Łączę dwa składniki i dodaję do krokietów. W minionym roku były wigilijnym hitem

Krokiety z kaszą gryczaną i serem świetnie sprawdzą się zarówno jako jedno z dań na wigilijnym stole, jak i w roli pysznego obiadu dla całej rodziny. Ten farsz jest tak pyszne, że można go wyjadać łyżkami.

Krokiety  - PysznościKrokiety - Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Imágenes de oiasson
Ewa Malinowska

Pierwszym skojarzeniem z farszem do krokietów to kapusta z grzybami oraz mięso. Ja stawiam jednak na niecodzienne połączenie wędzonego twarogu oraz kaszy gryczanej. Moi bliscy zajadają się ze smakiem, a o przepis prosi każdy, kto chociaż raz ich spróbuje. Polecam przygotować je w swoim domu i przekonać się, że twaróg i kasza to duet idealny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na długie wieczory przygotuj dla swoich bliskich prawdziwą ucztę w zakręconym wydaniu

Krokiety z serem i kaszą

Wędzony twaróg to coś pomiędzy klasycznym twarogiem a oscypkiem. Świetnie smakuje jako dodatek do kanapek, ale sprawdzi się także jako składnik farszu do krokietów. W obiadowym wydaniu do masy dodaję również podsmażony boczek, ale jeśli wolisz postną wersję, to po prostu pomiń ten dodatek.

Krokiety  - Pyszności
Krokiety - Pyszności © Canva | RobsonPL

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy gryczanej,
  • 300 g wędzonego twarogu,
  • 1 cebula,
  • 100 g boczku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • naleśniki.


Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wlewam dwie szklanki wody i wsypuję kaszę. Gotuję pod przykryciem na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając do momentu, aż kasza będzie miękka. Jeśli masz w domu bulion lub rosół, możesz użyć go zamiast wody. Dzięki temu gotowa kasza będzie jeszcze smaczniejsza.
  2. Cebulę oraz boczek kroję w kostkę i podsmażam na patelni.
  3. Do miski przekładam wędzony twaróg i rozkruszam go palcami lub widelcem.
  4. Dorzucam podsmażony boczek oraz cebulę i mieszam.
  5. Doprawiam farsz do smaku solą oraz pieprzem, najlepiej świeżo mielonym.
  6. Na usmażone naleśniki przekładam porcje farszu i zawijam w krokiety.

Tak przygotowane krokiety panieruję w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Obsmażam na patelni i gotowe. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"