Kasia Bosacka wzięła do ręki lody i wszystko pokazała. Te triki stosują producenci

Lody na patyku, w kubku, rożku - nieważne jakie, ważne, by dawały odrobinę ochłody w gorące dni. Katarzyna Bosacka postanowiła podzielić się z internautami ciekawą informacją dotyczącą deserów w kubku. Jak tłumaczy dziennikarka, konsumenci powinni zwrócić szczególną uwagę na jeden ważny element podczas zakupów.

ObrazekKatarzyna Bosacka pokazała lody, fot. Instagram

Sezon na lody wystartował na całego. Nie tylko z budek czy lodziarni, ale też ze sklepów pozyskujemy ulubiony zimny deser. Katarzyna Bosacka wskazała, by podczas zakupów skupić się nie tylko na składzie produktu czy cenie za litr, ale też na tym, jak dużo jest w nim wsadu. Na tapet wzięła cztery lody w kubku, które znajdziemy w sklepach. Do jakich doszła wniosków?

Weź to pod uwagę, kupując lody

Katarzyna Bosacka na swoim Instagramie podpowiada konsumentom, na co zwracać uwagę, kupując lody w kubeczkach. Wskazuje, że ważna jest nie tylko objętość, ale także gramatura tzw. "wsadu". Tutaj, okazuje się, można napotkać na spore różnice, nawet kiedy mamy do czynienia z kubkami tego samego rozmiaru.

Bosacka sprawdziła cztery produkty dostępne w polskich sklepach. Wszystkie są podobnych rozmiarów, jednakże w każdym z nich była inna gramatura lodów. Co ciekawe, różnica między tym najmniej i najbardziej wypełnionym lodami kubkiem wynosi ponad 300 gramów! Na pierwszy rzut oka tego nie widać, dlatego Bosacka tłumaczy, żeby zawsze czytać opakowania produktów.

"Zobaczcie! W przeliczeniu na 1 litr te lody są najlżejsze,  mają zaledwie 555 g wsadu na 1000 ml. Te mają 600 g, a te 625 g. A te, uwaga, 869 g, czyli są najcięższe" - oznajmia. - Dlatego są najdroższe na półce, ale coś za coś - dodała.

Skąd biorą się tak duże różnice?

Informacja, jaką podzieliła się Bosacka na Instagramie, dla wielu okazała się nowością, o czym świadczyć mogą komentarze umieszczone pod filmikiem. Wielu podziękowało dziennikarce za wskazanie na tak ważny element świadomych zakupów. Część wytknęła, że kobieta zapomniała o wspomnieć o innej, równie istotnej rzeczy, a mianowicie: składzie.

"O bardzo waznej rzeczy zapomniala Pani, sklad! Czy w skladzie jest tylko cukier, czy tez cala ta chemia z syropem glukozowo fruktozowym na czele. Z doswiadczenia wiem, ze trudno takie znalezc" (pis. oryg.) - pisze jedna z internautek.

Kolejny z komentujących wskazał również na to, że lody są poddawane procesowi napowietrzania. Powietrze jest bardzo ważnym naturalnym składnikiem w lodach. Ma dwie istotne funkcje: stworzenie właściwej, miękkiej struktury produktu oraz by ten był mniej zimny dla podniebienia. Jak dodaje internauta, na rynku znajdziemy lody, w które trudno wbić łyżkę. Dlatego też, według jego opinii, lepsze są lody bardziej napowietrzone, czyli o mniejszej gramaturze wsadu.

Wybrane dla Ciebie
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa