Kultowa cukiernia kończy działalność. Po wielu latach na rynku pokonała ich dopiero inflacja

Po wielu latach na rynku kultowa cukiernia kończy działalność. Przetrwali wiele kryzysów, jednak pokonała ich szalejąca inflacja.

Kultowa cukiernia kończy działalnośćKultowa cukiernia kończy działalność - Pyszności źródło Canva
Ewa

Kryzys w gastronomii

Szalejące podwyżki powodują, że coraz więcej lokali decyduje się na zamknięcie. Ceny dóbr i usług konsumpcyjnych były w październiku średnio o 17,9 proc. wyższe niż rok wcześniej. To najwyższe podwyżki od 1997 roku. Ekonomiści ostrzegają, że ta sytuacja utrzyma się do przyszłego roku.

Restauracje szukają sposobów na to, jak poradzić sobie z kryzysem. Skracają czasy otwarcia, ograniczają menu lub oszczędnie szastają promocjami. Niestety, nie wszystkim uda się wyjść obronną ręką.

Restauracja - Pyszności; Foto: Canva.com
Restauracja - Pyszności; Foto: Canva.com

Kultowa cukiernia kończy działalność

Z problemem rosnących rachunków borykają się kolejne firmy. 13 listopada łódzka cukiernia i lodziarnia Wasiakowie ogłosiła zakończenie działalności. Skosztować ich słodkości będzie można jedynie do końca roku.

Po wielu rozważaniach, wyliczeniach i rozmowach podjęliśmy bardzo trudną decyzję. Z końcem roku zamykamy naszą cukiernię w Łodzi na ul. Traugutta- napisali właściciele cukierni

Chociaż łódzki lokal firmy Wasiakowie istnieje od 2014 roku, firma może pochwalić się ponad 40-letnim doświadczeniem w produkcji ciast i tworzeniu nowych smaków w cukiernictwie. Wieloletnie doświadczenie właścicieli nie pomogło uchronić się przed kryzysem. Państwo Wasiakowie działają także poza Łodzią. Firma posiada lokale w Kutnie, Łęczycy i Gostyninie.

Kultowa cukiernia kończy działalność- Pyszności/ źródło: Canva
Kultowa cukiernia kończy działalność- Pyszności/ źródło: Canva
Rosnące koszty utrzymania lokalu spowodowały, że na chwilę obecną nie jesteśmy w stanie prowadzić działalności w Łodzi. I chociaż jest to smutna wiadomość, tak bardzo, bardzo chcemy podziękować wszystkim Wam za te 8,5 roku. Przez ten czas przygotowaliśmy dla Was ponad 400 różnych smaków lodów, spełnialiśmy Wasze lodowe marzenia, eksperymentowaliśmy z połączeniami smaków, formami deserów i wegańskimi smakami lodów.

Średnio na każdą firmę zajmującą się pieczeniem chleba i ciast przypada ponad 200 tys. zł zaległości wobec dostawców i banków - wynika z danych Rejestru Dłużników BIG InfoMonitor. Pogrążone w kryzysie lokale, często z wieloletnią tradycją poddają się i zamykają działalności.

Fani są rozczarowani

Fani łódzkiej cukierni nie kryją smutku z powodu zamknięcia ulubionego lokalu.

To byłaby ogromną strata, cukiernia z prawdziwego zdarzenia, że wspaniała kawa, pyszna tarta cytrynową, lodami boskimi. Jeśli nie wy to kto...
O nieee :( tyle cudownych chwil i przepysznych smaków związanych z tym miejscem .Mam nadzieje ,że uda się Wam wróci do Łodzi.Powodzenia!!!
Rozpacz. Byłem Waszym stałym klientem od pierwszych dni powstania w 2014 roku. Uwielbiam Wasze lody i ciasta. No chyba trzeba będzie się wreszcie wybrać do Kutna - piszą internauci

Przepis na kociołek z piekarnika znajdziesz na naszym kanale YouTube

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej