Lepszy od mozzarelli i twarogu. Strzelczyk robi w niecałe 20 minut
A gdyby tak domowy nabiał nie wymagał użycia mleka prosto od kozy, skomplikowanych procedur serowarstwa i wiedzy, którą posiadają jedynie nieliczni, szwajcarscy specjaliści? Tak, to możliwe! Udowodnił to ostatnio nasz ulubiony kucharz — Tomasz Strzelczyk. Sam zobacz, jakie to proste!
22.02.2024 10:39
Najpierw pandemia, a następnie galopująca inflacja sprawiły, że wielu z nas nauczyło się technik kulinarnych, o których wcześniej nawet byśmy nie pomyśleli. Tym sposobem rozpoczęła się między innymi wielka produkcja domowego pieczywa. Niektórzy postanowili sprawdzić swoje siły również na płaszczyźnie podstawowego serowarstwa. Tego rodzaju technikę zaprezentował również sam Tomasz Strzelczyk.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Autor popularnego na YouTube kanału "ODDAJFARTUCHA" zademonstrował, jak w bardzo prosty sposób — i w zaledwie 20 minut — stworzyć w domowych warunkach pyszny ser: coś podobnego do mozzarelli i twarogu. Strzelczyk udowodnił, że smaczny efekt można uzyskać nawet z mleka z kartonu i kilku innych podstawowych składników. To dla nas duża inspiracja, dlatego przekazujemy ci przepis i pędzimy uczyć się tego serowarstwa dla początkujących!
Domowy ser według Tomasza Strzelczyka
Składniki:
- 1 l mleka 3,2 proc.,
- 3 jajka,
- 200 ml kwaśnej śmietany 18 proc.,
- 2 łyżeczki soli.
Sposób przygotowania:
- Mleko wlej do garnuszka. Posól je 2 łyżeczkami soli i zagotuj.
- Do miski wbij jajka. Dodaj do nich kwaśną śmietanę i wymieszaj. Tę mieszankę wlej teraz do wrzącego mleka.
- Zmniejsz ogień i cierpliwie poczekaj, aż płyn się zagotuje. Kiedy zacznie się ścinać, rozpocznij intensywne mieszanie, które powinno trwać przez 4-5 minut.
- Po tym czasie przelej całość przez sitko wyścielone gazą. Poczekaj, aż obcieknie, a następnie zawiń materiał. Włóż do pojemnika i przygnieć czymś ciężkim w celu uformowania odpowiedniego kształtu.
- Pozostaw ser do całkowitego wystudzenia. Po tym czasie możesz już zacząć go kroić i podawać jak ci się tylko żywnie podoba. Powodzenia i smacznego!