Kultowe kopytka połączyłem z kurczakiem w śmietankowym sosie. Lepszego obiadu nie jadłem

Zjadłbyś coś dobrego, ale sam nie wiesz, co to miałoby dokładnie być? Postaw na genialne połączenie smacznych kopytek i kurczaka w kremowym sosie. Ślinka cieknie od samego patrzenia.

Na jednej porcji na pewno się nie skończy
Na jednej porcji na pewno się nie skończy
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

09.06.2024 | aktual.: 13.06.2024 12:02

Jeśli znudziło ci się już serwowanie kurczaka w panierce z ziemniaczanym purée, przychodzę z ciekawą propozycją wykorzystania tych składników w zupełnie nowym wydaniu. Nie dość, że obejdziesz się bez smażenia kurczaka, to jeszcze połączysz go z aksamitnym kremem, który zachwyca smakiem już od pierwszego kęsa.

To jednak nie koniec dobrych wiadomości, jakie dla ciebie mam. Rozpływającemu się w ustach mięsu będą towarzyszyć jednocześnie genialne kopytka domowej roboty. Już od samego czytania można natychmiast zgłodnieć, dlatego nie przedłużam i od razu przechodzę do szczegółowej instrukcji, dzięki której w mgnieniu oka wyczarujesz prawdziwą ucztę dla całej rodziny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z takim pomysłem na obiad masz pewność, że zniknie z talerzy w mgnieniu oka

Kopytka około 50 szt.:

  • 120 g mąki pszennej + do podsypania,
  • 600 g ziemniaków typ C,
  • 1 łyżka soli,
  • 1 jajko.

Kurczak w sosie śmietankowym:

  • 2 filety piersi z kurczaka,
  • ¼ szkl. oleju roślinnego,
  • 2 łyżki przyprawy do kurczaka,
  • 1 czerwona papryka,
  • ½ czerwonej cebuli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 250 ml śmietanki 18 proc.,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania kurczaka. W tym celu najpierw dokładnie oczyszczam mięso, po czym kroję je na mniejsze kawałki

W pierwszej kolejności zajmuję się kurczakiem
W pierwszej kolejności zajmuję się kurczakiem© Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Następnie przerzucam mięso do miski i łączę je z olejem oraz przyprawą do kurczaka. Filety z dodatkami przekładam na rozgrzaną patelnię, gdzie smażę je do chwili, aż nabiorą złocistych rumieńców z każdej strony. 

Mięso na dalszym etapie przygotowuję na patelni
Mięso na dalszym etapie przygotowuję na patelni© Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Jako kolejne składniki na patelnię trafiają drobno posiekane warzywa, a mianowicie: czerwona cebula, czerwona papryka oraz ząbki czosnku

W przepisie nie zabraknie m.in. czosnku
W przepisie nie zabraknie m.in. czosnku© Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Na koniec dodaję śmietankę oraz koncentrat pomidorowy. I sos po chwili jest już gotowy. 

Już coraz bliżej
Już coraz bliżej© Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Do zrobienia zostają jeszcze domowe kopytka. Aby je przygotować, na stolnicy łączę ze sobą: mąkę, ugotowane i przeciśnięte przez praskę ziemniaki, sól oraz jajko

Czas zająć się kopytkami
Czas zająć się kopytkami© Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Dobrze wyrobione ciasto dzielę następnie na dwie części, po czym każdy element wałkuję pod dłońmi i tnę go na koniec na mniejsze kawałki. Tak przygotowane kopytka gotuję we wrzącej i osolonej wodzie przez ok. 2-3 minuty od momentu wypłynięcia kopytek na powierzchnię. 

Kopytka można już wyjmować z garnka
Kopytka można już wyjmować z garnka© Licencjodawca | Pyszności

Krok 7. Ugotowane kopytka serwuję z kurczakiem w sosie. Oczywiście nie zapominam o dekoracji z posiekanej natki pietruszki. I to wszystko, smacznego!

Pomysł na obiad już jest
Pomysł na obiad już jest© Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
przepiswideorodzinny obiad
Wybrane dla Ciebie