Kosztuje 6 złotych. Skutecznie zbija cholesterol

Ten egzotyczny owoc, to istna skarbnica cennych składników odżywczych. Dzięki zawartości cennych kwasów tłuszczowych obniża poziom złego cholesterolu we krwi. Choć pochodzi z Meksyku, cieszy się sporą popularnością w wielu regionach świata. Zobacz, dlaczego warto włączyć ten smaczny owoc do swojej diety.

AwokadoAwokado
Źródło zdjęć: © Getty Images | FotografiaBasica

Awokado ceniono już 7000 lat p.n.e. Obecnie w kuchni ma wiele zastosowań. Można robić z niego dip, dodawać do kanapek, wrapów czy sałatek. Awokado wykorzystywane jest nawet do przygotowania pysznych deserów. Jest pyszne, kremowe i delikatne w smaku, a na dodatek niesamowicie zdrowe.

Wartości odżywcze awokado

Awokado zawiera około 20 proc. tłuszczu, za to bardzo niewiele węglowodanów. Awokado zawiera sporo zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, a także takie minerały jak magnez, postaw, miedź, żelazo i fosfor. Ten egzotyczny owoc jest źródłem cennych fitosteroli, witaminy C, A, E i K, a także witamin z grupy B.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiąca przekąska z cukinią, serem i szynką. Gotowa w 20 minut

Awokado a cholesterol

Fitosterole zawarte w awokado, uniemożliwiają wchłonięcie cholesterolu w jelicie cienkim. Dotyczy to zarówno cholesterolu z pożywienia, które zjadamy, jak i tego produkowanego w wątrobie. Fitosterole mogą obniżyć stężenie złego cholesterolu aż o 15 procent, dlatego często wykorzystywane są w prewencji miażdżycy.

Obniżone stężenie cholesterolu we krwi to jednak niejedyny pozytywny efekt spożycia pokarmów zawierających sterole roślinne. Działają one także przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Zapobiegają rozwojowi komórek nowotworowych oraz jak wszystkie antyoksydanty opóźniają proces starzenia.

Jak sprawdzić, czy awokado jest dojrzałe?

Dojrzałe awokado, w zależności od odmiany, powinni mieć intensywnie zieloną lub ciemnobrązową skórkę.

Dojrzałe awokado powinno być miękkie w dotyku, o sprężystej skórce. Jeżeli pod wpływem nacisku miąższ zapada się, a w skórce pozostaje wgłębienie, to owoc jest już przejrzały.

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej