Te kotlety schabowe nigdy się nie nudzą. Po zapieczeniu na kiszonej kapuście są soczyste i delikatne

Chyba mało kto jest w stanie wyobrazić sobie niedzielny obiad bez kotletów schabowych. To popisowe danie, które króluje na polskich stołach. Jeśli masz plan w najbliższym czasie rozbijać schab na obiad, to może czas najwyższy, by poznać przepis na kotlety schabowe na kapuście kiszonej. Naprawdę warto.

Kotlety schabowe na kapuścieKotlety schabowe na kapuście - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Saganek
Karol Wiak

Kotlety schabowe na kapuście kiszonej - soczyste i aromatyczne danie na obiad

Są takie dni, kiedy to staramy się za wszelką cenę urozmaicić nasze dania obiadowe. Tak się składa, że możemy to zrobić również w przypadku ulubionych schabowych. Dodatek ulubionej kapusty kiszonej sprawi, że nasze danie wyjdzie soczyste i aromatyczne. W ten właśnie sposób przygotujemy pyszną potrawę na niedzielny obiad lub na wizytę gości. Kapusta kiszona jest dodatkiem, który warto wykorzystać właśnie teraz - kiedy to za oknem robi się chłodniej. Jej smak podkreśli smak mięsa. Poznaj przepis na kotlety schabowe na kapuście kiszonej.

Obrazek
Kotlety schabowe - Pyszności; foto: Canva

Jak przygotować kotlety schabowe na kapuście kiszonej?

Na pewno nie jest to zbyt skomplikowane danie. Kotletów nie panierujemy i nie smażymy, a wszystko wstawiamy razem do piekarnika. Gwarantujemy, że to danie szybko zyska wielu wielbicieli. Przekonajcie się sami, dlaczego warto przygotować kotlety schabowe na kapuście kiszonej.

Składniki:

  • pół kilograma schabu
  • marchewka
  • pół kilograma ulubionej kapusty kiszonej
  • kilka listków laurowych
  • 3 łyżki oliwy
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku
  • papryka słodka mielona
  • gałka muszkatołowa mielona
  • przyprawa uniwersalna.

Sposób przygotowania:

Jeśli zachęciliśmy Was, by przygotować kotlety schabowe na kapuście kiszonej, to rozpoczynamy od mięsa. Schab kroimy w plastry i oprószamy z obu stron solą i pieprzem, odrobiną słodkiej papryki i gałką muszkatołową. Odstawiamy na chwilę, a w tym czasie płuczemy kapustę kiszoną, by pozbyć się  nadmiaru kwasu. Marchewkę myjemy, obieramy i następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do niej przepłukaną kapustę, oliwę i wsypujemy odrobinę przyprawy uniwersalnej.

Obrazek
Kapusta kiszona - Pyszności; Foto Canva.com

Mieszanką kapusty i marchewki przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Na sam wierzch układamy plastry schabu. Będzie dobrze, jeśli nasze naczynie żaroodporne przykryjemy folią aluminiową. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i wstawiamy nasze danie na godzinę. Na 5 minut przed zakończeniem pieczenia, zdejmujemy folię aluminiową. Kotlety są już gotowe. Najlepiej smakują z ziemniakami gotowanymi. Smacznego!

Lubisz kotlety w różnych wydaniach? Zobacz, jak zrobić kotlet "Weselny przysmak". Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze