PrzepisSałatkiMają lekko brzoskwiniowy smak i żółtą skórkę. Idealnie sprawdzą się w sałatce

Mają lekko brzoskwiniowy smak i żółtą skórkę. Idealnie sprawdzą się w sałatce

Pomidory ananasowe
Pomidory ananasowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

05.08.2024 09:35

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Lato pachnie pomidorami ze szklarni i cieszy zbiorami warzyw z balkonowej hodowli. Jedną z niedocenianiach odmian są pomidory ananasowe. Gdy zobaczysz je na ryneczku, bez wahania wrzuć do koszyka.

Jeśli myślisz, że ananas to tylko owoc, to ten pomidor zdecydowanie cię zaskoczy. Pomidor ananasowy to prawdziwa perełka wśród pomidorów, chociaż wciąż wiele osób nie słyszało nawet o tej odmianie. To prawdziwa gratka dla smakoszy, bo jeść go można jak jabłko. Znakomicie sprawdzi się też na sałatce oraz w kanapkach, więc warto dorzucić go do zakupowej listy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pomidor ananasowy - jak smakuje?

Świat pomidorów jest naprawdę ciekawy i zróżnicowany, bo istnieje aż 7000 odmian. Nie oznacza to jednak, że wszystkie są w użyciu, bo uprawiamy zaledwie niewielką ich część. Największą popularnością w Polsce cieszy się pomidor malinowy czy bawole serce, ale na uwagę zasługuje również pomidor ananasowy. To nasza rodzima odmiana, która doskonale adaptuje się do polskiego klimatu.

Ma intensywny, słodko-owocowy smak, przypominający nieco brzoskwinię. Owoce są okrągłe, lekko spłaszczone i mają charakterystyczne żebrowanie. Miąższ jest mięsisty, a skórka delikatna, dzięki czemu bardzo łatwo jest go obrać. Jeśli lubisz pomidory soczyste i słodkie, to ta odmiana zdecydowanie przypadnie ci do gustu.

Sałatka z pomidorami

Jego słodki smak doskonale sprawdzi się w sałatkach i zupach krem. Ta odmiana smakuje tak dobrze, że można jeść ją jak jabłko.

Składniki:

  • 400 g pomidorów ananasowych,
  • 1/4 czerwonej cebuli,
  • 2 łyżki posiekanej bazylii
  • 2 łyżeczki soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego,
  • mini kulki mozzarelli,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • pieprz do smaku,
  • posiekane orzechy włoskie lub orzeszki piniowe,
  • 10 g tartego parmezanu.

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory dokładnie umyj i pokrój w mniejsze kawałki.
  2. Cebulę pokrój w cienkie pióra i dodaj wraz z posiekaną bazylią do pomidorów.
  3. W miseczce wymieszaj sok z cytryny, ocet jabłkowy, oliwę oraz pieprz.
  4. Powstałym sosem polej pomidory.
  5. Dodaj kulki mini mozzarelli oraz posiekane orzechy i posyp parmezanem.

Ta sałatka to najlepsza przekąska na letnie dni. Smacznego!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także