potrafi sycić na długo i dostarczyć solidnej dawki składników wspierających odporność, koncentrację i dobre samopoczucie.

Jaglanka to godny zamiennik owsiankiJaglanka to godny zamiennik owsianki
Źródło zdjęć: © Adobe
Paulina Hermann

Szukasz zdrowej i wartościowej alternatywy dla owsianki? Jaglanka, nieco zapomniana, ale teraz znów popularna, ma nie tylko świetny smak, ale i konkretne właściwości prozdrowotne. To opcja nie tylko dla fanów diety bezglutenowej, a jej skład naprawdę robi wrażenie. Bogata w witaminy z grupy B, minerały i błonnik, może być nieocenionym wsparciem przy problemach z cholesterolem, wagą czy odpornością. Wystarczy włączyć ją do codziennego jadłospisu, by szybko poczuć różnicę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Deserki z brzoskwiniami w pucharkach – bez piekarnika, bez stresu, przepyszne!

Jaglanka to wartościowe śniadanie bez kompromisów

Kasza jaglana, z której przygotowuje się jaglankę, pochodzi z prosa, czyli jednego z najbardziej lekkostrawnych zbóż. Jej przewaga nad klasyczną owsianką to nie tylko brak glutenu, ale również profil składników odżywczych. Regularne spożywanie jaglanki może regulować ciśnienie i wspierać pracę serca.

Co więcej, zawartość krzemu i lecytyny sprawia, że jaglanka poprawia wygląd skóry i wzmacnia włosy oraz paznokcie. To śniadanie, które działa nie tylko od środka, jego efekty często widać na twarzy. Dodatkowo, dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu, jaglanka pomaga ustabilizować poziom cukru we krwi i zmniejszyć napady głodu.

Regularne spożywanie jaglanki może pomóc w kontrolowaniu masy ciała. Według danych cytowanych przez ICRISAT, u osób stosujących dietę opartą na prosie odnotowano średni spadek wskaźnika BMI nawet o 7 proc. Zawarte w niej antyoksydanty oraz błonnik przyczyniają się do redukcji poziomu cholesterolu i trójglicerydów. To z kolei zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Jaglanka działa również przeciwzapalnie i wspiera oczyszczanie organizmu z toksyn.

Jak przygotować idealną jaglankę?

Podstawą jest kasza jaglana, którą warto najpierw uprażyć na suchej patelni. To wydobywa to z niej lekki, orzechowy aromat i eliminuje gorycz. Następnie przepłucz ją wrzątkiem i gotuj przez 20 minut w proporcji 1:2 (woda lub mleko). Gotową jaglankę można doprawić wanilią, cynamonem, orzechami lub miodem. Świetnie komponuje się ze świeżymi owocami i jogurtem naturalnym.

Dobrze zbilansowana jaglanka to śniadanie, które dostarcza energii na cały poranek. Warto eksperymentować z dodatkami, od słodkich po wytrawne, np. z jajkiem i awokado.

Dlaczego jaglanka zyskuje na popularności?

Jaglanka od lat znana jest w Polsce jako lekkostrawna alternatywa dla tradycyjnych płatków czy kasz. Produkowana z łuskanych ziaren prosa, nie zawiera glutenu i cechuje się niskim indeksem alergizującym. To doskonały wybór dla osób z nietolerancją glutenu, chorobą Hashimoto czy w trakcie lekkostrawnej diety.

Zawiera cenne mikroelementy, takie jak żelazo, krzem, magnez, miedź i witaminy z grupy B. Dzięki temu wspiera pamięć, koncentrację, poprawia stan włosów, skóry i paznokci. Zawarta w niej lecytyna działa ochronnie na układ nerwowy i może pomóc w walce z "mgłą mózgową".

Wybrane dla Ciebie
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥