Kasia Bosacka wzięła do ręki lody i wszystko pokazała. Te triki stosują producenci
Lody na patyku, w kubku, rożku - nieważne jakie, ważne, by dawały odrobinę ochłody w gorące dni. Katarzyna Bosacka postanowiła podzielić się z internautami ciekawą informacją dotyczącą deserów w kubku. Jak tłumaczy dziennikarka, konsumenci powinni zwrócić szczególną uwagę na jeden ważny element podczas zakupów.
03.06.2023 | aktual.: 03.06.2023 11:10
Sezon na lody wystartował na całego. Nie tylko z budek czy lodziarni, ale też ze sklepów pozyskujemy ulubiony zimny deser. Katarzyna Bosacka wskazała, by podczas zakupów skupić się nie tylko na składzie produktu czy cenie za litr, ale też na tym, jak dużo jest w nim wsadu. Na tapet wzięła cztery lody w kubku, które znajdziemy w sklepach. Do jakich doszła wniosków?
Weź to pod uwagę, kupując lody
Katarzyna Bosacka na swoim Instagramie podpowiada konsumentom, na co zwracać uwagę, kupując lody w kubeczkach. Wskazuje, że ważna jest nie tylko objętość, ale także gramatura tzw. "wsadu". Tutaj, okazuje się, można napotkać na spore różnice, nawet kiedy mamy do czynienia z kubkami tego samego rozmiaru.
Bosacka sprawdziła cztery produkty dostępne w polskich sklepach. Wszystkie są podobnych rozmiarów, jednakże w każdym z nich była inna gramatura lodów. Co ciekawe, różnica między tym najmniej i najbardziej wypełnionym lodami kubkiem wynosi ponad 300 gramów! Na pierwszy rzut oka tego nie widać, dlatego Bosacka tłumaczy, żeby zawsze czytać opakowania produktów.
Skąd biorą się tak duże różnice?
Informacja, jaką podzieliła się Bosacka na Instagramie, dla wielu okazała się nowością, o czym świadczyć mogą komentarze umieszczone pod filmikiem. Wielu podziękowało dziennikarce za wskazanie na tak ważny element świadomych zakupów. Część wytknęła, że kobieta zapomniała o wspomnieć o innej, równie istotnej rzeczy, a mianowicie: składzie.
Kolejny z komentujących wskazał również na to, że lody są poddawane procesowi napowietrzania. Powietrze jest bardzo ważnym naturalnym składnikiem w lodach. Ma dwie istotne funkcje: stworzenie właściwej, miękkiej struktury produktu oraz by ten był mniej zimny dla podniebienia. Jak dodaje internauta, na rynku znajdziemy lody, w które trudno wbić łyżkę. Dlatego też, według jego opinii, lepsze są lody bardziej napowietrzone, czyli o mniejszej gramaturze wsadu.