Lepszy od mozzarelli i twarogu. Strzelczyk robi w niecałe 20 minut

A gdyby tak domowy nabiał nie wymagał użycia mleka prosto od kozy, skomplikowanych procedur serowarstwa i wiedzy, którą posiadają jedynie nieliczni, szwajcarscy specjaliści? Tak, to możliwe! Udowodnił to ostatnio nasz ulubiony kucharz — Tomasz Strzelczyk. Sam zobacz, jakie to proste!

Tomasz Strzelczyk pokazał, jak w 20 minut zrobić domowy serTomasz Strzelczyk pokazał, jak w 20 minut zrobić domowy ser
Źródło zdjęć: © Facebook, YouTube | Tomasz Strzelczyk ODDASZ FARTUCHA

Najpierw pandemia, a następnie galopująca inflacja sprawiły, że wielu z nas nauczyło się technik kulinarnych, o których wcześniej nawet byśmy nie pomyśleli. Tym sposobem rozpoczęła się między innymi wielka produkcja domowego pieczywa. Niektórzy postanowili sprawdzić swoje siły również na płaszczyźnie podstawowego serowarstwa. Tego rodzaju technikę zaprezentował również sam Tomasz Strzelczyk.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kokosowo-czekoladowe ciasteczka. Szybki i prosty przepis na słodką przekąskę

Autor popularnego na YouTube kanału "ODDAJFARTUCHA" zademonstrował, jak w bardzo prosty sposób — i w zaledwie 20 minut — stworzyć w domowych warunkach pyszny ser: coś podobnego do mozzarelli i twarogu. Strzelczyk udowodnił, że smaczny efekt można uzyskać nawet z mleka z kartonu i kilku innych podstawowych składników. To dla nas duża inspiracja, dlatego przekazujemy ci przepis i pędzimy uczyć się tego serowarstwa dla początkujących!

Domowy ser według Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 1 l mleka 3,2 proc.,
  • 3 jajka,
  • 200 ml kwaśnej śmietany 18 proc.,
  • 2 łyżeczki soli.

Sposób przygotowania:

Ten ser jest bardzo prosty do zrobienia. Wystarczy kilka składników
Ten ser jest bardzo prosty do zrobienia. Wystarczy kilka składników © YouTube | Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
  1. Mleko wlej do garnuszka. Posól je 2 łyżeczkami soli i zagotuj.
  2. Do miski wbij jajka. Dodaj do nich kwaśną śmietanę i wymieszaj. Tę mieszankę wlej teraz do wrzącego mleka.
  3. Zmniejsz ogień i cierpliwie poczekaj, aż płyn się zagotuje. Kiedy zacznie się ścinać, rozpocznij intensywne mieszanie, które powinno trwać przez 4-5 minut.
  4. Po tym czasie przelej całość przez sitko wyścielone gazą. Poczekaj, aż obcieknie, a następnie zawiń materiał. Włóż do pojemnika i przygnieć czymś ciężkim w celu uformowania odpowiedniego kształtu.
  5. Pozostaw ser do całkowitego wystudzenia. Po tym czasie możesz już zacząć go kroić i podawać jak ci się tylko żywnie podoba. Powodzenia i smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo