Mają lekko brzoskwiniowy smak i żółtą skórkę. Idealnie sprawdzą się w sałatce

Lato pachnie pomidorami ze szklarni i cieszy zbiorami warzyw z balkonowej hodowli. Jedną z niedocenianiach odmian są pomidory ananasowe. Gdy zobaczysz je na ryneczku, bez wahania wrzuć do koszyka.

Pomidory ananasowePomidory ananasowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Jeśli myślisz, że ananas to tylko owoc, to ten pomidor zdecydowanie cię zaskoczy. Pomidor ananasowy to prawdziwa perełka wśród pomidorów, chociaż wciąż wiele osób nie słyszało nawet o tej odmianie. To prawdziwa gratka dla smakoszy, bo jeść go można jak jabłko. Znakomicie sprawdzi się też na sałatce oraz w kanapkach, więc warto dorzucić go do zakupowej listy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kanapka z arbuza to prawdziwy hit. Idealna na upalne lato

Pomidor ananasowy - jak smakuje?

Świat pomidorów jest naprawdę ciekawy i zróżnicowany, bo istnieje aż 7000 odmian. Nie oznacza to jednak, że wszystkie są w użyciu, bo uprawiamy zaledwie niewielką ich część. Największą popularnością w Polsce cieszy się pomidor malinowy czy bawole serce, ale na uwagę zasługuje również pomidor ananasowy. To nasza rodzima odmiana, która doskonale adaptuje się do polskiego klimatu.

Ma intensywny, słodko-owocowy smak, przypominający nieco brzoskwinię. Owoce są okrągłe, lekko spłaszczone i mają charakterystyczne żebrowanie. Miąższ jest mięsisty, a skórka delikatna, dzięki czemu bardzo łatwo jest go obrać. Jeśli lubisz pomidory soczyste i słodkie, to ta odmiana zdecydowanie przypadnie ci do gustu.

Sałatka z pomidorami

Jego słodki smak doskonale sprawdzi się w sałatkach i zupach krem. Ta odmiana smakuje tak dobrze, że można jeść ją jak jabłko.

Składniki:

  • 400 g pomidorów ananasowych,
  • 1/4 czerwonej cebuli,
  • 2 łyżki posiekanej bazylii
  • 2 łyżeczki soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego,
  • mini kulki mozzarelli,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • pieprz do smaku,
  • posiekane orzechy włoskie lub orzeszki piniowe,
  • 10 g tartego parmezanu.

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory dokładnie umyj i pokrój w mniejsze kawałki.
  2. Cebulę pokrój w cienkie pióra i dodaj wraz z posiekaną bazylią do pomidorów.
  3. W miseczce wymieszaj sok z cytryny, ocet jabłkowy, oliwę oraz pieprz.
  4. Powstałym sosem polej pomidory.
  5. Dodaj kulki mini mozzarelli oraz posiekane orzechy i posyp parmezanem.

Ta sałatka to najlepsza przekąska na letnie dni. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej