PrzepisDietaKosztuje 6 złotych. Skutecznie zbija cholesterol

Kosztuje 6 złotych. Skutecznie zbija cholesterol

Ten egzotyczny owoc, to istna skarbnica cennych składników odżywczych. Dzięki zawartości cennych kwasów tłuszczowych obniża poziom złego cholesterolu we krwi. Choć pochodzi z Meksyku, cieszy się sporą popularnością w wielu regionach świata. Zobacz, dlaczego warto włączyć ten smaczny owoc do swojej diety.

Awokado
Awokado
Źródło zdjęć: © Getty Images | FotografiaBasica

26.08.2023 16:56

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Awokado ceniono już 7000 lat p.n.e. Obecnie w kuchni ma wiele zastosowań. Można robić z niego dip, dodawać do kanapek, wrapów czy sałatek. Awokado wykorzystywane jest nawet do przygotowania pysznych deserów. Jest pyszne, kremowe i delikatne w smaku, a na dodatek niesamowicie zdrowe.

Wartości odżywcze awokado

Awokado zawiera około 20 proc. tłuszczu, za to bardzo niewiele węglowodanów. Awokado zawiera sporo zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, a także takie minerały jak magnez, postaw, miedź, żelazo i fosfor. Ten egzotyczny owoc jest źródłem cennych fitosteroli, witaminy C, A, E i K, a także witamin z grupy B.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Awokado a cholesterol

Fitosterole zawarte w awokado, uniemożliwiają wchłonięcie cholesterolu w jelicie cienkim. Dotyczy to zarówno cholesterolu z pożywienia, które zjadamy, jak i tego produkowanego w wątrobie. Fitosterole mogą obniżyć stężenie złego cholesterolu aż o 15 procent, dlatego często wykorzystywane są w prewencji miażdżycy.

Obniżone stężenie cholesterolu we krwi to jednak niejedyny pozytywny efekt spożycia pokarmów zawierających sterole roślinne. Działają one także przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Zapobiegają rozwojowi komórek nowotworowych oraz jak wszystkie antyoksydanty opóźniają proces starzenia.

Jak sprawdzić, czy awokado jest dojrzałe?

Dojrzałe awokado, w zależności od odmiany, powinni mieć intensywnie zieloną lub ciemnobrązową skórkę.

Dojrzałe awokado powinno być miękkie w dotyku, o sprężystej skórce. Jeżeli pod wpływem nacisku miąższ zapada się, a w skórce pozostaje wgłębienie, to owoc jest już przejrzały.