Kulinarne niezbędniki na lato. Będzie smacznie, rześko i aromatycznie

Po wiośnie pełnej słodkich przyjemności i delikatnego powiewu świeżości nadszedł czas na prawdziwe kulinarne odkrycia, które rozgrzeją nasze podniebienia i ochłodzą zmysły w upalne dni. To smaki, które towarzyszyć nam będą przez całe lato.

Pomysły na urozmaicenie letnich posiłkówPomysły na urozmaicenie letnich posiłków
Źródło zdjęć: © Canva, Materiały prasowe
Ewa Malinowska

Niezbędnik grillowania

Lato upływa zdecydowanie pod znakiem rarytasów z grilla. To jeden z chętniej wybieranych sposobów na spędzenie czasu na zewnątrz, a aromat mięs dochodzi z wielu przydomowych ogródków, przyjemnie łaskocząc w nos. Aby piknik czy grill były udane, warto mieć pod ręką sprawdzone produkty, które ułatwią przygotowania i poprawią smak potraw. Z pomocą przychodzi marka Knorr. Sałatki wzbogacone o sos grecki, włoski czy koperkowo-ziołowy będą podstawą plenerowych spotkań. Miłośnicy mięsa skusić się mogą na mieszanki przypraw, które dodadzą aromatu. Przyprawa do mięs z rozmarynem, uniwersalna mieszanka, przyprawa do warzyw z grilla czy złocisty kurczak to spore ułatwienie w kuchni. Starannie dobrana kompozycja i odpowiednie proporcje otulą mięso i warzywa.

Złocisty kurczak w chrupiącej panierce to hit pikników. Fix Knorr Chrupiący Kurczak z Czosnkiem, Chrupiący Kurczak Serowy czy też Chrupiący Kurczak z Papryką podkręcą smak i sprawią, że zwykłe filety zamienią się w smaczną przekąskę.

Marka Knorr podpowiada, jak zrobić pyszny dip paprykowy do warzyw i mięs.

Składniki: 

  • 2 czerwone papryki 
  • 1 opakowanie Sosu sałatkowego greckiego Knorr 
  • 1 szalotka 
  • 1 małe chili (opcjonalnie) 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 cytryna 
  • 100 ml oliwy 
  • świeża kolendra 

Sposób przygotowania: 

  1. Piecz paprykę, szalotkę, chili i czosnek przez 20 minut w folii aluminiowej w piekarniku nagrzanym do 200°C. Wystudź warzywa. 
  2. Paprykę obierz ze skóry i usuń gniazdo. Przełóż wszystkie upieczone warzywa do miksera, wciśnij sok z cytryny i dodaj jajko. 
  3. Całość miksuj powoli, dodając oliwę, aż sos zrobi się gęsty. 
  4. Powstały sos przełóż do miseczki. Dopraw do smaku sosem sałatkowym Knorr i posiekaną kolendrą. Wymieszaj.
Dip paprykowy sprawdzi się do mięs i warzyw
Dip paprykowy sprawdzi się do mięs i warzyw © Materiały prasowe

Sery pleśniowe z aromatycznym akcentem

Camembert Valbon to autentyczny francuski ser, stworzony według oryginalnej receptury Henriego Hutina. Produkowany w nowoczesnej fabryce, która pielęgnuje rzemieślnicze tradycje, ser ten słynie z aksamitnej, szlachetnej skórki pleśniowej, nadającej mu wyjątkowy smak i aromat.

Valbon z posypką śródziemnomorską
Valbon z posypką śródziemnomorską © Materiały prasowe

Tym razem tradycyjny, francuski ser pleśniowy zyskał ciekawy dodatek. Valbon Camembert w posypce śródziemnomorskiej z nutami pomidorów, czosnku i bazylii oraz Valbon Camembert w posypce z pieprzu to pyszne urozmaicenie klasycznej deski serów. To połączenie idealne zarówno dla miłośników klasycznych smaków, jak i poszukiwaczy nowości.

Wybierz polskie soki

Gdy lato w pełni, Polska staje się prawdziwą skarbnicą świeżych smaków, a obfitość warzyw i owoców przekłada się na wysoką jakość produkowanych soków. Śmiało można je nazwać naszą narodową dumą - w 2024 roku w Polsce wyprodukowano ponad 96 milionów litrów soków owocowych. Warto odkryć pyszne regiony naszego kraju i postawić na to, co najlepsze. Soki owocowe i warzywne świetnie sprawdzą się podczas letnich wyjazdów, pikników i rodzinnych spotkań, a turystyka sokowa może okazać się wspaniałym pomysłem na wakacyjny wyjazd.

Warto wybrać polskie soki
Warto wybrać polskie soki © Materiały prasowe

Region Grójca i Warki na Mazowszu to serce polskiego sadownictwa jabłoniowego. Możesz tu zwiedzać sady i przetwórnie, degustować różne odmiany jabłek (np. Szampion, Antonówka) i cieszyć się malowniczymi trasami rowerowymi. Jabłka i soki jabłkowe są bogate w polifenole, cenne przeciwutleniacze. Kujawy, Wielkopolska i Lubelszczyzna dominują z kolei w warzywa korzeniowe, takie jak marchew. Powstający z niej sok to znakomite źródło beta-karotenu, wspierającego wzrok i skórę. Lubelszczyzna i Kujawy to również idealne tereny dla buraków czerwonych. Te warzywa zawierają betaninę, barwnik o właściwościach przeciwbakteryjnych i potencjalnie przeciwnowotworowych.

- Poznawanie polskich soków poprzez turystykę to nie tylko pomysł na kreatywną aktywność i element zdrowego stylu życia, ale też sposób na docenienie pracy rodzimych rolników i przetwórców – mówi Barbara Groele, sekretarz generalna Stowarzyszenia Krajowa Unia Producentów Soków

Postaw na Relax

Napój polskiej marki Shroom Relax zdobył Złoty Medal w prestiżowym konkursie World Alcohol-Free Awards 2025 w kategorii Functional. Rywalizował z 600 napojami z całego świata i to właśnie polski produkt zdobył uznanie jurorów w formule "blind tasting". Oznacza to, że sędziowie nie znali marki ani nie widzieli opakowania produktu. Jedynymi kryteriami oceny były zapach, smak i ogólne doznania sensoryczne. To dowód na innowacyjność i wysoką jakość polskiej myśli produkcyjnej w rozwijającej się niszy napojów bezalkoholowych.

Wybrane dla Ciebie
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀