Bosacka ostrzega: wiele osób sięga po nie nawet codziennie. Stanowisko WHO jest jasne

Katarzyna Bosacka cytuje najnowsze wyniki badań Światowej Organizacji Zdrowia i ostrzega: picie napojów "bez cukru" to duże ryzyko dla wydolności organizmu. Co mogą powodować sztuczne substancje słodzące, takie jak sacharyna czy aspartam? Jedno jest pewne, ze zdrowym stylem życia mają one niewiele wspólnego.

ObrazekKatarzyna Bosacka mówi, czym może skutkować picie napojów typu "zero" - Pyszności; foto: Adobe Stock oraz YouTube

Specjaliści od marketingu wiedzą, że nawet najbardziej świadomy konsument jest w pewnym stopniu podatny na stare, dobre i niezastąpione od wielu lat triki sprzedażowe. To nie jest kwestia naszej zdolności do refleksji, lecz podświadomości. Frazy, którymi opatrzone są produkty czy usługi, takie jak "najlepszy" "najtańszy", czy "jedyny w swoim rodzaju" skutecznie wnikają w nasze umysły i pozostają tam na lata. Dzisiaj chcemy być zdrowsi i lepiej się odżywiać, dlatego w zestawie podobnych haseł znalazło się nowe sformułowanie: "bez cukru".

Obrazek
Katarzyna Bosacka ostrzega przed napojami "bez cukru" - Pyszności; foto: Canva

Rozbudowana świadomość konsumencka i żywieniowa każe nam dokonywać zmian w jadłospisie i na liście zakupów. Wybierając więc napoje, do których został dodany cukier, mamy wrażenie, że podejmujemy zdrową, bezpieczną decyzję. Katarzyna Bosacka, dziennikarka od lat zajmująca się różnego rodzaju matactwami ze strony producentów, bije na alarm: sztuczne substancje słodzące mogą powodować liczne choroby. Potwierdzają to najnowsze doniesienia Światowej Organizacji Zdrowia.

Katarzyna Bosacka ostrzega przed napojami typu "zero".

W swoim wpisie na Instagramie dziennikarka i autorka książek słusznie zauważyła, że napoje gazowane typu "zero" bywają nawet polecane przez dietetyków, jako produkt niezawierający zbędnych kalorii. Tymczasem WHO wydało komunikat o tym, że zarówno bezpieczeństwo, jak i skuteczność takich produktów zostały przez organizację poddane w wątpliwość. 

(...) mogą wystąpić potencjalne niepożądane skutki długotrwałego stosowania niecukrowych substancji słodzących, takie jak zwiększone ryzyko cukrzycy typu 2, chorób sercowo-naczyniowych i śmiertelności wśród dorosłych

- czytamy ostrzeżenie ekspertów z WHO cytowanych przez Bosacką. Chociaż wystąpienie różnego typu chorób po długotrwałym spożywaniu sztucznych słodzików nie jest jednoznaczne, to Światowa Organizacja Zdrowia bije na alarm, że takie ryzyko jak najbardziej istnieje. Katarzyna Bosacka podkreśla również, że na ten moment nie ma żadnych dowodów na to, że napoje "zero" pomagają w kontrolowaniu lub zmniejszaniu masy ciała. 

Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇