Kartofelki prosto z pieca w chrupiącej, ziołowej oprawie. Tani dodatek, który pasuje do każdego obiadu

Znudziły ci się gotowane ziemniaki? W takim razie polecamy wykonać pyszne kartofelki z piekarnika. Odznaczają się fantastyczną chrupiącą skórką pokrytą aromatycznymi ziołami. W związku z tym wspaniale sprawdzą się zarówno jako dodatek do obiadu, jak i jako pyszna przekąska.

ObrazekKartofelki prosto z pieca w chrupiącej, ziołowej oprawie. Tani dodatek do obiadu - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Pieczone kartofelki świetnie smakują w towarzystwie mięsnej potrawy. Ziemniaki są kruche z zewnątrz i miękkie w środku. Poza tym skrywają w sobie wspaniały aromat rozmarynu oraz czosnku. Aby przygotować pieczone kartofelki, należy uzbroić się w cierpliwość. Jednak warto to zrobić, ponieważ efekt końcowy zachwyci każdego.

Sekret idealnych pieczonych ziemniaków

Obrazek
Ziemniaki - Pyszności; Foto: Canva.com

Sekret pysznych pieczonych ziemniaków często tkwi w ich odmianie. W związku z tym polecamy sięgnąć po ziemniaki typu B. Warzywa podczas pieczenia nie będą się rozpadać i zachowają swój piękny kształt. Najlepiej sprawdzi się tutaj Irys, czy Irga.

Poza tym warto zaznaczyć, że pieczone kartofelki idealnie smakują z dodatkiem ziół. Tymianek, rozmaryn czy majeranek wspaniale wzbogaci aromat ziemniaków. W związku z tym przed pieczeniem warto wymieszać ziemniaki z ulubionymi ziołami.

Pieczone kartofelki

Obrazek
Ziemniaki - Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki:

  • ok. 1,5 kg ziemniaków
  • łyżka posiekanego rozmarynu
  • główka czosnku
  • 4 łyżki tłuszczu np. smalec, olej rzepakowy
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obierz, a następnie umyj. Najlepiej sprawdzą się tutaj małe ziemniaki - takie możesz piec w całości. Jednak jeśli używasz większych kartofli - pokrój je na mniejsze kawałki. W kolejnym kroku obierz czosnek i pokrój go na plasterki.

W dużym garnku zagotuj wodę. Następnie wrzuć ziemniaki i gotuj je około 3 - 4 minuty. Po tym czasie odcedź je. Ciepłe ziemniaki posyp solą i pieprzem. Następnie połącz je z posiekanym rozmarynem oraz czosnkiem.

Całość polej niewielką ilością tłuszczu i wszystko dokładnie wymieszaj. Tak przygotowane ziemniaki odstaw na około 2 godziny. Dzięki temu ziemniaki nabiorą wspaniałego aromatu.

Po tym czasie przełóż ziemniaki na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Pamiętaj, aby uprzednio zdjąć z warzyw czosnek - w przeciwnym razie spali się on podczas pieczenia. Piecz je w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około godzinę. 

Pieczone kartofelki wspaniale smakują jako dodatek do dań obiadowych, czy pyszna przekąska.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować ziemniaki spiralki na patykach krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury