Lepszy od mozzarelli i twarogu. Strzelczyk robi w niecałe 20 minut

A gdyby tak domowy nabiał nie wymagał użycia mleka prosto od kozy, skomplikowanych procedur serowarstwa i wiedzy, którą posiadają jedynie nieliczni, szwajcarscy specjaliści? Tak, to możliwe! Udowodnił to ostatnio nasz ulubiony kucharz — Tomasz Strzelczyk. Sam zobacz, jakie to proste!

Tomasz Strzelczyk pokazał, jak w 20 minut zrobić domowy serTomasz Strzelczyk pokazał, jak w 20 minut zrobić domowy ser
Źródło zdjęć: © Facebook, YouTube | Tomasz Strzelczyk ODDASZ FARTUCHA

Najpierw pandemia, a następnie galopująca inflacja sprawiły, że wielu z nas nauczyło się technik kulinarnych, o których wcześniej nawet byśmy nie pomyśleli. Tym sposobem rozpoczęła się między innymi wielka produkcja domowego pieczywa. Niektórzy postanowili sprawdzić swoje siły również na płaszczyźnie podstawowego serowarstwa. Tego rodzaju technikę zaprezentował również sam Tomasz Strzelczyk.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kokosowo-czekoladowe ciasteczka. Szybki i prosty przepis na słodką przekąskę

Autor popularnego na YouTube kanału "ODDAJFARTUCHA" zademonstrował, jak w bardzo prosty sposób — i w zaledwie 20 minut — stworzyć w domowych warunkach pyszny ser: coś podobnego do mozzarelli i twarogu. Strzelczyk udowodnił, że smaczny efekt można uzyskać nawet z mleka z kartonu i kilku innych podstawowych składników. To dla nas duża inspiracja, dlatego przekazujemy ci przepis i pędzimy uczyć się tego serowarstwa dla początkujących!

Domowy ser według Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 1 l mleka 3,2 proc.,
  • 3 jajka,
  • 200 ml kwaśnej śmietany 18 proc.,
  • 2 łyżeczki soli.

Sposób przygotowania:

Ten ser jest bardzo prosty do zrobienia. Wystarczy kilka składników
Ten ser jest bardzo prosty do zrobienia. Wystarczy kilka składników © YouTube | Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
  1. Mleko wlej do garnuszka. Posól je 2 łyżeczkami soli i zagotuj.
  2. Do miski wbij jajka. Dodaj do nich kwaśną śmietanę i wymieszaj. Tę mieszankę wlej teraz do wrzącego mleka.
  3. Zmniejsz ogień i cierpliwie poczekaj, aż płyn się zagotuje. Kiedy zacznie się ścinać, rozpocznij intensywne mieszanie, które powinno trwać przez 4-5 minut.
  4. Po tym czasie przelej całość przez sitko wyścielone gazą. Poczekaj, aż obcieknie, a następnie zawiń materiał. Włóż do pojemnika i przygnieć czymś ciężkim w celu uformowania odpowiedniego kształtu.
  5. Pozostaw ser do całkowitego wystudzenia. Po tym czasie możesz już zacząć go kroić i podawać jak ci się tylko żywnie podoba. Powodzenia i smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Robię domową wędlinę z taniego mięsa. Idealna do kanapki bez chemii i sztucznych dodatków
Robię domową wędlinę z taniego mięsa. Idealna do kanapki bez chemii i sztucznych dodatków
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy