Te kotlety schabowe nigdy się nie nudzą. Po zapieczeniu na kiszonej kapuście są soczyste i delikatne
Chyba mało kto jest w stanie wyobrazić sobie niedzielny obiad bez kotletów schabowych. To popisowe danie, które króluje na polskich stołach. Jeśli masz plan w najbliższym czasie rozbijać schab na obiad, to może czas najwyższy, by poznać przepis na kotlety schabowe na kapuście kiszonej. Naprawdę warto.
Kotlety schabowe na kapuście kiszonej - soczyste i aromatyczne danie na obiad
Są takie dni, kiedy to staramy się za wszelką cenę urozmaicić nasze dania obiadowe. Tak się składa, że możemy to zrobić również w przypadku ulubionych schabowych. Dodatek ulubionej kapusty kiszonej sprawi, że nasze danie wyjdzie soczyste i aromatyczne. W ten właśnie sposób przygotujemy pyszną potrawę na niedzielny obiad lub na wizytę gości. Kapusta kiszona jest dodatkiem, który warto wykorzystać właśnie teraz - kiedy to za oknem robi się chłodniej. Jej smak podkreśli smak mięsa. Poznaj przepis na kotlety schabowe na kapuście kiszonej.
Jak przygotować kotlety schabowe na kapuście kiszonej?
Na pewno nie jest to zbyt skomplikowane danie. Kotletów nie panierujemy i nie smażymy, a wszystko wstawiamy razem do piekarnika. Gwarantujemy, że to danie szybko zyska wielu wielbicieli. Przekonajcie się sami, dlaczego warto przygotować kotlety schabowe na kapuście kiszonej.
Składniki:
- pół kilograma schabu
- marchewka
- pół kilograma ulubionej kapusty kiszonej
- kilka listków laurowych
- 3 łyżki oliwy
- kilka ziaren ziela angielskiego
- sól i pieprz do smaku
- papryka słodka mielona
- gałka muszkatołowa mielona
- przyprawa uniwersalna.
Sposób przygotowania:
Jeśli zachęciliśmy Was, by przygotować kotlety schabowe na kapuście kiszonej, to rozpoczynamy od mięsa. Schab kroimy w plastry i oprószamy z obu stron solą i pieprzem, odrobiną słodkiej papryki i gałką muszkatołową. Odstawiamy na chwilę, a w tym czasie płuczemy kapustę kiszoną, by pozbyć się nadmiaru kwasu. Marchewkę myjemy, obieramy i następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do niej przepłukaną kapustę, oliwę i wsypujemy odrobinę przyprawy uniwersalnej.
Mieszanką kapusty i marchewki przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Na sam wierzch układamy plastry schabu. Będzie dobrze, jeśli nasze naczynie żaroodporne przykryjemy folią aluminiową. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i wstawiamy nasze danie na godzinę. Na 5 minut przed zakończeniem pieczenia, zdejmujemy folię aluminiową. Kotlety są już gotowe. Najlepiej smakują z ziemniakami gotowanymi. Smacznego!
Lubisz kotlety w różnych wydaniach? Zobacz, jak zrobić kotlet "Weselny przysmak". Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube: