Lody drożeją na potęgę, za zimny deser dla rodziny w tym roku zapłacisz krocie

Latem uwielbiamy jeść lody. Nie tylko są smaczne, ale także przyjemnie zimne, idealne na upały. Niestety ceny lodów osiągają już kuriozalne sumy. Wypoczywający nad morzem turyści zwracają uwagę na wysokie ceny żywności. Jeden z internautów pokazał paragon grozy z Międzyzdrojów. To już przesada!

Obrazek
Paulina

Cena 1 gałki nad polskim morzem

Wzrost cen w ostatnim czasie jest coraz szybszy. Drożyzna dopiero nadchodzi, o czym informują eksperci. Czy wysoka inflacja sprawi, że lody staną się dobrem luksusowym? Nad polskim morzem trzeba zapłacić za 1 gałkę już 8 zł. Taką informacje wraz ze zdjęciem paragonu zamieścił jeden z internautów na swoim profilu.

W jednym ze Szczecińskich serwisów rozpętała się na ten temat ogromna dyskusja.

Ceny z kosmosu. Mama, tata, dwójka dzieci. Każdy po dwie gałki i mamy 64 złote. Kogo na to stać? - napisał zbulwersowany mężczyzna.
Obrazek
pixabay.com

Ceny lodów w ubiegłym sezonie

Prowadzący biznesy w obleganych miejscach próbują nadrobić podnosząc ceny za podstawowe atrakcje. W tym roku padło na lody. W ubiegłym sezonie w większości lodziarni wystarczyło 4 zł na gałkę loda, dziś bez 5 złotych lub w niektórych lodziarniach 6 złotych nie mamy możliwości na zakup tych pyszności. Polacy łapią za portfele i płacą, ciężko odmówić sobie i dziecku tej przyjemności w upalny dzień. Rosnące ceny lodów to gorący temat wśród internautów. Nie tylko nadmorskie kurorty zaskakują, ale w stolicy też nie jest tanio.

Obrazek

Lody w Warszawie

Mocno wygórowane ceny w warszawskiej lodziarni, bo aż 14 zł za jedną gałkę tak napisał jeden z wrocławskich blogerów. Cena za 3 gałki lodów wynosiła zatem aż 42 złote. To ponad dwa razy tyle niż wynosi średnia cena w większości miejscach. Dodatkowo porcja nie była jedną z większych.  Produkty spożywcze są coraz droższe, a wzrost cen odczuwalny jest właściwie w każdym segmencie towarów oraz usług, więc nie ma się co dziwić gorącej dyskusji wśród konsumentów. Cóż, to będą wakacje pełne trudnych wyborów i nie zapowiada się, żeby było lepiej.

Zachęcamy do zapoznania się z przepisem na lody z naszego kanału YouTube:

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej