Kultowe kopytka połączyłem z kurczakiem w śmietankowym sosie. Lepszego obiadu nie jadłem

Zjadłbyś coś dobrego, ale sam nie wiesz, co to miałoby dokładnie być? Postaw na genialne połączenie smacznych kopytek i kurczaka w kremowym sosie. Ślinka cieknie od samego patrzenia.

Na jednej porcji na pewno się nie skończyNa jednej porcji na pewno się nie skończy
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Jeśli znudziło ci się już serwowanie kurczaka w panierce z ziemniaczanym purée, przychodzę z ciekawą propozycją wykorzystania tych składników w zupełnie nowym wydaniu. Nie dość, że obejdziesz się bez smażenia kurczaka, to jeszcze połączysz go z aksamitnym kremem, który zachwyca smakiem już od pierwszego kęsa.

To jednak nie koniec dobrych wiadomości, jakie dla ciebie mam. Rozpływającemu się w ustach mięsu będą towarzyszyć jednocześnie genialne kopytka domowej roboty. Już od samego czytania można natychmiast zgłodnieć, dlatego nie przedłużam i od razu przechodzę do szczegółowej instrukcji, dzięki której w mgnieniu oka wyczarujesz prawdziwą ucztę dla całej rodziny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kultowe kopytka połączyłem z kurczakiem w śmietankowym sosie. Lepszego obiadu nie jadłem

Z takim pomysłem na obiad masz pewność, że zniknie z talerzy w mgnieniu oka

Kopytka około 50 szt.:

  • 120 g mąki pszennej + do podsypania,
  • 600 g ziemniaków typ C,
  • 1 łyżka soli,
  • 1 jajko.

Kurczak w sosie śmietankowym:

  • 2 filety piersi z kurczaka,
  • ¼ szkl. oleju roślinnego,
  • 2 łyżki przyprawy do kurczaka,
  • 1 czerwona papryka,
  • ½ czerwonej cebuli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 250 ml śmietanki 18 proc.,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania kurczaka. W tym celu najpierw dokładnie oczyszczam mięso, po czym kroję je na mniejsze kawałki

W pierwszej kolejności zajmuję się kurczakiem
W pierwszej kolejności zajmuję się kurczakiem © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Następnie przerzucam mięso do miski i łączę je z olejem oraz przyprawą do kurczaka. Filety z dodatkami przekładam na rozgrzaną patelnię, gdzie smażę je do chwili, aż nabiorą złocistych rumieńców z każdej strony. 

Mięso na dalszym etapie przygotowuję na patelni
Mięso na dalszym etapie przygotowuję na patelni © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Jako kolejne składniki na patelnię trafiają drobno posiekane warzywa, a mianowicie: czerwona cebula, czerwona papryka oraz ząbki czosnku

W przepisie nie zabraknie m.in. czosnku
W przepisie nie zabraknie m.in. czosnku © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Na koniec dodaję śmietankę oraz koncentrat pomidorowy. I sos po chwili jest już gotowy. 

Już coraz bliżej
Już coraz bliżej © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Do zrobienia zostają jeszcze domowe kopytka. Aby je przygotować, na stolnicy łączę ze sobą: mąkę, ugotowane i przeciśnięte przez praskę ziemniaki, sól oraz jajko

Czas zająć się kopytkami
Czas zająć się kopytkami © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Dobrze wyrobione ciasto dzielę następnie na dwie części, po czym każdy element wałkuję pod dłońmi i tnę go na koniec na mniejsze kawałki. Tak przygotowane kopytka gotuję we wrzącej i osolonej wodzie przez ok. 2-3 minuty od momentu wypłynięcia kopytek na powierzchnię. 

Kopytka można już wyjmować z garnka
Kopytka można już wyjmować z garnka © Licencjodawca | Pyszności

Krok 7. Ugotowane kopytka serwuję z kurczakiem w sosie. Oczywiście nie zapominam o dekoracji z posiekanej natki pietruszki. I to wszystko, smacznego!

I pomysł na obiad już jest
Pomysł na obiad już jest © Licencjodawca | Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥