Katarzyna Bosacka ostrzega przed kolejnym oszustwem producentów. Downsizing jest plagą

Polska dziennikarka i autorka takich książek o zdrowym odżywianiu jak "Czy wiesz co jesz?", Katarzyna Bosacka zwróciła uwagę na tzw. downsizing. Ostrzega przed kolejnym oszustwem producentów.

ObrazekKatarzyna Bosacka - Pyszności/ Źródło: canva.com ; instagram.com/katarzynabosacka
Agnieszka

Downsizing jest coraz powszechniejszy

Katarzyna Bosacka znana jest z tego, że publikuje na Instagramie posty dotyczące składów sprzedawanej w supermarkecie żywności oraz doradza nam jak zdrowo się odżywiać. Dziennikarka po raz kolejny uświadamia nam, jak ważne, jest uważne czytanie etykiet. Tym razem opublikowała na Instagramie szokującą informację na temat musztardy producenta Kania.

Okazuje się, że wielkość i skład produktu zostały zmienione. Dziennikarka podkreśliła, że w nowym produkcie znajduje się, aż trzy razy więcej cukru niż w tym poprzednim.

"Moja obserwatorka pani Joanna napisała do mnie, że producent jej ulubionej musztardy potajemnie zmniejszył gramaturę słoiczka i skład produktu. Tym samym dostajemy mniej musztardy ogółem, a więcej cukru. " - poinformowała nas Katarzyna Bosacka na Instagramie.

Katarzyna Bosacka wyjaśnia

W związku z tym dziennikarka przybliżyła nam również znaczenie słowa downsizing. Warto być świadomym tego, co oznacza to zjawisko i jak je rozpoznać. Okazuje się, że często dotyczy ono wielu produktów, takich jak czekolada, batony czy piwo.

"Powyższe zjawisko nazywa się downsizingiem. Jest to potajemne zmniejszanie wielkości opakowania przy niezmienionej cenie. Zazwyczaj też producenci nie informują o takiej zmianie klientów" - napisała Katarzyna Bosacka

Reakcja obserwatorów

Obrazek
Sklep - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Post Katarzyny Bosackiej na temat musztardy wzbudził dyskusję wśród wielu obserwatorów jej profilu . Okazuje się, że sytuacja ta coraz częściej się powtarza. Obecnie wiele producentów zmienia wielkość i skład swoich produktów. Takie produkty charakteryzują się mniejszą gramaturą oraz gorszym składem.

W ten sposób producenci żywności chcą mniej zapłacić za jej produkcję, ale nadal sprzedawać żywność po podobnej cenie. Dodatkowo zazwyczaj tak zmieniony produkt odznacza się mniejszą wartością odżywczą, co negatywnie wpływa na nasze zdrowie.

W związku z tym obserwujmy produkty, które kupujemy. Sprawdzajmy gramaturę, skład żywności. Niestety obecne czasy sprzyjają oszustwom, które bardzo często dotyczą produktów żywnościowych.

Wybrane dla Ciebie
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej