Kultowe kopytka połączyłem z kurczakiem w śmietankowym sosie. Lepszego obiadu nie jadłem
09.06.2024 07:36, aktual.: 13.06.2024 12:02
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Zjadłbyś coś dobrego, ale sam nie wiesz, co to miałoby dokładnie być? Postaw na genialne połączenie smacznych kopytek i kurczaka w kremowym sosie. Ślinka cieknie od samego patrzenia.
Jeśli znudziło ci się już serwowanie kurczaka w panierce z ziemniaczanym purée, przychodzę z ciekawą propozycją wykorzystania tych składników w zupełnie nowym wydaniu. Nie dość, że obejdziesz się bez smażenia kurczaka, to jeszcze połączysz go z aksamitnym kremem, który zachwyca smakiem już od pierwszego kęsa.
To jednak nie koniec dobrych wiadomości, jakie dla ciebie mam. Rozpływającemu się w ustach mięsu będą towarzyszyć jednocześnie genialne kopytka domowej roboty. Już od samego czytania można natychmiast zgłodnieć, dlatego nie przedłużam i od razu przechodzę do szczegółowej instrukcji, dzięki której w mgnieniu oka wyczarujesz prawdziwą ucztę dla całej rodziny.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zobacz także
Z takim pomysłem na obiad masz pewność, że zniknie z talerzy w mgnieniu oka
Kopytka około 50 szt.:
- 120 g mąki pszennej + do podsypania,
- 600 g ziemniaków typ C,
- 1 łyżka soli,
- 1 jajko.
Kurczak w sosie śmietankowym:
- 2 filety piersi z kurczaka,
- ¼ szkl. oleju roślinnego,
- 2 łyżki przyprawy do kurczaka,
- 1 czerwona papryka,
- ½ czerwonej cebuli,
- 2 ząbki czosnku,
- 250 ml śmietanki 18 proc.,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania kurczaka. W tym celu najpierw dokładnie oczyszczam mięso, po czym kroję je na mniejsze kawałki.
Krok 2. Następnie przerzucam mięso do miski i łączę je z olejem oraz przyprawą do kurczaka. Filety z dodatkami przekładam na rozgrzaną patelnię, gdzie smażę je do chwili, aż nabiorą złocistych rumieńców z każdej strony.
Krok 3. Jako kolejne składniki na patelnię trafiają drobno posiekane warzywa, a mianowicie: czerwona cebula, czerwona papryka oraz ząbki czosnku.
Krok 4. Na koniec dodaję śmietankę oraz koncentrat pomidorowy. I sos po chwili jest już gotowy.
Krok 5. Do zrobienia zostają jeszcze domowe kopytka. Aby je przygotować, na stolnicy łączę ze sobą: mąkę, ugotowane i przeciśnięte przez praskę ziemniaki, sól oraz jajko.
Krok 6. Dobrze wyrobione ciasto dzielę następnie na dwie części, po czym każdy element wałkuję pod dłońmi i tnę go na koniec na mniejsze kawałki. Tak przygotowane kopytka gotuję we wrzącej i osolonej wodzie przez ok. 2-3 minuty od momentu wypłynięcia kopytek na powierzchnię.
Krok 7. Ugotowane kopytka serwuję z kurczakiem w sosie. Oczywiście nie zapominam o dekoracji z posiekanej natki pietruszki. I to wszystko, smacznego!