Kulinarne niezbędniki na lato. Będzie smacznie, rześko i aromatycznie
Po wiośnie pełnej słodkich przyjemności i delikatnego powiewu świeżości nadszedł czas na prawdziwe kulinarne odkrycia, które rozgrzeją nasze podniebienia i ochłodzą zmysły w upalne dni. To smaki, które towarzyszyć nam będą przez całe lato.
Niezbędnik grillowania
Lato upływa zdecydowanie pod znakiem rarytasów z grilla. To jeden z chętniej wybieranych sposobów na spędzenie czasu na zewnątrz, a aromat mięs dochodzi z wielu przydomowych ogródków, przyjemnie łaskocząc w nos. Aby piknik czy grill były udane, warto mieć pod ręką sprawdzone produkty, które ułatwią przygotowania i poprawią smak potraw. Z pomocą przychodzi marka Knorr. Sałatki wzbogacone o sos grecki, włoski czy koperkowo-ziołowy będą podstawą plenerowych spotkań. Miłośnicy mięsa skusić się mogą na mieszanki przypraw, które dodadzą aromatu. Przyprawa do mięs z rozmarynem, uniwersalna mieszanka, przyprawa do warzyw z grilla czy złocisty kurczak to spore ułatwienie w kuchni. Starannie dobrana kompozycja i odpowiednie proporcje otulą mięso i warzywa.
Złocisty kurczak w chrupiącej panierce to hit pikników. Fix Knorr Chrupiący Kurczak z Czosnkiem, Chrupiący Kurczak Serowy czy też Chrupiący Kurczak z Papryką podkręcą smak i sprawią, że zwykłe filety zamienią się w smaczną przekąskę.
Marka Knorr podpowiada, jak zrobić pyszny dip paprykowy do warzyw i mięs.
Składniki:
- 2 czerwone papryki
- 1 opakowanie Sosu sałatkowego greckiego Knorr
- 1 szalotka
- 1 małe chili (opcjonalnie)
- 2 ząbki czosnku
- 1 cytryna
- 100 ml oliwy
- świeża kolendra
Sposób przygotowania:
- Piecz paprykę, szalotkę, chili i czosnek przez 20 minut w folii aluminiowej w piekarniku nagrzanym do 200°C. Wystudź warzywa.
- Paprykę obierz ze skóry i usuń gniazdo. Przełóż wszystkie upieczone warzywa do miksera, wciśnij sok z cytryny i dodaj jajko.
- Całość miksuj powoli, dodając oliwę, aż sos zrobi się gęsty.
- Powstały sos przełóż do miseczki. Dopraw do smaku sosem sałatkowym Knorr i posiekaną kolendrą. Wymieszaj.
Sery pleśniowe z aromatycznym akcentem
Camembert Valbon to autentyczny francuski ser, stworzony według oryginalnej receptury Henriego Hutina. Produkowany w nowoczesnej fabryce, która pielęgnuje rzemieślnicze tradycje, ser ten słynie z aksamitnej, szlachetnej skórki pleśniowej, nadającej mu wyjątkowy smak i aromat.
Tym razem tradycyjny, francuski ser pleśniowy zyskał ciekawy dodatek. Valbon Camembert w posypce śródziemnomorskiej z nutami pomidorów, czosnku i bazylii oraz Valbon Camembert w posypce z pieprzu to pyszne urozmaicenie klasycznej deski serów. To połączenie idealne zarówno dla miłośników klasycznych smaków, jak i poszukiwaczy nowości.
Wybierz polskie soki
Gdy lato w pełni, Polska staje się prawdziwą skarbnicą świeżych smaków, a obfitość warzyw i owoców przekłada się na wysoką jakość produkowanych soków. Śmiało można je nazwać naszą narodową dumą - w 2024 roku w Polsce wyprodukowano ponad 96 milionów litrów soków owocowych. Warto odkryć pyszne regiony naszego kraju i postawić na to, co najlepsze. Soki owocowe i warzywne świetnie sprawdzą się podczas letnich wyjazdów, pikników i rodzinnych spotkań, a turystyka sokowa może okazać się wspaniałym pomysłem na wakacyjny wyjazd.
Region Grójca i Warki na Mazowszu to serce polskiego sadownictwa jabłoniowego. Możesz tu zwiedzać sady i przetwórnie, degustować różne odmiany jabłek (np. Szampion, Antonówka) i cieszyć się malowniczymi trasami rowerowymi. Jabłka i soki jabłkowe są bogate w polifenole, cenne przeciwutleniacze. Kujawy, Wielkopolska i Lubelszczyzna dominują z kolei w warzywa korzeniowe, takie jak marchew. Powstający z niej sok to znakomite źródło beta-karotenu, wspierającego wzrok i skórę. Lubelszczyzna i Kujawy to również idealne tereny dla buraków czerwonych. Te warzywa zawierają betaninę, barwnik o właściwościach przeciwbakteryjnych i potencjalnie przeciwnowotworowych.
- Poznawanie polskich soków poprzez turystykę to nie tylko pomysł na kreatywną aktywność i element zdrowego stylu życia, ale też sposób na docenienie pracy rodzimych rolników i przetwórców – mówi Barbara Groele, sekretarz generalna Stowarzyszenia Krajowa Unia Producentów Soków
Postaw na Relax
Napój polskiej marki Shroom Relax zdobył Złoty Medal w prestiżowym konkursie World Alcohol-Free Awards 2025 w kategorii Functional. Rywalizował z 600 napojami z całego świata i to właśnie polski produkt zdobył uznanie jurorów w formule "blind tasting". Oznacza to, że sędziowie nie znali marki ani nie widzieli opakowania produktu. Jedynymi kryteriami oceny były zapach, smak i ogólne doznania sensoryczne. To dowód na innowacyjność i wysoką jakość polskiej myśli produkcyjnej w rozwijającej się niszy napojów bezalkoholowych.