Lizako-ciasteczka z ciasta francuskiego z czekoladą i piankami. Dzieci będą nimi zachwycone!

Chcesz zaskoczyć swoje dzieci domową przekąską, która będzie ładnie wyglądać i wspaniale smakować?

Obrazek
Pyszności
SKOMENTUJ

W takim razie ten przepis jest dla ciebie po prostu idealny! Będą to lizako-ciasteczka z ciasta francuskiego z czekoladą i kolorowymi piankami.

Dla urozmaicenia, możesz przyrządzić je razem z dziećmi. Takie zajęcie na pewno bardzo się im spodoba!

Składniki:

  1. 1 opakowanie pianki kolorowe
  2. 1 tabliczka czekolada mleczna
  3. 1 szt. jajka
  4. 1 opakowanie ciasto francuskie
Sposób przygotowania:
1. Rozwiń ciasto francuskie na płaskiej powierzchni. Za pomocą foremek do ciastek, powyciskaj z niego różne kształty. Następnie pozbądź się niepotrzebnych resztek ciasta.
2. Na wyciśniętym kawałku ciasta połóż patyczek do szaszłyka.
3. Następnie poukładaj na nim połamaną czekoladę i kilka pianek.
4. Przykryj czekoladę i pianki wyciśniętym ciastem francuskim o tym samym kształcie. Dociśnij tak, aby brzegi dwóch kawałków ciasta skleiły się ze sobą. Następnie ponabijaj brzegi ciasta widelcem tak, jak na zdjęciu poniżej.
5. Za pomocą pędzelka, nasmaruj ciasto francuskie białkiem z jajka.
6. Poukładaj lizako-ciastka na blaszce. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C i piecz przez 15 minut.
7. Po 15 minutach wyjmij gotową przekąskę. Wygląda naprawdę ładnie. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Najgorszy błąd przy mizerii. Podchodzi wodą i jest niesmaczna
Najgorszy błąd przy mizerii. Podchodzi wodą i jest niesmaczna
Kardynalny błąd przy smażeniu mięsa. Podejdzie wodą i straci smak
Kardynalny błąd przy smażeniu mięsa. Podejdzie wodą i straci smak
To ciasto smakuje każdemu. Szkoda, że nie można go robić cały rok
To ciasto smakuje każdemu. Szkoda, że nie można go robić cały rok
W PRL-u był rarytasem, a Francuzi wciąż kochają. My się brzydzimy, a jest bardzo zdrowy
W PRL-u był rarytasem, a Francuzi wciąż kochają. My się brzydzimy, a jest bardzo zdrowy
Czy można smażyć na porysowanej patelni? Wielu z nas popełnia poważny błąd
Czy można smażyć na porysowanej patelni? Wielu z nas popełnia poważny błąd
Za roku już nie zjesz takich warzyw. Szykuje się ogromna zmiana prawa
Za roku już nie zjesz takich warzyw. Szykuje się ogromna zmiana prawa
Gdzie wyrzucić folię aluminiową? Większość z nas popełnia błąd
Gdzie wyrzucić folię aluminiową? Większość z nas popełnia błąd
Na Boże Ciało co roku robię to mięso. Jest miękkie, delikatne i rozpływa się w ustach
Na Boże Ciało co roku robię to mięso. Jest miękkie, delikatne i rozpływa się w ustach
Przepis na te kotlety zdradziła mi babcia. Nie ma lepszego obiadu na niedzielę
Przepis na te kotlety zdradziła mi babcia. Nie ma lepszego obiadu na niedzielę
Pierwszy raz jadłam w Krakowie. Teraz robię co niedzielę, bo są tak pyszne
Pierwszy raz jadłam w Krakowie. Teraz robię co niedzielę, bo są tak pyszne
Nasi dziadkowie zajadali się tą sałatką cały sezon. Do młodych ziemniaczków pasuje idealnie
Nasi dziadkowie zajadali się tą sałatką cały sezon. Do młodych ziemniaczków pasuje idealnie
Taki rosół gotowały nasze babcie w PRL-u. Ten smak do dziś śni nam się po nocach
Taki rosół gotowały nasze babcie w PRL-u. Ten smak do dziś śni nam się po nocach