Siostra Anastazja ma sposób na najlepsze kotlety drobiowe. Dosłownie rozpływają się w ustach

Chcesz przygotować smaczne kotlety z piersi kurczaka? I nie mówimy tu o tradycyjnym panierowaniu, ale nieco innym podejściem do tego tematu. Już dziś poznaj przepis na kotlety drobiowe siostry Anastazji. To wyjątkowy specjał i pomysł na naprawdę różne okazje!

ObrazekKotlety drobiowe siostry Anastazji - Pyszności; Foto Canva.com i screen z filmu https://www.youtube.com/watch?v=81duqJEZzdM
Karol Wiak

Kotlety drobiowe siostry Anastazji - tradycyjne kotlety w zupełnie innym wydaniu

Skoro nie jest to tradycyjnie panierowany filet z kurczaka, to czym tak naprawdę wyróżniają się  te kotlety drobiowe? Mianowicie filet z piersi kurczaka został tu posiekany i uzupełniony mącznymi i innymi dodatkami. W niektórych częściach naszego kraju, danie to jest określane mianem "medalionów". To naprawdę smaczne danie, które zjesz zarówno na gorąco, jak i zimno. Takie kotlety będą idealnie smakować z ziemniakami i surówką, ale także na kanapce.

Obrazek
Kotlety drobiowe siostry Anastazji - Pyszności; Foto screen z filmu https://www.youtube.com/watch?v=gBmrbtvi7h4

Danie to, w dość krótkim czasie zyskało masę fanów. A wszystko to, dzięki recepturze siostry Anastazji, która postanowiła się podzielić przepisem na ten specjał. Czas najwyższy, byście i Wy przygotowali to danie w swojej kuchni.

Jak przygotować kotlety drobiowe siostry Anastazji?

Na pewno nie jest to skomplikowane danie. Jednak w odróżnieniu od tradycyjnie panierowanego fileta, będziecie potrzebować więcej składników i czasu. Jednak dla samego efektu, naprawdę warto!

Składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka
  • 3 czerwone cebule
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 jajka
  • łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • łyżka przyprawy do kurczaka
  • olej lub masło klarowane do smażenia.

Sposób przygotowania:

Kotlety drobiowe siostry Anastazji przygotujesz w około godzinę. Rozpocznij od pokrojenia fileta i cebuli w kostkę i doprawienia ich solą i pieprzem oraz przyprawą do kurczaka. Następnie dodaj żółtka, wszystko wymieszaj i odstaw na około 15 minut. Pozostałe białka należy ubić na sztywno i razem z mąkami dodać je do mięsa. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Obrazek
Siekane kotlety - Pyszności; Foto screen z filmu https://www.youtube.com/watch?v=gBmrbtvi7h4

Teraz kolej na smażenie kotletów. Robimy to podobnie jak w przypadku placków ziemniaczanych. Na rozgrzany olej kładziemy łyżką odpowiednią porcję i smażymy na złoty kolor na każdej ze stron. Kotlety drobiowe siostry Anastazji są już gotowe!

Lubisz kotlety drobiowe? Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na kotlet drobiowy po francusku z camembertem:

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej