PrzepisSałatkiMają lekko brzoskwiniowy smak i żółtą skórkę. Idealnie sprawdzą się w sałatce

Mają lekko brzoskwiniowy smak i żółtą skórkę. Idealnie sprawdzą się w sałatce

Lato pachnie pomidorami ze szklarni i cieszy zbiorami warzyw z balkonowej hodowli. Jedną z niedocenianiach odmian są pomidory ananasowe. Gdy zobaczysz je na ryneczku, bez wahania wrzuć do koszyka.

Pomidory ananasowe
Pomidory ananasowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

05.08.2024 09:35

Jeśli myślisz, że ananas to tylko owoc, to ten pomidor zdecydowanie cię zaskoczy. Pomidor ananasowy to prawdziwa perełka wśród pomidorów, chociaż wciąż wiele osób nie słyszało nawet o tej odmianie. To prawdziwa gratka dla smakoszy, bo jeść go można jak jabłko. Znakomicie sprawdzi się też na sałatce oraz w kanapkach, więc warto dorzucić go do zakupowej listy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pomidor ananasowy - jak smakuje?

Świat pomidorów jest naprawdę ciekawy i zróżnicowany, bo istnieje aż 7000 odmian. Nie oznacza to jednak, że wszystkie są w użyciu, bo uprawiamy zaledwie niewielką ich część. Największą popularnością w Polsce cieszy się pomidor malinowy czy bawole serce, ale na uwagę zasługuje również pomidor ananasowy. To nasza rodzima odmiana, która doskonale adaptuje się do polskiego klimatu.

Ma intensywny, słodko-owocowy smak, przypominający nieco brzoskwinię. Owoce są okrągłe, lekko spłaszczone i mają charakterystyczne żebrowanie. Miąższ jest mięsisty, a skórka delikatna, dzięki czemu bardzo łatwo jest go obrać. Jeśli lubisz pomidory soczyste i słodkie, to ta odmiana zdecydowanie przypadnie ci do gustu.

Sałatka z pomidorami

Jego słodki smak doskonale sprawdzi się w sałatkach i zupach krem. Ta odmiana smakuje tak dobrze, że można jeść ją jak jabłko.

Składniki:

  • 400 g pomidorów ananasowych,
  • 1/4 czerwonej cebuli,
  • 2 łyżki posiekanej bazylii
  • 2 łyżeczki soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego,
  • mini kulki mozzarelli,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • pieprz do smaku,
  • posiekane orzechy włoskie lub orzeszki piniowe,
  • 10 g tartego parmezanu.

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory dokładnie umyj i pokrój w mniejsze kawałki.
  2. Cebulę pokrój w cienkie pióra i dodaj wraz z posiekaną bazylią do pomidorów.
  3. W miseczce wymieszaj sok z cytryny, ocet jabłkowy, oliwę oraz pieprz.
  4. Powstałym sosem polej pomidory.
  5. Dodaj kulki mini mozzarelli oraz posiekane orzechy i posyp parmezanem.

Ta sałatka to najlepsza przekąska na letnie dni. Smacznego!

Inspiracjeprzepispomidor
Wybrane dla Ciebie