Znajoma dała mi do spróbowania ten sos. Natychmiast poprosiłem ją o przepis

Najbardziej znany i lubiany jest ten, który przygotowuje się z pomidorów. Jednak, grzechem byłoby, gdybyś nie spróbował sosu z papryki. Jako, że rozpoczyna się sezon na to warzywo, sięgnij po sprawdzoną recepturę i przygotuj domowy ketchup z papryki, który stanie się prawdziwym hitem wśród twoich domowników i gości. Jak zrobić taki ketchup i w czym tkwi jego wyjątkowość?

ObrazekDomowy ketchup z papryki - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube PALCE LIZAĆ
Karol Wiak

Popularne warzywa sezonowe to nie tylko wspaniały smak i witaminy, ale również możliwość przygotowania czegoś smacznego, co przypomni ci najlepszy smak lata w zimowe ponure dni. Jako, że papryki powinno być pod dostatkiem, to koniecznie musisz poznać przepis na domowy ketchup. Nie jest to jednak ten, który przygotowuje się z pomidorów, ale ten, którego podstawą jest papryka. Pasuje do mięsnych przekąsek, kanapek, a nawet do dań obiadowych. Sprawdź, jak go zrobić, szczególnie, że paprykowy sezon lada chwila.

Ketchup z papryki - prawdziwy hit wśród warzywnych przetworów

Decydując się na przetwory, z pewnością najczęściej marynujesz lub kisisz ulubione warzywa. Jeśli akurat masz papryki pod dostatkiem, to możesz być pewny tego, że ketchup z papryki przepis, stanie się twoim ulubionym. Paprykowy ketchup jest niezwykle popularny na różnych spotkaniach i chętnie wybierają go goście.

Obrazek
Dobrze jest odpowiednio oczyścić papryki - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Smakówa

Ketchup z papryki może być również bogatym źródłem witamin, zwłaszcza witaminy C, oraz przeciwutleniaczy, które są korzystne dla zdrowia.

Przepis na ketchup z papryki - jak go zrobić?

W ostatnich latach wzrosła popularność różnorodnych smaków i odmian ketchupu, a ketchup z papryki jest jednym z innowacyjnych wariantów, który zdobywa coraz większe uznanie wśród konsumentów. Już dziś przygotuj go samodzielnie w domu i poznaj najlepszy przepis. Sezon na paprykę to odpowiedni czas, by przygotować tego typu przetwory na zimę.

Składniki:

  • 3 kg czerwonej papryki oczyszczonej,
  • 2 szklanki cukru,
  • 1,5 szklanki oleju,
  • łyżeczka chilli,
  • 2 łyżki soli,
  • 3 główki czosnku,
  • szklanka octu,
  • 3 liście laurowe,
  • pieprz,
  • bazylia,
  • 3 słoiki koncentratu pomidorowego.
Obrazek
Przygotowanie domowego ketchupu z papryki - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Smakówa

Sposób przygotowania:

  1. Oczyść paprykę czerwoną i przepuść ją przez maszynkę do mielenia.
  2. Przełóż do garnka i dodaj cukier, olej, łyżeczką chilli i sól. Gotuj przez 20 minut.
  3. Następnie dodaj 3 główki przeciśniętego przez praskę czosnku, 3 słoiki koncentratu pomidorowego, szklankę octu, liście laurowe, bazylię, pieprz i gotuj przez 10 minut.
  4. Nalej gorący ketchup z papryki do wyparzonych słoików, mocno zakręć i odwróć do góry dnem. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają je już ze smakiem
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają je już ze smakiem
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce
Bez ciężkiego sosu i zasmażki. Tureckie pulpeciki zachwycą lekkością
Bez ciężkiego sosu i zasmażki. Tureckie pulpeciki zachwycą lekkością
Na Wszystkich Świętych zawsze stawiam na stole. Goście za każdym razem chwalą jego delikatność i puszystość
Na Wszystkich Świętych zawsze stawiam na stole. Goście za każdym razem chwalą jego delikatność i puszystość
Jesz kiwi codziennie? Twój organizm szybko to odczuje
Jesz kiwi codziennie? Twój organizm szybko to odczuje
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez