Kartofelki prosto z pieca w chrupiącej, ziołowej oprawie. Tani dodatek, który pasuje do każdego obiadu
10.09.2022 11:43
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Znudziły ci się gotowane ziemniaki? W takim razie polecamy wykonać pyszne kartofelki z piekarnika. Odznaczają się fantastyczną chrupiącą skórką pokrytą aromatycznymi ziołami. W związku z tym wspaniale sprawdzą się zarówno jako dodatek do obiadu, jak i jako pyszna przekąska.
Pieczone kartofelki świetnie smakują w towarzystwie mięsnej potrawy. Ziemniaki są kruche z zewnątrz i miękkie w środku. Poza tym skrywają w sobie wspaniały aromat rozmarynu oraz czosnku. Aby przygotować pieczone kartofelki, należy uzbroić się w cierpliwość. Jednak warto to zrobić, ponieważ efekt końcowy zachwyci każdego.
Sekret idealnych pieczonych ziemniaków
Sekret pysznych pieczonych ziemniaków często tkwi w ich odmianie. W związku z tym polecamy sięgnąć po ziemniaki typu B. Warzywa podczas pieczenia nie będą się rozpadać i zachowają swój piękny kształt. Najlepiej sprawdzi się tutaj Irys, czy Irga.
Poza tym warto zaznaczyć, że pieczone kartofelki idealnie smakują z dodatkiem ziół. Tymianek, rozmaryn czy majeranek wspaniale wzbogaci aromat ziemniaków. W związku z tym przed pieczeniem warto wymieszać ziemniaki z ulubionymi ziołami.
Pieczone kartofelki
Składniki:
- ok. 1,5 kg ziemniaków
- łyżka posiekanego rozmarynu
- główka czosnku
- 4 łyżki tłuszczu np. smalec, olej rzepakowy
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obierz, a następnie umyj. Najlepiej sprawdzą się tutaj małe ziemniaki - takie możesz piec w całości. Jednak jeśli używasz większych kartofli - pokrój je na mniejsze kawałki. W kolejnym kroku obierz czosnek i pokrój go na plasterki.
W dużym garnku zagotuj wodę. Następnie wrzuć ziemniaki i gotuj je około 3 - 4 minuty. Po tym czasie odcedź je. Ciepłe ziemniaki posyp solą i pieprzem. Następnie połącz je z posiekanym rozmarynem oraz czosnkiem.
Całość polej niewielką ilością tłuszczu i wszystko dokładnie wymieszaj. Tak przygotowane ziemniaki odstaw na około 2 godziny. Dzięki temu ziemniaki nabiorą wspaniałego aromatu.
Po tym czasie przełóż ziemniaki na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Pamiętaj, aby uprzednio zdjąć z warzyw czosnek - w przeciwnym razie spali się on podczas pieczenia. Piecz je w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około godzinę.
Pieczone kartofelki wspaniale smakują jako dodatek do dań obiadowych, czy pyszna przekąska.
Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować ziemniaki spiralki na patykach krok po kroku.