Kremowa pasta do smarowania pieczywa. W roli głównej ulubione letnie warzywo
Kremowa, delikatna i pełna smaku — ta pasta to idealny sposób na wykorzystanie sezonowego warzywa, które latem króluje na straganach. Cały rok nakładamy na kanapki pastę jajeczną lub twarożek, ale latem możemy pozwolić sobie na jeszcze jedną pastę, która jest odżywcza i pyszna.
Letnie warzywa to skarbnica smaku — a jedno z nich świetnie sprawdza się nie tylko w daniach na ciepło, ale też jako baza do kremowej pasty. Jeśli szukasz czegoś, co urozmaici twoje kanapki, to zdecydowanie będzie to szybka i prosta w przygotowaniu pasta z bobu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Stir-fry z karkówką i pysznymi sosami podbije każde podniebienie
Dlaczego warto jeść bób?
Bób, nie należy do warzyw o kilkunastu kaloriach na 100 g, ale absolutnie nie powinno Cię to zniechęcać. Wręcz przeciwnie — dzięki temu bób jest bardziej sycący niż wiele innych warzyw i może stać się główną gwiazdą naszych obiadów. To też dobry sposób, by przemycić strączki do diety — szczególnie dla tych, którzy nie przepadają za nimi w klasycznej formie i szukają ciekawych alternatyw. Warto wpleść do swojej diety bób, szczególnie w prostej formie. Szczególną uwagę powinny zwrócić na niego osoby na diecie bezmięsnej, ponieważ bób jest bogatym źródłem białka, bardzo ważnego w diecie roślinnej.
Przepis na pastę z bobu
Pasta z bobu to prawdziwy letni hit — delikatna, pożywna i kremowa. Choć bób najczęściej jemy solo, to warto spróbować czegoś nowego. Po zblendowaniu z paroma dodatkami bób staje się kremowy i bardzo uniwersalny. Aby pasta była bardziej pożywna, możesz dodać na przykład ser feta, który świetnie komponuje się ze smakiem bobu — doda mu słonego aromatu i przyjemnego serowego posmaku. Pastę można podać na pieczywie lub jako dip do grilla, a także wykorzystać jako bazę do obiadu, ale też wykorzystać do obiadu, na przykład jako sos do makaronu. Wystarczy po przygotowaniu dodać dwie łyżki wody z makaronu i dokładnie wymieszać. Aby posiłek był jeszcze bardziej sycący, możesz zamienić makaron pszenny na pełnoziarnisty oraz dodać kurczaka lub tofu.
Składniki:
- 500 g nieugotowanego bobu,
- 75 g sera feta,
- łyżka oliwy,
- ząbek czosnku,
- pół cytryny,
- łyżka soli,
- łyżeczka cukru,
- szczypta pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Ugotuj bób w wodzie z łyżką soli i łyżeczką cukru. Gotuj go przez około 10 minut, dzięki czemu będzie kremowy i delikatny — jeśli gotujesz go za krótko, trudniej się blenduje.
- Po ugotowaniu odcedź bób, opcjonalnie obierz ze skórki i wrzuć do kielicha blendera.
- Następnie przeciśnij czosnek przez praskę, wyciśnij sok z połowy cytryny, dodaj pieprz, łyżkę oliwy oraz fetę. Wszystko dokładnie zblenduj.
- Podawaj na przykład na chlebie z ulubionymi dodatkami.