Mają lekko brzoskwiniowy smak i żółtą skórkę. Idealnie sprawdzą się w sałatce
Lato pachnie pomidorami ze szklarni i cieszy zbiorami warzyw z balkonowej hodowli. Jedną z niedocenianiach odmian są pomidory ananasowe. Gdy zobaczysz je na ryneczku, bez wahania wrzuć do koszyka.
05.08.2024 09:35
Jeśli myślisz, że ananas to tylko owoc, to ten pomidor zdecydowanie cię zaskoczy. Pomidor ananasowy to prawdziwa perełka wśród pomidorów, chociaż wciąż wiele osób nie słyszało nawet o tej odmianie. To prawdziwa gratka dla smakoszy, bo jeść go można jak jabłko. Znakomicie sprawdzi się też na sałatce oraz w kanapkach, więc warto dorzucić go do zakupowej listy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pomidor ananasowy - jak smakuje?
Świat pomidorów jest naprawdę ciekawy i zróżnicowany, bo istnieje aż 7000 odmian. Nie oznacza to jednak, że wszystkie są w użyciu, bo uprawiamy zaledwie niewielką ich część. Największą popularnością w Polsce cieszy się pomidor malinowy czy bawole serce, ale na uwagę zasługuje również pomidor ananasowy. To nasza rodzima odmiana, która doskonale adaptuje się do polskiego klimatu.
Ma intensywny, słodko-owocowy smak, przypominający nieco brzoskwinię. Owoce są okrągłe, lekko spłaszczone i mają charakterystyczne żebrowanie. Miąższ jest mięsisty, a skórka delikatna, dzięki czemu bardzo łatwo jest go obrać. Jeśli lubisz pomidory soczyste i słodkie, to ta odmiana zdecydowanie przypadnie ci do gustu.
Sałatka z pomidorami
Jego słodki smak doskonale sprawdzi się w sałatkach i zupach krem. Ta odmiana smakuje tak dobrze, że można jeść ją jak jabłko.
Składniki:
- 400 g pomidorów ananasowych,
- 1/4 czerwonej cebuli,
- 2 łyżki posiekanej bazylii
- 2 łyżeczki soku z cytryny,
- 1 łyżeczka octu jabłkowego,
- mini kulki mozzarelli,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- pieprz do smaku,
- posiekane orzechy włoskie lub orzeszki piniowe,
- 10 g tartego parmezanu.
Sposób przygotowania:
- Pomidory dokładnie umyj i pokrój w mniejsze kawałki.
- Cebulę pokrój w cienkie pióra i dodaj wraz z posiekaną bazylią do pomidorów.
- W miseczce wymieszaj sok z cytryny, ocet jabłkowy, oliwę oraz pieprz.
- Powstałym sosem polej pomidory.
- Dodaj kulki mini mozzarelli oraz posiekane orzechy i posyp parmezanem.
Ta sałatka to najlepsza przekąska na letnie dni. Smacznego!