PrzepisTe kotlety schabowe nigdy się nie nudzą. Po zapieczeniu na kiszonej kapuście są soczyste i delikatne

Te kotlety schabowe nigdy się nie nudzą. Po zapieczeniu na kiszonej kapuście są soczyste i delikatne

Kotlety schabowe na kapuście - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube  Saganek
Kotlety schabowe na kapuście - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Saganek
14.12.2022 13:43

Chyba mało kto jest w stanie wyobrazić sobie niedzielny obiad bez kotletów schabowych. To popisowe danie, które króluje na polskich stołach. Jeśli masz plan w najbliższym czasie rozbijać schab na obiad, to może czas najwyższy, by poznać przepis na kotlety schabowe na kapuście kiszonej. Naprawdę warto.

Kotlety schabowe na kapuście kiszonej - soczyste i aromatyczne danie na obiad

Są takie dni, kiedy to staramy się za wszelką cenę urozmaicić nasze dania obiadowe. Tak się składa, że możemy to zrobić również w przypadku ulubionych schabowych. Dodatek ulubionej kapusty kiszonej sprawi, że nasze danie wyjdzie soczyste i aromatyczne. W ten właśnie sposób przygotujemy pyszną potrawę na niedzielny obiad lub na wizytę gości. Kapusta kiszona jest dodatkiem, który warto wykorzystać właśnie teraz - kiedy to za oknem robi się chłodniej. Jej smak podkreśli smak mięsa. Poznaj przepis na kotlety schabowe na kapuście kiszonej.

Kotlety schabowe  - Pyszności; foto: Canva
Kotlety schabowe - Pyszności; foto: Canva

Jak przygotować kotlety schabowe na kapuście kiszonej?

Na pewno nie jest to zbyt skomplikowane danie. Kotletów nie panierujemy i nie smażymy, a wszystko wstawiamy razem do piekarnika. Gwarantujemy, że to danie szybko zyska wielu wielbicieli. Przekonajcie się sami, dlaczego warto przygotować kotlety schabowe na kapuście kiszonej.

Składniki:

  • pół kilograma schabu
  • marchewka
  • pół kilograma ulubionej kapusty kiszonej
  • kilka listków laurowych
  • 3 łyżki oliwy
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku
  • papryka słodka mielona
  • gałka muszkatołowa mielona
  • przyprawa uniwersalna.

Sposób przygotowania:

Jeśli zachęciliśmy Was, by przygotować kotlety schabowe na kapuście kiszonej, to rozpoczynamy od mięsa. Schab kroimy w plastry i oprószamy z obu stron solą i pieprzem, odrobiną słodkiej papryki i gałką muszkatołową. Odstawiamy na chwilę, a w tym czasie płuczemy kapustę kiszoną, by pozbyć się  nadmiaru kwasu. Marchewkę myjemy, obieramy i następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do niej przepłukaną kapustę, oliwę i wsypujemy odrobinę przyprawy uniwersalnej.

Kapusta kiszona - Pyszności; Foto Canva.com
Kapusta kiszona - Pyszności; Foto Canva.com

Mieszanką kapusty i marchewki przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Na sam wierzch układamy plastry schabu. Będzie dobrze, jeśli nasze naczynie żaroodporne przykryjemy folią aluminiową. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i wstawiamy nasze danie na godzinę. Na 5 minut przed zakończeniem pieczenia, zdejmujemy folię aluminiową. Kotlety są już gotowe. Najlepiej smakują z ziemniakami gotowanymi. Smacznego!

Lubisz kotlety w różnych wydaniach? Zobacz, jak zrobić kotlet "Weselny przysmak". Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także