Zapomnij o namaczaniu grochu do kapusty na Wigilię. Zdradzamy szybszy patent
Podczas zbliżającej się Wigilii, na świątecznym stole znajdzie się 12 wspaniałych potraw. Jedną z nich, w wielu polskich domach, będzie kapusta z grochem. Podstawą tego dania będzie tu groch. Czy wiesz, że nie ma potrzeby jego namaczania? Co należy zrobić?
Kapusta z grochem - czy namaczanie grochu jest konieczne?
Nie ulega żadnej wątpliwości, że kapusta z grochem jest tym daniem, które pojawia się w wielu polskich domach na wigilijnym stole. Pomimo tego, że nie jest może tak popularna jak barszcz z uszkami, czy karp, to stanowi naprawdę wspaniały przysmak. Podstawą tego dania jest najlepsza kapusta kiszona oraz groch. Tradycja przygotowania tego dania sięga naprawdę odległych czasów - gdy w Europie jeszcze nikt nie słyszał o ziemniakach. Przygotowanie kapusty w takiej wersji, na pewno jest czasochłonne. A wszystko spowodowane namaczaniem grochu.
Jest jednak prosty sposób, który pozwoli przyspieszyć namaczanie grochu. Co należy zrobić? Wystarczy, że ugotujemy go z dodatkiem soli. Wystarczy, że zalejemy groch zimną wodą, dodamy sól i doprowadzimy do zagotowania. Od tego momentu, należy gotować go od 30 do 60 minut, ciągle mieszając. Jest to o tyle istotne, że może się przypalić. Dobrze jest również przyprawić nasz groch solidną dawką kminku. Po tym czasie, możemy go śmiało dodać do kapusty.
Kapusta z grochem sposób przygotowania
Skoro groch gotowy, to możemy przystąpić do przyrządzania naszego wigilijnego dania. Od tego momentu, zacznie się je robić dużo szybciej.
Składniki:
- około 400 g kapusty kiszonej z marchewką
- 150 g grochu łuskanego połówki
- 3 łyżki oleju roślinnego
- pół kostki bulionowej jarzynowej
- cebula
- przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz, 2 łyżeczki kminku.
Sposób przygotowania:
Kapusta z grochem to danie, które wymaga odpowiedniego przygotowania. Od tego momentu, namaczanie grochu mamy już z głowy. Dlatego zabieramy się za posiekanie kapusty. Dobrze jest ją przepłukać, jeśli jest zbyt kwaśna. Przekładamy ją do czystego garnka i podlewamy małą ilością wody. Gotujemy ją do miękkości, przez około 20 minut. Dobrze jest zamieszać 2-3 razy i w razie potrzeby uzupełnić wodę. Na sam koniec odparowujemy resztę płynu.
Na patelnię wlewamy olej, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, ziele angielskie, liść laurowy i kminek. Smażymy przez 5 minut, czasem mieszając. Wrzucamy kapustę i smażymy przez około 10 minut. Dodajemy świeżo zmielony pieprz, groch - dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze przez około 5 minut. Kapusta z grochem jest gotowa. Smacznego!
Szukasz inspiracji na wigilijne dania? Zobacz na naszym kanale YouTube, jak przygotować śledzie pod pierzynką: