Kucharki przed wojną robiły nietypowe kotlety. Ten przepis ma już 111 lat
Przed świętami przepisy na śledzie są na topie. Jednak takiego na pewno nikt nie zna. Może zamiast sałatki zrobić z nich kotlety? To świetna propozycja w stylu retro, która sprawdza się do dziś.
Już ponad sto lat temu kotlety ze śledzia były powszechnie znanym i cenionym daniem w wielu domach. Ich przygotowanie jest bardzo proste. Znasz recepturę mięsnych kotletów mielonych? Tutaj przepis jest podobny. Warto wykorzystać go i przygotować świąteczny obiad.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak kiedyś jadano
Monika Śmigielska, autorka bloga "Kuchenny Kredens", specjalizuje się w odkrywaniu i ożywianiu przepisów z dawnej Polski. Chętnie eksploruje stare książki kucharskie oraz gazety, w których odnajduje zapomniane receptury, a następnie wciela je w życie. Wśród jej propozycji można znaleźć najróżniejsze potrawy, od naleśników z masą migdałową z 1914 r. po kiszki pasztetowe z 1931 r.
Postne kotlety
Monika Śmigielska zaprezentowała też przepis na kotlety z 1913 roku, które bazują na rybach. Gospodynie często wybierały wtedy śledzie zamiast wieprzowiny czy drobiu do przygotowywania tego dania. Zgodnie z opinią autorki bloga, kotlety te są przepyszne, a co najważniejsze, niezwykle prostym i niedrogim daniem. Są soczyste i mają bogaty smak. Świetnie pasuje do nich sos grzybowy.
Kotlety śledziowe w stylu retro
Składniki:
- sześć filetów śledziowych,
- jedna kajzerka,
- jedna cebula,
- jedno lub dwa jajka,
- masło,
- pieprz,
- bułka tarta.
Sposób przygotowania:
- Śledzie mocz tak długo, jak tego potrzebują. Następnie zmiel je lub drobno posiekaj.
- Cebulę drobno posiekaj, następnie przesmaż na maśle do zeszklenia i wymieszaj z rybą.
- Dodaj namoczoną w mleku kajzerkę oraz jajka, dopraw masę pieprzem. Jeśli masa jest zbyt rzadka, zagęść ją bułką tartą.
- Z masy formuj kotlety, obtaczaj w bułce tartej i smaż na złoty kolor z obu stron.