Mało kto o niej słyszał, a jest przepyszna. Rumuńska zupa z mięsem

Jeśli jesteś fanem flaczków, to ta rumuńska zupa może ci naprawdę przypaść do gustu. Smak obu tych potraw jest podobny, i chociaż w kuchnię rumuńską zagłębiamy się prawdopodobnie pierwszy raz w życiu, to nie możemy przestać się nią zachwycać. Oto ciorba, rozgrzewająca zupa z klopsikami prosto z Bukaresztu. 

ObrazekCiorba, rumuńska zupa z pulpecikami - Pyszności; foto: Adobe Stock

O kuchni rumuńskiej mówi się, że jest ona ciekawym połączeniem kuchni włoskiej i francuskiej z mocnym wpływem tureckim, pozostałym jeszcze po ataku Osmanów na państwo Hrabiego Drakuli. To właśnie od tureckiego słowa "Çorba" pochodzi nazwa ciorby, rumuńskiej zupy serwowanej albo z pulpecikami, albo wołowymi podrobami.

Obrazek
Rumuńska ciorba inspirowana była turecką "Çorbą" - Pyszności; foto: Canva

Ponieważ Rumuni uwielbiają kwaśne smaki, ciorba bywa doprawiana sokiem z cytryny albo kiszoną kapustą, a niekiedy można spotkać wersję zupy z dodatkiem surowych żółtek. Do tego podaje się makaron, ryż albo lane kluski oraz kromkę pieczywa. Te dodatki rzeczywiście spełniają swoją rolę. Ze świecą szukać wśród wszystkich kuchni świata zupy równie pożywnej i sycącej, co ciorba. Jesteś chętny na małą podróż po świecie kulinariów? Oto przepis!

Ciorba de perisoare

Składniki:

  • 1 l bulionu mięsnego (najlepiej na wołowinie lub jagnięcinie)
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 czerwona papryka
  • 2-3 pomidory
  • 1 duży ziemniak
  • pół bulwy selera korzeniowego
  • 2 cytryny
  • 50 g ugotowanego ryżu
  • 250 g mielonej jagnięciny lub wołowiny
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • mąka
  • sól, pieprz
  • świeże pieczywo
Obrazek
Ciorba jest łatwa w przygotowaniu i doskonała w smaku - Pyszności; foto: Adobe Stock

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od wstawienia zupy. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Obrane marchewki pokrój w talarki, a pomidory, ziemniaka, paprykę i selera — w kostkę.
  2. Cytryny dokładnie wyszoruj i pokrój w cienkie plastry. Podgrzej bulion, a następnie umieść w nim wszystkie wspomniane składniki. Całość zagotuj, zmniejsz ogień i podgrzewaj kolejne 20 minut. W sam raz na przygotowanie klopsików.
  3. Mielone mięso zmieszaj z ugotowanym ryżem i drobno posiekaną natką pietruszki. Z tej masy uformuj klopsiki, a następnie obtocz je w mące i włóż do zupy.
  4. Gotuj kolejne pół godziny. Po tym czasie twoja ciorba jest już gotowa. Podawaj ją ze świeżym pieczywem. Żeby się najeść!

Znudziły ci się zwykłe ziemniaki i tradycyjne wypieki? Spróbuj obłędnej tarty z batata. Na pewno ją pokochasz

Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione