11 powodów dla których jedzenie lodów jesienią i zimową jest naprawdę dobrym pomysłem

Chociaż lody kojarzą się głównie z upałami, chęcią ochłodzenia i wakacjami, to istnieją powody, dla których warto sięgać po nie przez cały rok. Wszyscy lodoholicy będą zachwyceni ;)

Obrazek
Ewa

#1 W sklepie nie ma kolejek

To znacząco skróca czas od wyboru, do zjedzenia. Zdecydowanie na plus, szczególnie dla niecierpliwych.

#2 Poza sezonem można liczyć na niezłe promocje

Zapasy trzeba wyprzedać, a sezon się skończył? PROMOCJA!
Kto by się nie skusił na dwa opakowania lodów w cenie jednego?

Obrazek

#3 Nie musisz się martwić, że roztopią Ci się po drodze

I tym samym: mniejsze ryzyko tego, że się ubrudzisz.

#4 To czas na fantastyczne smaki

Pierniczkowe, ajerkoniak, jabłko i cynamon- tych smaków nie znajdziesz tak łatwo latem!

Obrazek

#5 Nic tak nie pomaga na ból gardła

Czasami lekarze sami zachęcają do jedzenia lodów przy zapaleniu gardła. A jak wiadomo, do zaleceń trzeba się stosować!

#6 Jesienne desery będą bardziej kompletne

Szarlotka? Pyszne! Ale szarlotka na ciepło z lodami to już zupełnie nowy poziom!

#7 To zdecydowanie jeden z najlepszych "comfort food"

Lody nie pytają, lody rozumieją.

#8 Idealne do zjedzenia przy kominku

Gorący kominek, rozgrzane policzki i ciepła atmosfera? Do szczęścia brakuje jedynie porcji lodów.

#9 Można dodać do nich alkoholu

Lato jest zwykle zbyt gorące, by dodatkowo podkręcać lody alkoholem. Jesień i zima to idealny czas żeby dodać do deseru trochę likieru, amaretto lub whisky.

Obrazek

#10 Idealnie pasują do gorących napojów

Gorąca czekolada z gałką lodów waniliowych? Albo kawa z lodową wkładką? Na samą myśl cieknie ślinka!

Obrazek

#11 Tak naprawdę to każda pora jest dobra na lody

Tak po prostu.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki