Kultowe kopytka połączyłem z kurczakiem w śmietankowym sosie. Lepszego obiadu nie jadłem
Zjadłbyś coś dobrego, ale sam nie wiesz, co to miałoby dokładnie być? Postaw na genialne połączenie smacznych kopytek i kurczaka w kremowym sosie. Ślinka cieknie od samego patrzenia.
09.06.2024 | aktual.: 13.06.2024 12:02
Jeśli znudziło ci się już serwowanie kurczaka w panierce z ziemniaczanym purée, przychodzę z ciekawą propozycją wykorzystania tych składników w zupełnie nowym wydaniu. Nie dość, że obejdziesz się bez smażenia kurczaka, to jeszcze połączysz go z aksamitnym kremem, który zachwyca smakiem już od pierwszego kęsa.
To jednak nie koniec dobrych wiadomości, jakie dla ciebie mam. Rozpływającemu się w ustach mięsu będą towarzyszyć jednocześnie genialne kopytka domowej roboty. Już od samego czytania można natychmiast zgłodnieć, dlatego nie przedłużam i od razu przechodzę do szczegółowej instrukcji, dzięki której w mgnieniu oka wyczarujesz prawdziwą ucztę dla całej rodziny.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zobacz także
Z takim pomysłem na obiad masz pewność, że zniknie z talerzy w mgnieniu oka
Kopytka około 50 szt.:
- 120 g mąki pszennej + do podsypania,
- 600 g ziemniaków typ C,
- 1 łyżka soli,
- 1 jajko.
Kurczak w sosie śmietankowym:
- 2 filety piersi z kurczaka,
- ¼ szkl. oleju roślinnego,
- 2 łyżki przyprawy do kurczaka,
- 1 czerwona papryka,
- ½ czerwonej cebuli,
- 2 ząbki czosnku,
- 250 ml śmietanki 18 proc.,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania kurczaka. W tym celu najpierw dokładnie oczyszczam mięso, po czym kroję je na mniejsze kawałki.
Krok 2. Następnie przerzucam mięso do miski i łączę je z olejem oraz przyprawą do kurczaka. Filety z dodatkami przekładam na rozgrzaną patelnię, gdzie smażę je do chwili, aż nabiorą złocistych rumieńców z każdej strony.
Krok 3. Jako kolejne składniki na patelnię trafiają drobno posiekane warzywa, a mianowicie: czerwona cebula, czerwona papryka oraz ząbki czosnku.
Krok 4. Na koniec dodaję śmietankę oraz koncentrat pomidorowy. I sos po chwili jest już gotowy.
Krok 5. Do zrobienia zostają jeszcze domowe kopytka. Aby je przygotować, na stolnicy łączę ze sobą: mąkę, ugotowane i przeciśnięte przez praskę ziemniaki, sól oraz jajko.
Krok 6. Dobrze wyrobione ciasto dzielę następnie na dwie części, po czym każdy element wałkuję pod dłońmi i tnę go na koniec na mniejsze kawałki. Tak przygotowane kopytka gotuję we wrzącej i osolonej wodzie przez ok. 2-3 minuty od momentu wypłynięcia kopytek na powierzchnię.
Krok 7. Ugotowane kopytka serwuję z kurczakiem w sosie. Oczywiście nie zapominam o dekoracji z posiekanej natki pietruszki. I to wszystko, smacznego!