Łączę dwa składniki i dodaję do krokietów. W minionym roku były wigilijnym hitem
Krokiety z kaszą gryczaną i serem świetnie sprawdzą się zarówno jako jedno z dań na wigilijnym stole, jak i w roli pysznego obiadu dla całej rodziny. Ten farsz jest tak pyszne, że można go wyjadać łyżkami.
04.12.2023 | aktual.: 04.12.2023 12:17
Pierwszym skojarzeniem z farszem do krokietów to kapusta z grzybami oraz mięso. Ja stawiam jednak na niecodzienne połączenie wędzonego twarogu oraz kaszy gryczanej. Moi bliscy zajadają się ze smakiem, a o przepis prosi każdy, kto chociaż raz ich spróbuje. Polecam przygotować je w swoim domu i przekonać się, że twaróg i kasza to duet idealny.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Krokiety z serem i kaszą
Wędzony twaróg to coś pomiędzy klasycznym twarogiem a oscypkiem. Świetnie smakuje jako dodatek do kanapek, ale sprawdzi się także jako składnik farszu do krokietów. W obiadowym wydaniu do masy dodaję również podsmażony boczek, ale jeśli wolisz postną wersję, to po prostu pomiń ten dodatek.
Składniki:
- 1 szklanka kaszy gryczanej,
- 300 g wędzonego twarogu,
- 1 cebula,
- 100 g boczku,
- sól i pieprz do smaku,
- naleśniki.
Sposób przygotowania:
- Do garnka wlewam dwie szklanki wody i wsypuję kaszę. Gotuję pod przykryciem na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając do momentu, aż kasza będzie miękka. Jeśli masz w domu bulion lub rosół, możesz użyć go zamiast wody. Dzięki temu gotowa kasza będzie jeszcze smaczniejsza.
- Cebulę oraz boczek kroję w kostkę i podsmażam na patelni.
- Do miski przekładam wędzony twaróg i rozkruszam go palcami lub widelcem.
- Dorzucam podsmażony boczek oraz cebulę i mieszam.
- Doprawiam farsz do smaku solą oraz pieprzem, najlepiej świeżo mielonym.
- Na usmażone naleśniki przekładam porcje farszu i zawijam w krokiety.
Tak przygotowane krokiety panieruję w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Obsmażam na patelni i gotowe. Smacznego!