Kurczak w sosie bourbon to danie na miarę Masterchefa. Sekret tkwi w niezwykłym, intensywnym sosie
Kurczak w sosie bourbon to danie, którym zachwycisz się od pierwszego kęsa. Smakuje jak z najlepszej restauracji, a z łatwością przygotujesz je w swoim domu.
Piersi z kurczaka można przygotować na wiele różnych sposób- kotlety, roladki, zapiekanki, nuggetsy, sosy... Dla każdego znajdzie się coś pysznego. Jeśli masz ochotę spróbować czegoś nowego i zaskakującego, to kurczak w sosie bourbon jest przepisem idealnym dla Ciebie. Sekretem jest, jak nazwa wskazuje, bourbon. Alkohol ten powstaje z głównie z kukurydzy. Oprócz tego bourbon whiskey musi leżakować w nowych, wypalanych od środka beczkach dębowych przynajmniej przez 2 lata. Dzięki temu bourbon whisky uzyskuje wytrawny, lekko cierpki smak z wyczuwalnym aromatem dębu
Zobacz cały przepis na naszym kanale YouTube:
Kurczak w sosie bourbon- składniki
300 g filetu z piersi z kurczaka
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
3 łyżki skrobi kukurydzianej
4 łyżki oleju roślinnego
80 ml whiskey bourbon
1/2 szkl. bulionu
1/4 szkl. sosu sojowego
2 łyżki octu jabłkowego
1/3 szkl. cukru trzcinowego
1 łyżeczka mielonego imbiru
Jak przygotować aromatycznego kurczaka w sosie na bazie whiskey?
Filet z kurczaka oczyść z błonek i pokrój w kostkę. Przełóż do miski i dopraw solą oraz pieprzem. Dodaj skrobię kukurydzianą i wymieszaj. Możesz użyć również piersi z indyka lub polędwiczek z kurczaka.
Tak przygotowane mięso przesmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i wlej bourbon, bulion warzywny lub drobiowy oraz sos sojowy. W międzyczasie ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Następnie dodaj ketchup, ocet jabłkowy, mielony imbir i cukier trzcinowy. Dokładnie wymieszaj zawartość patelni i zagotuj chwilę, aż sos zgęstnieje. Dzięki temu, że kurczak został obtoczony przez skrobię kukurydzianą staje się gęsty i kremowy. Ocet i cukier świetnie balansują smak!
Ugotowany ryż wyłóż na talerz i dodaj przygotowanego kurczaka. Serwuj na ciepło i obserwuj, jak domownicy zachwycają się pysznym i prostym w przygotowaniu obiadem. Przed podaniem możesz całość udekorować posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!