Za kubek trzeba zapłacić co najmniej 20 zł. Bosacka mówi, jak ją zrobić za 50 groszy

Modną bubble tea pod lupę wzięła Katarzyna Bosacka, znana pogromczyni żywieniowych potworków. W jednym z odcinków programu "EkoBosacka" zdradziła, co tak naprawdę kryje się w niepozornej herbacie z kuleczkami. Podpowiedziała też, jak zrobić o niebo tańszą i zdrowszą wersję słynnego napoju. 

ObrazekKatarzyna Bosacka zdradza przepis na domowe bubble tea - Pyszności; Fot. Canva/Instagram: Katarzyna Bosacka (screenshot)

Bubble tea to napój na bazie herbaty z dodatkiem niedużych, jadalnych kulek. "Bąbelkowa" herbatka doskonale gasi pragnienie, ale niestety nie jest tania. Za kubek o pojemności ok. 300 ml zapłacić trzeba co najmniej 20 zł. Katarzyna Bosacka zdradziła więc przepis na domową, zdrowszą i dużo tańszą bubble tea. Według jej obliczeń jedna szklanka własnoręcznie przygotowanego napoju kosztuje ok. 50 groszy.

"Bąbelkowa" herbata według Bosackiej. 50 groszy za porcję

Czym są te małe kuleczki i gdzie można je nabyć? Tzw. "bąbelki" w oryginalnej bubble tea robi się z tapioki. Tapioka to produkt skrobiowy (konsystencją i wyglądem przypominający mąkę ziemniaczaną) otrzymywany po obróbce manioku, czyli bulwiastego korzenia warzywnego. Po uformowaniu i ugotowaniu kulek z tapioki otrzymuje się przezroczyste bąbelki. Czy to jest jednak zdrowe?

Dietetycy są zgodni, że nie za bardzo. Maniok to jest taki najtańszy, najprostszy dostarczyciel głównie węglowodanów z niewielką ilością składników odżywczych - tłumaczy Katarzyna Bosacka w swoim programie.

Warto też zaznaczyć, że kuleczki w kupnym bubble tea pochodzą z produkcji przemysłowej. W większości nie ma prawdziwego manioku, który widnieje w oryginalnym przepisie. Bosacka postanowiła więc sprawdzić, co kryje się w modnych napojach. Jeśli chodzi o owocowe syropy, tam przoduje cukier, są również sztuczne aromaty i barwniki. W przypadku "bąbelków" na pierwszym miejscu w składzie znajdują się woda i cukier, następnie mamy zagęszczony sok jabłkowy, substancje zagęszczające, sztuczne aromaty i konserwant. Czego nie ma? Tapioki. 

https://pl.pinterest.com/pin/287526757446341312/
<a href="https://pl.pinterest.com/pin/287526757446341312/">pinterest.com‎</a>

Domowe bubble tea Katarzyny Bosackiej. Przepis

W sklepach znajdziemy gotowe już kulki z tapioki. Jedno opakowanie kosztuje ok. 7 zł, z którego można przygotować nawet 30 bubble tea. Według kalkulacji Bosackiej, koszt jednej porcji "bąbelków" wynosi 35 groszy. Do tego dodać należy herbatę. Klasyczna wersja mówi o esencji czarnej herbaty, jednak może to być również wywar z zielonej czy białej herbaty. Smaku całości dodaje syrop owocowy. W recepturze Bosackiej jest to jagodowy syrop domowy.

Składniki:

  • 1 dzbanuszek esencji herbacianej (czarnej, zielonej, jaśminowej, owocowej)
  • około 100 g kuleczek z tapioki
  • syrop jagodowy/malinowy
  • 1 szklanka wody

Przygotowanie:

  1. Zaparz mocną esencję herbaty.
  2. Kulki tapioki gotuj przez ok. 45 minut. Odstaw pod przykryciem do całkowitego ostygnięcia..
  3. W wysokiej szklance umieść trzy łyżki ugotowanych kulek z tapioki.
  4. Kulki zalej syropem jagodowym bądź malinowym.
  5. Szklankę dopełnił wodą i esencją herbacianą.

Wybrane dla Ciebie

Jest mięciutki jak chmurka i pachnie w całym domu. Idealny do kawy w jesienne popołudnie
Jest mięciutki jak chmurka i pachnie w całym domu. Idealny do kawy w jesienne popołudnie
Zrobiłam na przekąskę na babski wieczór. Jesienne smarowidło okazało się hitem
Zrobiłam na przekąskę na babski wieczór. Jesienne smarowidło okazało się hitem
Już wiem, jak przechowywać banany. Dłużej poleżą i nie ściemnieją
Już wiem, jak przechowywać banany. Dłużej poleżą i nie ściemnieją
W weekend zrobiłam szybką zapiekankę z dynią. Wyszła pożywna i bardzo smaczna
W weekend zrobiłam szybką zapiekankę z dynią. Wyszła pożywna i bardzo smaczna
Jak długo można przechowywać suszone grzyby? Wiele osób myśli, że czas nie ma znaczenia
Jak długo można przechowywać suszone grzyby? Wiele osób myśli, że czas nie ma znaczenia
Wycinać czy wykręcać? Ekspert wskazuje najlepszy sposób
Wycinać czy wykręcać? Ekspert wskazuje najlepszy sposób
Ta sałatka w PRL-u była na każdej gościnie. Dziś zapomniana, a pyszna i szybka
Ta sałatka w PRL-u była na każdej gościnie. Dziś zapomniana, a pyszna i szybka
Gulasz robię po serbsku. Kruche mięso rozpada się w ustach
Gulasz robię po serbsku. Kruche mięso rozpada się w ustach
U nas gnije na krzakach. W Szwecji robią z niej pyszną zupę
U nas gnije na krzakach. W Szwecji robią z niej pyszną zupę
Wlej szklankę do pomidorówki jak Robert Makłowicz. Zupa nabierze smaku i wyrazistości
Wlej szklankę do pomidorówki jak Robert Makłowicz. Zupa nabierze smaku i wyrazistości
Udka z kurczaka zawsze piekę w takiej temperaturze. Są soczyste i delikatne, a skórka chrupiąca
Udka z kurczaka zawsze piekę w takiej temperaturze. Są soczyste i delikatne, a skórka chrupiąca
Doświadczeni grzybiarze go uwielbiają. Ma obłędny smak i przy smażeniu nie chłonie tłuszczu
Doświadczeni grzybiarze go uwielbiają. Ma obłędny smak i przy smażeniu nie chłonie tłuszczu