Jedz zamiast owsianki. Bardzo szybko zauważysz luz w pasie i poprawę samopoczucia

To lekkie śniadanie sprawdza się nawet w upalne poranki. Choć wygląda niepozornie, potrafi sycić na długo i dostarczyć solidnej dawki składników wspierających odporność, koncentrację i dobre samopoczucie.

Jaglanka to godny zamiennik owsiankiJaglanka to godny zamiennik owsianki
Źródło zdjęć: © Adobe
Paulina Hermann

Szukasz zdrowej i wartościowej alternatywy dla owsianki? Jaglanka, nieco zapomniana, ale teraz znów popularna, ma nie tylko świetny smak, ale i konkretne właściwości prozdrowotne. To opcja nie tylko dla fanów diety bezglutenowej, a jej skład naprawdę robi wrażenie. Bogata w witaminy z grupy B, minerały i błonnik, może być nieocenionym wsparciem przy problemach z cholesterolem, wagą czy odpornością. Wystarczy włączyć ją do codziennego jadłospisu, by szybko poczuć różnicę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!

Jaglanka to wartościowe śniadanie bez kompromisów

Kasza jaglana, z której przygotowuje się jaglankę, pochodzi z prosa, czyli jednego z najbardziej lekkostrawnych zbóż. Jej przewaga nad klasyczną owsianką to nie tylko brak glutenu, ale również profil składników odżywczych. Regularne spożywanie jaglanki może regulować ciśnienie i wspierać pracę serca.

Co więcej, zawartość krzemu i lecytyny sprawia, że jaglanka poprawia wygląd skóry i wzmacnia włosy oraz paznokcie. To śniadanie, które działa nie tylko od środka, jego efekty często widać na twarzy. Dodatkowo, dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu, jaglanka pomaga ustabilizować poziom cukru we krwi i zmniejszyć napady głodu.

Regularne spożywanie jaglanki może pomóc w kontrolowaniu masy ciała. Według danych cytowanych przez ICRISAT, u osób stosujących dietę opartą na prosie odnotowano średni spadek wskaźnika BMI nawet o 7 proc. Zawarte w niej antyoksydanty oraz błonnik przyczyniają się do redukcji poziomu cholesterolu i trójglicerydów. To z kolei zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Jaglanka działa również przeciwzapalnie i wspiera oczyszczanie organizmu z toksyn.

Jak przygotować idealną jaglankę?

Podstawą jest kasza jaglana, którą warto najpierw uprażyć na suchej patelni. To wydobywa to z niej lekki, orzechowy aromat i eliminuje gorycz. Następnie przepłucz ją wrzątkiem i gotuj przez 20 minut w proporcji 1:2 (woda lub mleko). Gotową jaglankę można doprawić wanilią, cynamonem, orzechami lub miodem. Świetnie komponuje się ze świeżymi owocami i jogurtem naturalnym.

Dobrze zbilansowana jaglanka to śniadanie, które dostarcza energii na cały poranek. Warto eksperymentować z dodatkami, od słodkich po wytrawne, np. z jajkiem i awokado.

Dlaczego jaglanka zyskuje na popularności?

Jaglanka od lat znana jest w Polsce jako lekkostrawna alternatywa dla tradycyjnych płatków czy kasz. Produkowana z łuskanych ziaren prosa, nie zawiera glutenu i cechuje się niskim indeksem alergizującym. To doskonały wybór dla osób z nietolerancją glutenu, chorobą Hashimoto czy w trakcie lekkostrawnej diety.

Zawiera cenne mikroelementy, takie jak żelazo, krzem, magnez, miedź i witaminy z grupy B. Dzięki temu wspiera pamięć, koncentrację, poprawia stan włosów, skóry i paznokci. Zawarta w niej lecytyna działa ochronnie na układ nerwowy i może pomóc w walce z "mgłą mózgową".

Wybrane dla Ciebie

Dodaj  jedną saszetkę. Suszone grzyby nie spleśnieją
Dodaj jedną saszetkę. Suszone grzyby nie spleśnieją
Dodaję do ciasta. Naleśniki wychodzą delikatne, mięciutkie i żaden się nie rwie
Dodaję do ciasta. Naleśniki wychodzą delikatne, mięciutkie i żaden się nie rwie
Ta sałatka to bomba żelaza i witamin. Skarb nie tylko dla anemików
Ta sałatka to bomba żelaza i witamin. Skarb nie tylko dla anemików
Potrawa znana z dzieciństwa. O dziwo wzmacnia organizm i dobrze wpływa na jelita
Potrawa znana z dzieciństwa. O dziwo wzmacnia organizm i dobrze wpływa na jelita
Dla Włochów to rarytas. Na widok głównego składnika wielu straci apetyt
Dla Włochów to rarytas. Na widok głównego składnika wielu straci apetyt
Te roladki z tortilli to hit każdego spotkania. Każdy będzie chciał przepis
Te roladki z tortilli to hit każdego spotkania. Każdy będzie chciał przepis
Grzybową robią po chińsku. Tak bogata w smaku, że spadają kapcie
Grzybową robią po chińsku. Tak bogata w smaku, że spadają kapcie
Najlepsza kruszonka do szarlotki. Z nią nie ma mowy, aby deser się nie udał
Najlepsza kruszonka do szarlotki. Z nią nie ma mowy, aby deser się nie udał
Nazywają to morskim kawiorem. Działa odmładzająco i wspiera tarczycę
Nazywają to morskim kawiorem. Działa odmładzająco i wspiera tarczycę
Dla wielu przysmak w dzieciństwie, a dziś zapomniane. Jan Kuroń robi je z 3 składników
Dla wielu przysmak w dzieciństwie, a dziś zapomniane. Jan Kuroń robi je z 3 składników
Mówią, że to Skłodowska wśród ciast. Babciny przepis nie ma sobie równych
Mówią, że to Skłodowska wśród ciast. Babciny przepis nie ma sobie równych
Wystarczy jeden taki grzyb w garnku, a cały sos będzie do wylania. Tak go rozpoznasz
Wystarczy jeden taki grzyb w garnku, a cały sos będzie do wylania. Tak go rozpoznasz