Kremowa pasta do smarowania pieczywa. W roli głównej ulubione letnie warzywo

Kremowa, delikatna i pełna smaku — ta pasta to idealny sposób na wykorzystanie sezonowego warzywa, które latem króluje na straganach. Cały rok nakładamy na kanapki pastę jajeczną lub twarożek, ale latem możemy pozwolić sobie na jeszcze jedną pastę, która jest odżywcza i pyszna.

Pasta z bobuPasta z bobu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | matka_Wariatka

Letnie warzywa to skarbnica smaku — a jedno z nich świetnie sprawdza się nie tylko w daniach na ciepło, ale też jako baza do kremowej pasty. Jeśli szukasz czegoś, co urozmaici twoje kanapki, to zdecydowanie będzie to szybka i prosta w przygotowaniu pasta z bobu. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Stir-fry z karkówką i pysznymi sosami podbije każde podniebienie

Dlaczego warto jeść bób?

Bób, nie należy do warzyw o kilkunastu kaloriach na 100 g, ale absolutnie nie powinno Cię to zniechęcać. Wręcz przeciwnie — dzięki temu bób jest bardziej sycący niż wiele innych warzyw i może stać się główną gwiazdą naszych obiadów. To też dobry sposób, by przemycić strączki do diety — szczególnie dla tych, którzy nie przepadają za nimi w klasycznej formie i szukają ciekawych alternatyw. Warto wpleść do swojej diety bób, szczególnie w prostej formie. Szczególną uwagę powinny zwrócić na niego osoby na diecie bezmięsnej, ponieważ bób jest bogatym źródłem białka, bardzo ważnego w diecie roślinnej.

Przepis na pastę z bobu

Pasta z bobu to prawdziwy letni hit — delikatna, pożywna i kremowa. Choć bób najczęściej jemy solo, to warto spróbować czegoś nowego. Po zblendowaniu z paroma dodatkami bób staje się kremowy i bardzo uniwersalny. Aby pasta była bardziej pożywna, możesz dodać na przykład ser feta, który świetnie komponuje się ze smakiem bobu — doda mu słonego aromatu i przyjemnego serowego posmaku. Pastę można podać na pieczywie lub jako dip do grilla, a także wykorzystać jako bazę do obiadu, ale też wykorzystać do obiadu, na przykład jako sos do makaronu. Wystarczy po przygotowaniu dodać dwie łyżki wody z makaronu i dokładnie wymieszać. Aby posiłek był jeszcze bardziej sycący, możesz zamienić makaron pszenny na pełnoziarnisty oraz dodać kurczaka lub tofu.

Składniki:

  • 500 g nieugotowanego bobu,
  • 75 g sera feta,
  • łyżka oliwy,
  • ząbek czosnku,
  • pół cytryny,
  • łyżka soli,
  • łyżeczka cukru,
  • szczypta pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj bób w wodzie z łyżką soli i łyżeczką cukru. Gotuj go przez około 10 minut, dzięki czemu będzie kremowy i delikatny — jeśli gotujesz go za krótko, trudniej się blenduje.
  2. Po ugotowaniu odcedź bób, opcjonalnie obierz ze skórki i wrzuć do kielicha blendera.
  3. Następnie przeciśnij czosnek przez praskę, wyciśnij sok z połowy cytryny, dodaj pieprz, łyżkę oliwy oraz fetę. Wszystko dokładnie zblenduj.
  4. Podawaj na przykład na chlebie z ulubionymi dodatkami.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Wygląda jak pokryty skórą węża. Pomaga zachować sokoli wzrok i prawidłowe ciśnienie
Wygląda jak pokryty skórą węża. Pomaga zachować sokoli wzrok i prawidłowe ciśnienie
Przepis od babci leży w szufladzie. Ziemniaczana lepiej smakuje po ekwadorsku
Przepis od babci leży w szufladzie. Ziemniaczana lepiej smakuje po ekwadorsku
Zostały ci banany? Przygotuj to najprostsze na świecie ciasto
Zostały ci banany? Przygotuj to najprostsze na świecie ciasto
Tak należy smażyć polędwiczki wieprzowe. Inaczej nie będą soczyste
Tak należy smażyć polędwiczki wieprzowe. Inaczej nie będą soczyste
Zamiast zamawiać kebaba, zrób sałatkę. Tańsza, smaczniejsza i zdrowsza
Zamiast zamawiać kebaba, zrób sałatkę. Tańsza, smaczniejsza i zdrowsza
Jesienią robię zupę krem z 2 warzyw. Rozgrzewa i syci aż do kolacji
Jesienią robię zupę krem z 2 warzyw. Rozgrzewa i syci aż do kolacji
Tybetańskie pierogi nie mają sobie równych. Nawet ruskie wypadną blado
Tybetańskie pierogi nie mają sobie równych. Nawet ruskie wypadną blado
Pierwszy raz spróbowałem w Albanii. Znalazłem przepis i smażę co weekend zamiast racuchów
Pierwszy raz spróbowałem w Albanii. Znalazłem przepis i smażę co weekend zamiast racuchów
Mama robiła takie ciągutki, gdy byłem dzieckiem. Nie było lepszych słodyczy
Mama robiła takie ciągutki, gdy byłem dzieckiem. Nie było lepszych słodyczy
Pieczarki są gorzkie i źle smakują? Popełniasz ten błąd przed smażeniem
Pieczarki są gorzkie i źle smakują? Popełniasz ten błąd przed smażeniem
Do kaszy dorzucam sezonowe warzywo. Wychodzi pyszny, jesienny obiad
Do kaszy dorzucam sezonowe warzywo. Wychodzi pyszny, jesienny obiad
Podpatrzyłam u włoskiej gospodyni. To połączenie bije gotowe mieszanki do mięs
Podpatrzyłam u włoskiej gospodyni. To połączenie bije gotowe mieszanki do mięs