PrzepisMakaronyMakaron spaghetti z przegrzebkami

Makaron spaghetti z przegrzebkami

Makaron spaghetti z przegrzebkami
Pyszności

13.09.2021 14:00, aktual.: 27.10.2021 14:09

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Makaron spaghetti z przegrzebkami i sosem basilico to gotowa receptura na udany obiad dla całej rodziny. Kiedy go przygotowujemy, znika z talerzy w mgnieniu oka!

Do przygotowania pysznego obiadu wykorzystaliśmy makaron spaghetti i sos basilico marki Barilla.

Składniki:

Panierka

  1. 1/2 szkl. bułka tarta
  2. 1/2 szkl. ser parmezan tarty
  3. 2 łyżki masło roztopione
  4. 1 łyżka skórka z cytryny

Pozostałe składniki

  1. 12 szt. przegrzebki
  2. 1/2 łyżeczki sól
  3. 1/3 łyżeczki pieprz
  4. 400 g sos basilico Barilla
  5. 500 g spaghetti Barilla
  6. 4 łyżki oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od przygotowania panierki do przegrzebków. W tym celu połącz w misce: bułkę tartą, parmezan, skórkę z cytryny oraz stopione masło. Dokładnie wymieszaj.

Obraz

2. Teraz ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Obraz

3. W międzyczasie ułóż przegrzebki w formie do pieczenia, po czym dopraw je do smaku przy pomocy soli i pieprzu. Na koniec ułóż panierkę na każdym elemencie, po czym wstaw do piekarnika na 5 minut (temp. 200 stopni Celsjusza).

Obraz

4. Czas zająć się sosem. Na rozgrzanej patelni z oliwą umieść sos basilico.

Obraz

5. Po kilku minutach dodaj na patelnię makaron, po czym dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.

Obraz

6. Gotowy makaron podawaj z przegrzebkami z panierką. Całość udekoruj świeżą bazylią. Smacznego!

Obraz