PrzepisPrzekąskiPyszne lizaki z szynką szwarcwaldzką, bazylią, serem i boczkiem
Pyszne lizaki z szynką szwarcwaldzką, bazylią, serem i boczkiem
Poniżej zobaczysz przepis na przyrządzenie lizaków z ciasta z szynką szwarcwaldzką, bazylią, serem i boczkiem.
Pyszności
Składniki:
400 g spód do pizzy
4 łyżki sos pomidorowy
4 plastry szynka szwarcwaldzka pokrojona na mniejsze kawałki
8 szt. liście bazylii
80 g ser żółty starty
1 szt. jajko rozmieszane
40 g cheddar starty
3 plastry boczek posiekany i podsmazony
8 szt. patyczków do lodów
Sposób przygotowania:
1. Rozwiń spód do pizzy i powyciskaj z niego 16 serduszek lub innych kształtów.
2. Do 8 serduszek wbij po jednym patyczku, a następnie nałóż kolejno: sos pomidorowy, szyna szwarcwaldzka, liść bazylii, starty ser żółty. Wystające kawałki ciasta nasmaruj jajkiem, a następnie przykryj pozostałymi serduszkami i dociśnij krawędzie.
3. Ułóż lizaki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp z wierzchu startym serem cheddar oraz posiekanym i podsmażonym boczkiem. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni C i piecz przez 20 minut.
4. Po 20 minutach wyjmij gotowe lizaki z piekarnika.