Nawet najlepsze kucharki popełniają ten błąd. Kiełbasę do bigosu dodawaj w tym momencie
Najlepszy bigos to danie, po które chętnie sięga się w sezonie zimowym. Smak kapusty dopełnia kiełbasa i inne rodzaje mięsa, czy dodatki. A czy wiesz, kiedy dodawać kiełbasę do bigosu? Okazuje się, że nawet najlepsze kucharki popełniają ten błąd.
28.02.2023 16:05
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Bigos - wyjątkowa potrawa na chłodniejsze dni
Okazuje się, że kolejność dodawania składników do bigosu, ma naprawdę duże znaczenie. Aby uzyskać ten możliwie najlepszy smak, pamiętaj, by wszystko do garnka wrzucić w odpowiednim czasie. Zbyt wczesne lub późne dodanie składników może spowodować, że uzyskasz ten zupełnie inny efekt. Dlatego też dobrze jest wiedzieć, kiedy dodawać kiełbasę do bigosu.
Bo to właśnie ona i inne rodzaje mięsa, nadają twojej potrawie tego najlepszego i pożądanego smaku. Nie ma takiej osoby, która nie lubiłaby tego dania. Po bigos sięga się chętnie, przede wszystkim w chłodniejsze dni. Jest sycący, aromatyczny, smaczny i rozgrzewający. Co prawda, są różne wariacje na temat tego dania, ale nie ma to, jak wyjątkowy smak tradycji.
Kiedy dodawać kiełbasę do bigosu?
Skoro kolejność i czas dodawania składników mają diametralne znaczenie, to dobrze jest wiedzieć, kiedy dodawać kiełbasę do bigosu. Z pewnością, zdajesz sobie sprawę, że tradycyjny bigos nie może się obejść bez dobrej jakości kiełbasy, czy innego mięsa. To właśnie mięso dodaje bigosowi aromatu, a danie staje się bardziej sycące.
Pamiętaj, by dodawana kiełbasa była świeża. A kiedy ją dodać? Podsmażoną kiełbasę należy wrzucić do garnka dopiero pod sam koniec gotowania. W przeciwnym razie istnieje duże prawdopodobieństwo, że danie straci dużo na swoim smaku i konsystencji.
Dlaczego warto jeść bigos nie tylko zimową porą?
Zgodnie z tym, co zostało już wcześniej wspomniane, po bigos najwięcej osób sięga w sezonie zimowym. Okazuje się jednak, że jest to świetna opcja na obiad, również w innych porach roku. Potrawa jest sycąca, aromatyczna i można ją wzbogacić o rozmaite dodatki, takie jak np. suszone grzyby, śliwki, zioła, różne rodzaje mięsa i wyjątkowe przyprawy.
Kapusta kiszona, która stanowi podstawę tego dania, jest źródłem wielu ważnych wartości odżywczych. Zawiera m.in. żelazo, magnez, potas, wapń, czy witamina C. Pomimo tego, że dobry bigos musi gotować przez dłuższy czas, to jego przygotowanie jest stosunkowo proste i można sięgnąć po niego wtedy, gdy najdzie cię na niego ochota.
Zobacz również na naszym kanale YouTube, jak zrobić kule z mięsa mielonego w boczku: