Mało kto o niej słyszał, a jest przepyszna. Rumuńska zupa z mięsem
15.05.2023 12:15
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Jeśli jesteś fanem flaczków, to ta rumuńska zupa może ci naprawdę przypaść do gustu. Smak obu tych potraw jest podobny, i chociaż w kuchnię rumuńską zagłębiamy się prawdopodobnie pierwszy raz w życiu, to nie możemy przestać się nią zachwycać. Oto ciorba, rozgrzewająca zupa z klopsikami prosto z Bukaresztu.
O kuchni rumuńskiej mówi się, że jest ona ciekawym połączeniem kuchni włoskiej i francuskiej z mocnym wpływem tureckim, pozostałym jeszcze po ataku Osmanów na państwo Hrabiego Drakuli. To właśnie od tureckiego słowa "Çorba" pochodzi nazwa ciorby, rumuńskiej zupy serwowanej albo z pulpecikami, albo wołowymi podrobami.
Ponieważ Rumuni uwielbiają kwaśne smaki, ciorba bywa doprawiana sokiem z cytryny albo kiszoną kapustą, a niekiedy można spotkać wersję zupy z dodatkiem surowych żółtek. Do tego podaje się makaron, ryż albo lane kluski oraz kromkę pieczywa. Te dodatki rzeczywiście spełniają swoją rolę. Ze świecą szukać wśród wszystkich kuchni świata zupy równie pożywnej i sycącej, co ciorba. Jesteś chętny na małą podróż po świecie kulinariów? Oto przepis!
Ciorba de perisoare
Składniki:
- 1 l bulionu mięsnego (najlepiej na wołowinie lub jagnięcinie)
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 1 czerwona papryka
- 2-3 pomidory
- 1 duży ziemniak
- pół bulwy selera korzeniowego
- 2 cytryny
- 50 g ugotowanego ryżu
- 250 g mielonej jagnięciny lub wołowiny
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- mąka
- sól, pieprz
- świeże pieczywo
Sposób przygotowania:
- Zacznij od wstawienia zupy. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Obrane marchewki pokrój w talarki, a pomidory, ziemniaka, paprykę i selera — w kostkę.
- Cytryny dokładnie wyszoruj i pokrój w cienkie plastry. Podgrzej bulion, a następnie umieść w nim wszystkie wspomniane składniki. Całość zagotuj, zmniejsz ogień i podgrzewaj kolejne 20 minut. W sam raz na przygotowanie klopsików.
- Mielone mięso zmieszaj z ugotowanym ryżem i drobno posiekaną natką pietruszki. Z tej masy uformuj klopsiki, a następnie obtocz je w mące i włóż do zupy.
- Gotuj kolejne pół godziny. Po tym czasie twoja ciorba jest już gotowa. Podawaj ją ze świeżym pieczywem. Żeby się najeść!
Znudziły ci się zwykłe ziemniaki i tradycyjne wypieki? Spróbuj obłędnej tarty z batata. Na pewno ją pokochasz