Siostra Anastazja ma sposób na najlepsze kotlety drobiowe. Dosłownie rozpływają się w ustach
Chcesz przygotować smaczne kotlety z piersi kurczaka? I nie mówimy tu o tradycyjnym panierowaniu, ale nieco innym podejściem do tego tematu. Już dziś poznaj przepis na kotlety drobiowe siostry Anastazji. To wyjątkowy specjał i pomysł na naprawdę różne okazje!
Kotlety drobiowe siostry Anastazji - tradycyjne kotlety w zupełnie innym wydaniu
Skoro nie jest to tradycyjnie panierowany filet z kurczaka, to czym tak naprawdę wyróżniają się te kotlety drobiowe? Mianowicie filet z piersi kurczaka został tu posiekany i uzupełniony mącznymi i innymi dodatkami. W niektórych częściach naszego kraju, danie to jest określane mianem "medalionów". To naprawdę smaczne danie, które zjesz zarówno na gorąco, jak i zimno. Takie kotlety będą idealnie smakować z ziemniakami i surówką, ale także na kanapce.
Danie to, w dość krótkim czasie zyskało masę fanów. A wszystko to, dzięki recepturze siostry Anastazji, która postanowiła się podzielić przepisem na ten specjał. Czas najwyższy, byście i Wy przygotowali to danie w swojej kuchni.
Jak przygotować kotlety drobiowe siostry Anastazji?
Na pewno nie jest to skomplikowane danie. Jednak w odróżnieniu od tradycyjnie panierowanego fileta, będziecie potrzebować więcej składników i czasu. Jednak dla samego efektu, naprawdę warto!
Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka
- 3 czerwone cebule
- sól i pieprz do smaku
- 3 jajka
- łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- łyżka przyprawy do kurczaka
- olej lub masło klarowane do smażenia.
Sposób przygotowania:
Kotlety drobiowe siostry Anastazji przygotujesz w około godzinę. Rozpocznij od pokrojenia fileta i cebuli w kostkę i doprawienia ich solą i pieprzem oraz przyprawą do kurczaka. Następnie dodaj żółtka, wszystko wymieszaj i odstaw na około 15 minut. Pozostałe białka należy ubić na sztywno i razem z mąkami dodać je do mięsa. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Teraz kolej na smażenie kotletów. Robimy to podobnie jak w przypadku placków ziemniaczanych. Na rozgrzany olej kładziemy łyżką odpowiednią porcję i smażymy na złoty kolor na każdej ze stron. Kotlety drobiowe siostry Anastazji są już gotowe!
Lubisz kotlety drobiowe? Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na kotlet drobiowy po francusku z camembertem: