Znajoma dała mi do spróbowania ten sos. Natychmiast poprosiłem ją o przepis

Najbardziej znany i lubiany jest ten, który przygotowuje się z pomidorów. Jednak, grzechem byłoby, gdybyś nie spróbował sosu z papryki. Jako, że rozpoczyna się sezon na to warzywo, sięgnij po sprawdzoną recepturę i przygotuj domowy ketchup z papryki, który stanie się prawdziwym hitem wśród twoich domowników i gości. Jak zrobić taki ketchup i w czym tkwi jego wyjątkowość?

ObrazekDomowy ketchup z papryki - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube PALCE LIZAĆ
Karol Wiak

Popularne warzywa sezonowe to nie tylko wspaniały smak i witaminy, ale również możliwość przygotowania czegoś smacznego, co przypomni ci najlepszy smak lata w zimowe ponure dni. Jako, że papryki powinno być pod dostatkiem, to koniecznie musisz poznać przepis na domowy ketchup. Nie jest to jednak ten, który przygotowuje się z pomidorów, ale ten, którego podstawą jest papryka. Pasuje do mięsnych przekąsek, kanapek, a nawet do dań obiadowych. Sprawdź, jak go zrobić, szczególnie, że paprykowy sezon lada chwila.

Ketchup z papryki - prawdziwy hit wśród warzywnych przetworów

Decydując się na przetwory, z pewnością najczęściej marynujesz lub kisisz ulubione warzywa. Jeśli akurat masz papryki pod dostatkiem, to możesz być pewny tego, że ketchup z papryki przepis, stanie się twoim ulubionym. Paprykowy ketchup jest niezwykle popularny na różnych spotkaniach i chętnie wybierają go goście.

Obrazek
Dobrze jest odpowiednio oczyścić papryki - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Smakówa

Ketchup z papryki może być również bogatym źródłem witamin, zwłaszcza witaminy C, oraz przeciwutleniaczy, które są korzystne dla zdrowia.

Przepis na ketchup z papryki - jak go zrobić?

W ostatnich latach wzrosła popularność różnorodnych smaków i odmian ketchupu, a ketchup z papryki jest jednym z innowacyjnych wariantów, który zdobywa coraz większe uznanie wśród konsumentów. Już dziś przygotuj go samodzielnie w domu i poznaj najlepszy przepis. Sezon na paprykę to odpowiedni czas, by przygotować tego typu przetwory na zimę.

Składniki:

  • 3 kg czerwonej papryki oczyszczonej,
  • 2 szklanki cukru,
  • 1,5 szklanki oleju,
  • łyżeczka chilli,
  • 2 łyżki soli,
  • 3 główki czosnku,
  • szklanka octu,
  • 3 liście laurowe,
  • pieprz,
  • bazylia,
  • 3 słoiki koncentratu pomidorowego.
Obrazek
Przygotowanie domowego ketchupu z papryki - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Smakówa

Sposób przygotowania:

  1. Oczyść paprykę czerwoną i przepuść ją przez maszynkę do mielenia.
  2. Przełóż do garnka i dodaj cukier, olej, łyżeczką chilli i sól. Gotuj przez 20 minut.
  3. Następnie dodaj 3 główki przeciśniętego przez praskę czosnku, 3 słoiki koncentratu pomidorowego, szklankę octu, liście laurowe, bazylię, pieprz i gotuj przez 10 minut.
  4. Nalej gorący ketchup z papryki do wyparzonych słoików, mocno zakręć i odwróć do góry dnem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło