Siostra Anastazja ma sposób na najlepsze kotlety drobiowe. Dosłownie rozpływają się w ustach

Chcesz przygotować smaczne kotlety z piersi kurczaka? I nie mówimy tu o tradycyjnym panierowaniu, ale nieco innym podejściem do tego tematu. Już dziś poznaj przepis na kotlety drobiowe siostry Anastazji. To wyjątkowy specjał i pomysł na naprawdę różne okazje!

ObrazekKotlety drobiowe siostry Anastazji - Pyszności; Foto Canva.com i screen z filmu https://www.youtube.com/watch?v=81duqJEZzdM
Karol Wiak

Kotlety drobiowe siostry Anastazji - tradycyjne kotlety w zupełnie innym wydaniu

Skoro nie jest to tradycyjnie panierowany filet z kurczaka, to czym tak naprawdę wyróżniają się  te kotlety drobiowe? Mianowicie filet z piersi kurczaka został tu posiekany i uzupełniony mącznymi i innymi dodatkami. W niektórych częściach naszego kraju, danie to jest określane mianem "medalionów". To naprawdę smaczne danie, które zjesz zarówno na gorąco, jak i zimno. Takie kotlety będą idealnie smakować z ziemniakami i surówką, ale także na kanapce.

Obrazek
Kotlety drobiowe siostry Anastazji - Pyszności; Foto screen z filmu https://www.youtube.com/watch?v=gBmrbtvi7h4

Danie to, w dość krótkim czasie zyskało masę fanów. A wszystko to, dzięki recepturze siostry Anastazji, która postanowiła się podzielić przepisem na ten specjał. Czas najwyższy, byście i Wy przygotowali to danie w swojej kuchni.

Jak przygotować kotlety drobiowe siostry Anastazji?

Na pewno nie jest to skomplikowane danie. Jednak w odróżnieniu od tradycyjnie panierowanego fileta, będziecie potrzebować więcej składników i czasu. Jednak dla samego efektu, naprawdę warto!

Składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka
  • 3 czerwone cebule
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 jajka
  • łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • łyżka przyprawy do kurczaka
  • olej lub masło klarowane do smażenia.

Sposób przygotowania:

Kotlety drobiowe siostry Anastazji przygotujesz w około godzinę. Rozpocznij od pokrojenia fileta i cebuli w kostkę i doprawienia ich solą i pieprzem oraz przyprawą do kurczaka. Następnie dodaj żółtka, wszystko wymieszaj i odstaw na około 15 minut. Pozostałe białka należy ubić na sztywno i razem z mąkami dodać je do mięsa. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Obrazek
Siekane kotlety - Pyszności; Foto screen z filmu https://www.youtube.com/watch?v=gBmrbtvi7h4

Teraz kolej na smażenie kotletów. Robimy to podobnie jak w przypadku placków ziemniaczanych. Na rozgrzany olej kładziemy łyżką odpowiednią porcję i smażymy na złoty kolor na każdej ze stron. Kotlety drobiowe siostry Anastazji są już gotowe!

Lubisz kotlety drobiowe? Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na kotlet drobiowy po francusku z camembertem:

Wybrane dla Ciebie
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟