WAŻNE
TERAZ

Autostrada zablokowana po karambolu. Zginęła kobieta

Kucharki przed wojną robiły nietypowe kotlety. Ten przepis ma już 111 lat

Przed świętami przepisy na śledzie są na topie. Jednak takiego na pewno nikt nie zna. Może zamiast sałatki zrobić z nich kotlety? To świetna propozycja w stylu retro, która sprawdza się do dziś.

Ten retro przepis wciąż się sprawdzaTen retro przepis wciąż się sprawdza
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Już ponad sto lat temu kotlety ze śledzia były powszechnie znanym i cenionym daniem w wielu domach. Ich przygotowanie jest bardzo proste. Znasz recepturę mięsnych kotletów mielonych? Tutaj przepis jest podobny. Warto wykorzystać go i przygotować świąteczny obiad.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śledzie po szczecińsku zaskakują smakiem. Regionalny przepis warto mieć w swoim repertuarze

Jak kiedyś jadano

Monika Śmigielska, autorka bloga "Kuchenny Kredens", specjalizuje się w odkrywaniu i ożywianiu przepisów z dawnej Polski. Chętnie eksploruje stare książki kucharskie oraz gazety, w których odnajduje zapomniane receptury, a następnie wciela je w życie. Wśród jej propozycji można znaleźć najróżniejsze potrawy, od naleśników z masą migdałową z 1914 r. po kiszki pasztetowe z 1931 r.

Postne kotlety

Monika Śmigielska zaprezentowała też przepis na kotlety z 1913 roku, które bazują na rybach. Gospodynie często wybierały wtedy śledzie zamiast wieprzowiny czy drobiu do przygotowywania tego dania. Zgodnie z opinią autorki bloga, kotlety te są przepyszne, a co najważniejsze, niezwykle prostym i niedrogim daniem. Są soczyste i mają bogaty smak. Świetnie pasuje do nich sos grzybowy.

Kotlety śledziowe w stylu retro

Składniki:

  • sześć filetów śledziowych,
  • jedna kajzerka,
  • jedna cebula,
  • jedno lub dwa jajka,
  • masło,
  • pieprz,
  • bułka tarta.

Sposób przygotowania:

  1. Śledzie mocz tak długo, jak tego potrzebują. Następnie zmiel je lub drobno posiekaj.
  2. Cebulę drobno posiekaj, następnie przesmaż na maśle do zeszklenia i wymieszaj z rybą.
  3. Dodaj namoczoną w mleku kajzerkę oraz jajka, dopraw masę pieprzem. Jeśli masa jest zbyt rzadka, zagęść ją bułką tartą.
  4. Z masy formuj kotlety, obtaczaj w bułce tartej i smaż na złoty kolor z obu stron.
Wybrane dla Ciebie
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟