WAŻNE
TERAZ

Jest oświadczenie. Trump cierpi na przewlekłą niewydolność żylną

Jedz zamiast owsianki. Bardzo szybko zauważysz luz w pasie i poprawę samopoczucia

To lekkie śniadanie sprawdza się nawet w upalne poranki. Choć wygląda niepozornie, potrafi sycić na długo i dostarczyć solidnej dawki składników wspierających odporność, koncentrację i dobre samopoczucie.

Jaglanka to godny zamiennik owsiankiJaglanka to godny zamiennik owsianki
Źródło zdjęć: © Adobe
Paulina Hermann

Szukasz zdrowej i wartościowej alternatywy dla owsianki? Jaglanka, nieco zapomniana, ale teraz znów popularna, ma nie tylko świetny smak, ale i konkretne właściwości prozdrowotne. To opcja nie tylko dla fanów diety bezglutenowej, a jej skład naprawdę robi wrażenie. Bogata w witaminy z grupy B, minerały i błonnik, może być nieocenionym wsparciem przy problemach z cholesterolem, wagą czy odpornością. Wystarczy włączyć ją do codziennego jadłospisu, by szybko poczuć różnicę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Deserki z brzoskwiniami w pucharkach – bez piekarnika, bez stresu, przepyszne!

Jaglanka to wartościowe śniadanie bez kompromisów

Kasza jaglana, z której przygotowuje się jaglankę, pochodzi z prosa, czyli jednego z najbardziej lekkostrawnych zbóż. Jej przewaga nad klasyczną owsianką to nie tylko brak glutenu, ale również profil składników odżywczych. Regularne spożywanie jaglanki może regulować ciśnienie i wspierać pracę serca.

Co więcej, zawartość krzemu i lecytyny sprawia, że jaglanka poprawia wygląd skóry i wzmacnia włosy oraz paznokcie. To śniadanie, które działa nie tylko od środka, jego efekty często widać na twarzy. Dodatkowo, dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu, jaglanka pomaga ustabilizować poziom cukru we krwi i zmniejszyć napady głodu.

Regularne spożywanie jaglanki może pomóc w kontrolowaniu masy ciała. Według danych cytowanych przez ICRISAT, u osób stosujących dietę opartą na prosie odnotowano średni spadek wskaźnika BMI nawet o 7 proc. Zawarte w niej antyoksydanty oraz błonnik przyczyniają się do redukcji poziomu cholesterolu i trójglicerydów. To z kolei zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Jaglanka działa również przeciwzapalnie i wspiera oczyszczanie organizmu z toksyn.

Jak przygotować idealną jaglankę?

Podstawą jest kasza jaglana, którą warto najpierw uprażyć na suchej patelni. To wydobywa to z niej lekki, orzechowy aromat i eliminuje gorycz. Następnie przepłucz ją wrzątkiem i gotuj przez 20 minut w proporcji 1:2 (woda lub mleko). Gotową jaglankę można doprawić wanilią, cynamonem, orzechami lub miodem. Świetnie komponuje się ze świeżymi owocami i jogurtem naturalnym.

Dobrze zbilansowana jaglanka to śniadanie, które dostarcza energii na cały poranek. Warto eksperymentować z dodatkami, od słodkich po wytrawne, np. z jajkiem i awokado.

Dlaczego jaglanka zyskuje na popularności?

Jaglanka od lat znana jest w Polsce jako lekkostrawna alternatywa dla tradycyjnych płatków czy kasz. Produkowana z łuskanych ziaren prosa, nie zawiera glutenu i cechuje się niskim indeksem alergizującym. To doskonały wybór dla osób z nietolerancją glutenu, chorobą Hashimoto czy w trakcie lekkostrawnej diety.

Zawiera cenne mikroelementy, takie jak żelazo, krzem, magnez, miedź i witaminy z grupy B. Dzięki temu wspiera pamięć, koncentrację, poprawia stan włosów, skóry i paznokci. Zawarta w niej lecytyna działa ochronnie na układ nerwowy i może pomóc w walce z "mgłą mózgową".

Wybrane dla Ciebie

Sałatka z prostych składników. Tak pyszna, że w mig znika z talerza
Sałatka z prostych składników. Tak pyszna, że w mig znika z talerza
Na wieczór z przyjaciółmi zrobię sushi z naleśników. Ostatnio wszyscy się zachwycali
Na wieczór z przyjaciółmi zrobię sushi z naleśników. Ostatnio wszyscy się zachwycali
Wszyscy zajadają się nad morzem szprotkami. Ignorują inną smaczną i zdrową rybę
Wszyscy zajadają się nad morzem szprotkami. Ignorują inną smaczną i zdrową rybę
Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Dlaczego cola w McDonald's smakuje inaczej? Sportowiec wyjaśnia tę "pułapkę"
Dlaczego cola w McDonald's smakuje inaczej? Sportowiec wyjaśnia tę "pułapkę"
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok