PrzepisBoże NarodzenieŁączę dwa składniki i dodaję do krokietów. W minionym roku były wigilijnym hitem

Łączę dwa składniki i dodaję do krokietów. W minionym roku były wigilijnym hitem

Krokiety  - Pyszności
Krokiety - Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Imágenes de oiasson
04.12.2023 11:02, aktualizacja: 04.12.2023 12:17

Krokiety z kaszą gryczaną i serem świetnie sprawdzą się zarówno jako jedno z dań na wigilijnym stole, jak i w roli pysznego obiadu dla całej rodziny. Ten farsz jest tak pyszne, że można go wyjadać łyżkami.

Pierwszym skojarzeniem z farszem do krokietów to kapusta z grzybami oraz mięso. Ja stawiam jednak na niecodzienne połączenie wędzonego twarogu oraz kaszy gryczanej. Moi bliscy zajadają się ze smakiem, a o przepis prosi każdy, kto chociaż raz ich spróbuje. Polecam przygotować je w swoim domu i przekonać się, że twaróg i kasza to duet idealny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Krokiety z serem i kaszą

Wędzony twaróg to coś pomiędzy klasycznym twarogiem a oscypkiem. Świetnie smakuje jako dodatek do kanapek, ale sprawdzi się także jako składnik farszu do krokietów. W obiadowym wydaniu do masy dodaję również podsmażony boczek, ale jeśli wolisz postną wersję, to po prostu pomiń ten dodatek.

Krokiety  - Pyszności
Krokiety - Pyszności© Canva | RobsonPL

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy gryczanej,
  • 300 g wędzonego twarogu,
  • 1 cebula,
  • 100 g boczku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • naleśniki.


Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wlewam dwie szklanki wody i wsypuję kaszę. Gotuję pod przykryciem na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając do momentu, aż kasza będzie miękka. Jeśli masz w domu bulion lub rosół, możesz użyć go zamiast wody. Dzięki temu gotowa kasza będzie jeszcze smaczniejsza.
  2. Cebulę oraz boczek kroję w kostkę i podsmażam na patelni.
  3. Do miski przekładam wędzony twaróg i rozkruszam go palcami lub widelcem.
  4. Dorzucam podsmażony boczek oraz cebulę i mieszam.
  5. Doprawiam farsz do smaku solą oraz pieprzem, najlepiej świeżo mielonym.
  6. Na usmażone naleśniki przekładam porcje farszu i zawijam w krokiety.

Tak przygotowane krokiety panieruję w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Obsmażam na patelni i gotowe. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także