Lepszy od mozzarelli i twarogu. Strzelczyk robi w niecałe 20 minut

A gdyby tak domowy nabiał nie wymagał użycia mleka prosto od kozy, skomplikowanych procedur serowarstwa i wiedzy, którą posiadają jedynie nieliczni, szwajcarscy specjaliści? Tak, to możliwe! Udowodnił to ostatnio nasz ulubiony kucharz — Tomasz Strzelczyk. Sam zobacz, jakie to proste!

Tomasz Strzelczyk pokazał, jak w 20 minut zrobić domowy serTomasz Strzelczyk pokazał, jak w 20 minut zrobić domowy ser
Źródło zdjęć: © Facebook, YouTube | Tomasz Strzelczyk ODDASZ FARTUCHA

Najpierw pandemia, a następnie galopująca inflacja sprawiły, że wielu z nas nauczyło się technik kulinarnych, o których wcześniej nawet byśmy nie pomyśleli. Tym sposobem rozpoczęła się między innymi wielka produkcja domowego pieczywa. Niektórzy postanowili sprawdzić swoje siły również na płaszczyźnie podstawowego serowarstwa. Tego rodzaju technikę zaprezentował również sam Tomasz Strzelczyk.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kokosowo-czekoladowe ciasteczka. Szybki i prosty przepis na słodką przekąskę

Autor popularnego na YouTube kanału "ODDAJFARTUCHA" zademonstrował, jak w bardzo prosty sposób — i w zaledwie 20 minut — stworzyć w domowych warunkach pyszny ser: coś podobnego do mozzarelli i twarogu. Strzelczyk udowodnił, że smaczny efekt można uzyskać nawet z mleka z kartonu i kilku innych podstawowych składników. To dla nas duża inspiracja, dlatego przekazujemy ci przepis i pędzimy uczyć się tego serowarstwa dla początkujących!

Domowy ser według Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 1 l mleka 3,2 proc.,
  • 3 jajka,
  • 200 ml kwaśnej śmietany 18 proc.,
  • 2 łyżeczki soli.

Sposób przygotowania:

Ten ser jest bardzo prosty do zrobienia. Wystarczy kilka składników
Ten ser jest bardzo prosty do zrobienia. Wystarczy kilka składników © YouTube | Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
  1. Mleko wlej do garnuszka. Posól je 2 łyżeczkami soli i zagotuj.
  2. Do miski wbij jajka. Dodaj do nich kwaśną śmietanę i wymieszaj. Tę mieszankę wlej teraz do wrzącego mleka.
  3. Zmniejsz ogień i cierpliwie poczekaj, aż płyn się zagotuje. Kiedy zacznie się ścinać, rozpocznij intensywne mieszanie, które powinno trwać przez 4-5 minut.
  4. Po tym czasie przelej całość przez sitko wyścielone gazą. Poczekaj, aż obcieknie, a następnie zawiń materiał. Włóż do pojemnika i przygnieć czymś ciężkim w celu uformowania odpowiedniego kształtu.
  5. Pozostaw ser do całkowitego wystudzenia. Po tym czasie możesz już zacząć go kroić i podawać jak ci się tylko żywnie podoba. Powodzenia i smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Tak należy przechowywać i odgrzewać kotlety. Będą smakowały jak prosto z patelni
Tak należy przechowywać i odgrzewać kotlety. Będą smakowały jak prosto z patelni
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥