Znajoma dała mi do spróbowania ten sos. Natychmiast poprosiłem ją o przepis
Najbardziej znany i lubiany jest ten, który przygotowuje się z pomidorów. Jednak, grzechem byłoby, gdybyś nie spróbował sosu z papryki. Jako, że rozpoczyna się sezon na to warzywo, sięgnij po sprawdzoną recepturę i przygotuj domowy ketchup z papryki, który stanie się prawdziwym hitem wśród twoich domowników i gości. Jak zrobić taki ketchup i w czym tkwi jego wyjątkowość?
26.07.2023 17:09
Popularne warzywa sezonowe to nie tylko wspaniały smak i witaminy, ale również możliwość przygotowania czegoś smacznego, co przypomni ci najlepszy smak lata w zimowe ponure dni. Jako, że papryki powinno być pod dostatkiem, to koniecznie musisz poznać przepis na domowy ketchup. Nie jest to jednak ten, który przygotowuje się z pomidorów, ale ten, którego podstawą jest papryka. Pasuje do mięsnych przekąsek, kanapek, a nawet do dań obiadowych. Sprawdź, jak go zrobić, szczególnie, że paprykowy sezon lada chwila.
Ketchup z papryki - prawdziwy hit wśród warzywnych przetworów
Decydując się na przetwory, z pewnością najczęściej marynujesz lub kisisz ulubione warzywa. Jeśli akurat masz papryki pod dostatkiem, to możesz być pewny tego, że ketchup z papryki przepis, stanie się twoim ulubionym. Paprykowy ketchup jest niezwykle popularny na różnych spotkaniach i chętnie wybierają go goście.
Ketchup z papryki może być również bogatym źródłem witamin, zwłaszcza witaminy C, oraz przeciwutleniaczy, które są korzystne dla zdrowia.
Przepis na ketchup z papryki - jak go zrobić?
W ostatnich latach wzrosła popularność różnorodnych smaków i odmian ketchupu, a ketchup z papryki jest jednym z innowacyjnych wariantów, który zdobywa coraz większe uznanie wśród konsumentów. Już dziś przygotuj go samodzielnie w domu i poznaj najlepszy przepis. Sezon na paprykę to odpowiedni czas, by przygotować tego typu przetwory na zimę.
Składniki:
- 3 kg czerwonej papryki oczyszczonej,
- 2 szklanki cukru,
- 1,5 szklanki oleju,
- łyżeczka chilli,
- 2 łyżki soli,
- 3 główki czosnku,
- szklanka octu,
- 3 liście laurowe,
- pieprz,
- bazylia,
- 3 słoiki koncentratu pomidorowego.
Sposób przygotowania:
- Oczyść paprykę czerwoną i przepuść ją przez maszynkę do mielenia.
- Przełóż do garnka i dodaj cukier, olej, łyżeczką chilli i sól. Gotuj przez 20 minut.
- Następnie dodaj 3 główki przeciśniętego przez praskę czosnku, 3 słoiki koncentratu pomidorowego, szklankę octu, liście laurowe, bazylię, pieprz i gotuj przez 10 minut.
- Nalej gorący ketchup z papryki do wyparzonych słoików, mocno zakręć i odwróć do góry dnem. Smacznego!