Bosacka ostrzega: wiele osób sięga po nie nawet codziennie. Stanowisko WHO jest jasne
Katarzyna Bosacka cytuje najnowsze wyniki badań Światowej Organizacji Zdrowia i ostrzega: picie napojów "bez cukru" to duże ryzyko dla wydolności organizmu. Co mogą powodować sztuczne substancje słodzące, takie jak sacharyna czy aspartam? Jedno jest pewne, ze zdrowym stylem życia mają one niewiele wspólnego.
18.05.2023 12:15
Specjaliści od marketingu wiedzą, że nawet najbardziej świadomy konsument jest w pewnym stopniu podatny na stare, dobre i niezastąpione od wielu lat triki sprzedażowe. To nie jest kwestia naszej zdolności do refleksji, lecz podświadomości. Frazy, którymi opatrzone są produkty czy usługi, takie jak "najlepszy" "najtańszy", czy "jedyny w swoim rodzaju" skutecznie wnikają w nasze umysły i pozostają tam na lata. Dzisiaj chcemy być zdrowsi i lepiej się odżywiać, dlatego w zestawie podobnych haseł znalazło się nowe sformułowanie: "bez cukru".
Rozbudowana świadomość konsumencka i żywieniowa każe nam dokonywać zmian w jadłospisie i na liście zakupów. Wybierając więc napoje, do których został dodany cukier, mamy wrażenie, że podejmujemy zdrową, bezpieczną decyzję. Katarzyna Bosacka, dziennikarka od lat zajmująca się różnego rodzaju matactwami ze strony producentów, bije na alarm: sztuczne substancje słodzące mogą powodować liczne choroby. Potwierdzają to najnowsze doniesienia Światowej Organizacji Zdrowia.
Katarzyna Bosacka ostrzega przed napojami typu "zero".
W swoim wpisie na Instagramie dziennikarka i autorka książek słusznie zauważyła, że napoje gazowane typu "zero" bywają nawet polecane przez dietetyków, jako produkt niezawierający zbędnych kalorii. Tymczasem WHO wydało komunikat o tym, że zarówno bezpieczeństwo, jak i skuteczność takich produktów zostały przez organizację poddane w wątpliwość.
- czytamy ostrzeżenie ekspertów z WHO cytowanych przez Bosacką. Chociaż wystąpienie różnego typu chorób po długotrwałym spożywaniu sztucznych słodzików nie jest jednoznaczne, to Światowa Organizacja Zdrowia bije na alarm, że takie ryzyko jak najbardziej istnieje. Katarzyna Bosacka podkreśla również, że na ten moment nie ma żadnych dowodów na to, że napoje "zero" pomagają w kontrolowaniu lub zmniejszaniu masy ciała.