PrzepisDietaKosztuje 6 złotych. Skutecznie zbija cholesterol

Kosztuje 6 złotych. Skutecznie zbija cholesterol

Awokado
Awokado
Źródło zdjęć: © Getty Images | FotografiaBasica

26.08.2023 16:56

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Ten egzotyczny owoc, to istna skarbnica cennych składników odżywczych. Dzięki zawartości cennych kwasów tłuszczowych obniża poziom złego cholesterolu we krwi. Choć pochodzi z Meksyku, cieszy się sporą popularnością w wielu regionach świata. Zobacz, dlaczego warto włączyć ten smaczny owoc do swojej diety.

Awokado ceniono już 7000 lat p.n.e. Obecnie w kuchni ma wiele zastosowań. Można robić z niego dip, dodawać do kanapek, wrapów czy sałatek. Awokado wykorzystywane jest nawet do przygotowania pysznych deserów. Jest pyszne, kremowe i delikatne w smaku, a na dodatek niesamowicie zdrowe.

Wartości odżywcze awokado

Awokado zawiera około 20 proc. tłuszczu, za to bardzo niewiele węglowodanów. Awokado zawiera sporo zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, a także takie minerały jak magnez, postaw, miedź, żelazo i fosfor. Ten egzotyczny owoc jest źródłem cennych fitosteroli, witaminy C, A, E i K, a także witamin z grupy B.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Awokado a cholesterol

Fitosterole zawarte w awokado, uniemożliwiają wchłonięcie cholesterolu w jelicie cienkim. Dotyczy to zarówno cholesterolu z pożywienia, które zjadamy, jak i tego produkowanego w wątrobie. Fitosterole mogą obniżyć stężenie złego cholesterolu aż o 15 procent, dlatego często wykorzystywane są w prewencji miażdżycy.

Obniżone stężenie cholesterolu we krwi to jednak niejedyny pozytywny efekt spożycia pokarmów zawierających sterole roślinne. Działają one także przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Zapobiegają rozwojowi komórek nowotworowych oraz jak wszystkie antyoksydanty opóźniają proces starzenia.

Jak sprawdzić, czy awokado jest dojrzałe?

Dojrzałe awokado, w zależności od odmiany, powinni mieć intensywnie zieloną lub ciemnobrązową skórkę.

Dojrzałe awokado powinno być miękkie w dotyku, o sprężystej skórce. Jeżeli pod wpływem nacisku miąższ zapada się, a w skórce pozostaje wgłębienie, to owoc jest już przejrzały.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl