Bosacka ostrzega: wiele osób sięga po nie nawet codziennie. Stanowisko WHO jest jasne

Katarzyna Bosacka cytuje najnowsze wyniki badań Światowej Organizacji Zdrowia i ostrzega: picie napojów "bez cukru" to duże ryzyko dla wydolności organizmu. Co mogą powodować sztuczne substancje słodzące, takie jak sacharyna czy aspartam? Jedno jest pewne, ze zdrowym stylem życia mają one niewiele wspólnego.

ObrazekKatarzyna Bosacka mówi, czym może skutkować picie napojów typu "zero" - Pyszności; foto: Adobe Stock oraz YouTube

Specjaliści od marketingu wiedzą, że nawet najbardziej świadomy konsument jest w pewnym stopniu podatny na stare, dobre i niezastąpione od wielu lat triki sprzedażowe. To nie jest kwestia naszej zdolności do refleksji, lecz podświadomości. Frazy, którymi opatrzone są produkty czy usługi, takie jak "najlepszy" "najtańszy", czy "jedyny w swoim rodzaju" skutecznie wnikają w nasze umysły i pozostają tam na lata. Dzisiaj chcemy być zdrowsi i lepiej się odżywiać, dlatego w zestawie podobnych haseł znalazło się nowe sformułowanie: "bez cukru".

Obrazek
Katarzyna Bosacka ostrzega przed napojami "bez cukru" - Pyszności; foto: Canva

Rozbudowana świadomość konsumencka i żywieniowa każe nam dokonywać zmian w jadłospisie i na liście zakupów. Wybierając więc napoje, do których został dodany cukier, mamy wrażenie, że podejmujemy zdrową, bezpieczną decyzję. Katarzyna Bosacka, dziennikarka od lat zajmująca się różnego rodzaju matactwami ze strony producentów, bije na alarm: sztuczne substancje słodzące mogą powodować liczne choroby. Potwierdzają to najnowsze doniesienia Światowej Organizacji Zdrowia.

Katarzyna Bosacka ostrzega przed napojami typu "zero".

W swoim wpisie na Instagramie dziennikarka i autorka książek słusznie zauważyła, że napoje gazowane typu "zero" bywają nawet polecane przez dietetyków, jako produkt niezawierający zbędnych kalorii. Tymczasem WHO wydało komunikat o tym, że zarówno bezpieczeństwo, jak i skuteczność takich produktów zostały przez organizację poddane w wątpliwość. 

(...) mogą wystąpić potencjalne niepożądane skutki długotrwałego stosowania niecukrowych substancji słodzących, takie jak zwiększone ryzyko cukrzycy typu 2, chorób sercowo-naczyniowych i śmiertelności wśród dorosłych

- czytamy ostrzeżenie ekspertów z WHO cytowanych przez Bosacką. Chociaż wystąpienie różnego typu chorób po długotrwałym spożywaniu sztucznych słodzików nie jest jednoznaczne, to Światowa Organizacja Zdrowia bije na alarm, że takie ryzyko jak najbardziej istnieje. Katarzyna Bosacka podkreśla również, że na ten moment nie ma żadnych dowodów na to, że napoje "zero" pomagają w kontrolowaniu lub zmniejszaniu masy ciała. 

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo